Minder alcohol drinken

minder drinken apps
Denk je erover om te minderen met alcohol? Deze 'minder drinken' apps, online zelfhulp, cursus en tests bieden hulp bij het minderen of stoppen met alcohol drinken. Gratis en anoniem.Er raakt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol. Het huidige advies van het Voedingscentrum is om niet meer dan 1 glas per dag te drinken. Steeds meer mensen proberen te minderen met het drinken van alcohol, of willen helemaal stoppen. Zeker wanneer je je zorgen maakt over je drinkgedrag, is stoppen met drinken een goed idee. Online zelfhulp kan hierbij helpen. Online zelfhulp programma's zijn laagdrempelig, bieden inzicht in je drinkgedrag en geven je handvatten om hier verandering in te brengen.


In dit artikel hebben we een aantal apps en online zelfhulpprogramma's verzameld. Al deze programma's zijn gratis, Nederlandstalig en kunnen meestal anoniem gevolgd worden. Ook noemen we een aantal tests en apps die je kunnen helpen inzicht in en controle over je drinkgedrag te krijgen.

Drink ik teveel?

Signaleringstest Alcohol
Deze test is ontwikkeld door het Jellinek instituut. De test berekent of jouw drinkgedrag risicovol is. Als dit het geval is, krijg je direct een aantal nuttige links aangereikt.
Platform: Online.

Van Alcohol tot XTC (Android)
De app Van Alcohol tot XTC is ontwikkeld door Iris Zorg, een organisatie die mensen ondersteunt bij o.a. verslavingsproblematiek. De app biedt informatie over een groot aantal veelgebruikte drugs, waaronder dus ook alcohol. Je leest bijvoorbeeld wat de risico's zijn van alcoholgebruik, hoe groot de kans op verslaving is en hoe het zit als je alcohol gebruikt in combinatie met andere middelen.
Platform: Android.

Alcohol stoppen of minderen

Sober Time (Android) | Clean Day (iOS)
Deze apps zijn niets meer dan inspirerende tellers van sobere dagen.
Platform: iPhone, Android.

Clean Time (Android) | Clean Time (iOS)
Clean Time is een eenvoudige teller voor het bijhouden van de dagen, weken, maanden, jaren dat je niet meer drinkt. De app bevat wel reclame.
Platform: iPhone, Android.

Maxx (Android) | Maxx (iOS)
Deze app van het Trimbos Instituut biedt ondersteuning bij zelf stoppen met drinken of alcohol minderen. Je kunt je alcoholgebruik bijhouden in een logboek, doelen bepalen en motivatie-berichten ontvangen. Maxx biedt ook praktische oefeningen, testjes en advies, bijvoorbeeld wat te doen in situaties waarin het moeilijk is om alcohol af te slaan, en bij een terugval.
Platform: iPhone, Android.

Online zelfhulp

Alcohol en Ik
Alcohol en Ik is een gratis online training die je kunt volgen als je wilt minderen of stoppen met drinken. De minimale leeftijd voor deelnemers is 17 jaar. De training wordt aangeboden door ggz-behandelaar Sprink en bestaat uit een online dagboek en een aantal opdrachten. Je leert op welke momenten je het meest geneigd bent te drinken en welke gedachten je daarbij hebt. Ook krijg je meer inzicht in de eventuele gevolgen van je alcoholgebruik. De training biedt je handvatten om je drinkgewoontes blijvend te veranderen.

Alcohol onder Controle
Alcohol onder Controle is een online behandeling bij alcoholverslaving. De behandeling wordt geboden door Brijder, een Nederlandse instelling voor verslavingszorg. Deelname is echter ook mogelijk als je buiten Nederland woont. Het hele traject verloopt via internet en kan anoniem plaatsvinden. Wanneer je anoniem wilt blijven, kost de behandeling je niets. Volg je de behandeling niet anoniem, dan wordt deze vergoed door de zorgverzekering. Alchol onder Controle is voor volwassenen, dat wil zeggen dat je 18 jaar of ouder moet zijn om te kunnen deelnemen. De duur van het programma is afhankelijk van je eigen tempo, maar de meeste deelnemers doorlopen het traject in 12 tot 16 weken.

Jellinek Samen Nuchter
Jellinek Samen Nuchter is een gratis online cursus voor mensen die zich zorgen maken over het drinkgedrag van een volwassen naaste (18 jaar of ouder). De cursus biedt oefeningen die je kunnen leren om een gedragsverandering bij je naaste op gang te brengen, waardoor hij of zij minder gaat drinken of ervoor kiest om in behandeling te gaan. Ook kun je video's bekijken met rollenspellen, een online dagboek bijhouden en in contact komen met lotgenoten. Samen Nuchter wordt afgeraden wanneer je zelf kampt met psychische klachten, wanneer je je naaste minder dan drie keer per week ziet of wanneer er direct gevaar dreigt voor je naaste of voor jezelf.

Jellinek Zelfhulp Alcohol
Jellinek Zelfhulp Alcohol is een gratis online zelfhulpprogramma voor iedereen die wil stoppen met alcohol of vindt dat hij/zij te veel drinkt. De methode is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, een behandelvorm die vaak bijzonder effectief blijkt bij alcoholverslaving. De behandeling bestaat uit zes modulen, die je in je eigen tempo kunt doorlopen. Door het maken van opdrachten en het bijhouden van je gebruik, krijg je steeds meer inzicht in je eigen drinkgedrag. Je bepaalt je eigen doelen en het programma helpt je om deze te halen. Er is ook een forum, waar je in contact kunt komen met lotgenoten.

Minderdrinken.nl
Minderdrinken.nl is een gratis online cursus voor wie zelfstandig zijn of haar drankgebruik wil minderen of helemaal wil stoppen met alcohol drinken. De cursus is voor volwassenen (18 jaar en ouder) en kan anoniem gevolgd worden, in je eigen tempo. Minderdrinken.nl is ontwikkeld door het Trimbos Instituut en Mentalshare Direct en is erkend door het RIVM. De website biedt ook veel informatie over alcohol en de gevolgen van te veel drinken. Ook is er een forum waar je kunt praten met andere cursisten.