Online gezondheidstesten

gezondheids test
Met een zelftest kun je snel nagaan hoe het gesteld is met - bijvoorbeeld - je oren, ogen, reactievermogen, gewicht, voedselpatroon, mentale gezondheid en risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Gratis en anoniem.Let op: een gezondheidstest is bedoeld als indicatie, en niet als vervanging voor het bezoek aan een arts.
Kijk voor betrouwbare medische websites op: Medische websites

Alcohol

Drinktest
Deze test is ontwikkeld door het Trimbos instituut en berekent of jouw drinkgedrag nog binnen de grenzen van het gezonde valt. Als dit niet het geval is, kun je meteen doorgaan met een paar andere tests over effecten van alcohol op je gezondheid en de situaties waarin jij het moeilijk vindt om de drank te laten staan.
Taal: Nederlands.

Diabetes

Diabetes-test
Wil je weten hoe groot het risico is dat jij loopt op diabetes? Doe dan de risicotest, die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van VUmc, Wageningen University & Research, UMC Groningen, RIVM en Maastricht UMC.
Taal: Nederlands.

Drugs

Drugstest
Verslavingszorgverlener Brijder ontwikkelde deze eenvoudige drugstest, die in tien vragen vaststelt of jouw drugsgebruik wellicht zorgelijk is.
Taal: Nederlands.

Eetstoornissen

Online zelftest eetstoornis
Ook op de website van GGZ-aanbieder PsyQ vind je een zelftest waarmee je kunt kijken hoe hoog bij jou het risico op een eetstoornis is.
Taal: Nederlands.

Geheugen

Kijk voor apps om je geheugen te verbeteren op: Geheugentraining

Geheugentest
De Geheugentest van Stichting Alzheimer Nederland kun je invullen voor jezelf of voor een naaste over wie je je zorgen maakt. De test geeft direct aan of er reden is tot zorg.
Taal: Nederlands.

MemTrax
Een korte test voor je visuele korte termijn geheugen: klik op de spatiebalk of de afbeelding als je die eerder hebt gezien. Deze test is door een neuroloog ontworpen om geheugenproblemen vast te stellen.
Taal: De instructie is Engelstalig. De test bevat geen tekst.

Working Memory Challenge
Met deze test kun je je werkgeheugen testen. Hoe goed kun je een visueel patroon onthouden? De test begint eenvoudig, maar bouwt langzaam op in moeilijkheid.
Taal: Engels.

Gezond gewicht

Kijk voor apps om gezond af te vallen op: Dieet apps en Stappentellers

Bereken je BMI
Heel overzichtelijk is deze rekentool van Voedingswaardetabel.nl. Door de sliders te bewegen naar jouw lengte en gewicht, zie je meteen of jij een gezond BMI hebt. Ook geeft de test aan wat je ideale gewicht zou zijn.
Taal: Nederlands.

Heb ik een gezond gewicht?
Met deze gezondheidstest van het Voedingscentrum kun je snel zien of je gewicht gezond is door je lente, gewicht en buikomtrek in te vullen.
Taal: Nederlands.

Mentale gezondheid

Teveel op de computer of telefoon? Kijk op Internetverslaving en Minder op je telefoon

Diptest
Deze zelftest van Gripopjedip.nl helpt je om vast te stellen hoe ernstig jouw dip is. Is er sprake van een dipje, of gaat het hier wellicht om een echte depressie? De test is een vertaling van de Edinburgh Depression Scale.
Taal: Nederlands.

Eenzaamheidstest
Veel mensen voelen zich weleens eenzaam, maar hoe hoog scoor jij op de eenzaamheidsschaal? Dat kun je uitvinden door het invullen van deze elf vragen.
Taal: Nederlands.

Mijn Kwartier zelftest stress, angst, depressie en burn-out
Met deze test kun je snel vaststellen hoe het op dit moment is gesteld met jouw geestelijke gezondheid. De test bestaat uit twintig vragen over de afgelopen week. De uitslag wordt overzichtelijk weergegeven door drie metertjes die kunnen uitslaan van groen tot rood. Na afloop kun je je aanmelden voor het online zelfhulpprogramma MijnKwartier (niet gratis).
Taal: Nederlands.

Zelfhulpwijzer
Met de Zelfhulpwijzer, ontwikkeld door psychologen van het Trimbos-instituut, ontdek je niet alleen hoe het er met je mentale gezondheid voorstaat, maar ook aan wat voor soort hulp je iets zou kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online zelfhulp. Na het invullen van de test krijg je verschillende suggesties.
Taal: Nederlands.

Ogen

Online Oogtest
Deze online oogtest is ontwikkeld door het Oogfonds in samenwerking met oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Radboudumc. De test stelt vast hoe het is gesteld met je gezichtsscherpte en gezichtsveld, en of er oogklachten zijn die aanleiding geven tot een bezoek aan de oogarts.
Taal: Nederlands.

Zelftest kleurenblindheid
Deze test, te vinden op de website van het Gezondheidscentrum De Lus, kan uitwijzen of je misschien kleurenblind bent.
Taal: Nederlands.

Oren

De Nationale Hoortest
Benieuwd hoe goed je gehoor is? Doe dan deze online hoortest, ontwikkeld door het Audiologisch Centrum van het VU Medisch Centrum in samenwerking met de Nationale Hoorstichting. De telefonische versie van deze hoortest is te vinden op: 0900-4560123. Ook is er een hoortest voor mensen die werken in lawaai: www.bedrijfsoorcheck.nl
Taal: Nederlands.

Oorcheck.nl
Op de website van Oorcheck vind je verschillende zelftesten voor je gehoor. Je kunt testen hoe goed je gehoor is, wat je 'gehoorleeftijd' is en of jouw gehoor misschien schade ondervindt van uitgaan en muziek luisteren.
Taal: Nederlands.

Reactiesnelheid

Denk jij zo snel als een cheetah?
Deze test is onderdeel van een wereldwijd experiment van de universiteit van Washington. Als je meedoet, kom je niet alleen jouw persoonlijke reactiesnelheid te weten, maar help je ook de onderzoekers aan waardevolle data.
Taal: Nederlands.

Emergency Stop Game
Benieuwd hoe jouw reaktiesnelheid achter het stuur is? Met dit spelletje kun je het testen. Aan de hand van je reaktievermogen raadt het spel hoe oud je ongeveer bent. Je reaktiesnelheid wordt namelijk langer naarmate je ouder wordt.
Taal: Engels.

Human Benchmark Reaction Time
Op deze website kun je je prestaties vergelijken met die van andere gebruikers. Naast je reactiesnelheid kun je ook je geheugen testen.
Taal: Engels.

Voeding

Kijk voor recepten om lekker en gezond te eten op: Gezonde recepten apps

De Vitaminetest
Het Vitamine Informatie Bureau ontwikkelde deze gezondheidstest, waarmee je kunt testen of je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Als je de test gemaakt hebt, krijg je een aantal tips voor zaken die jij aan je voedingspatroon kunt verbeteren.
Taal: Nederlands.

Hoe gezond is jouw buik?
De Maag Lever Darm Stichting ontwikkelde deze gezondheidstest in samenwerking met MDL-artsen en een diëtist. De zelftest neemt je buikgezondheid onder de loep aan de hand van drie elementen: vezelinname, vochtinname en beweging.
Taal: Nederlands.

Quiz: Wat weet jij van eten?
Deze quiz van het Voedingscentrum is gericht op kinderen en stelt eenvoudige vragen over gezonde voeding.
Taal: Nederlands.