Minder op je telefoon zitten

te veel op je telefoon
Hoe vaak per dag kijk je op je telefoon? Deze apps houden bij hoeveel uur per dag je op je telefoon zit, checken wat je doet, en stimuleren je om je telefoongebruik te minderen.Te veel op je telefoon zitten
Het is een plaag van deze tijd: altijd en overal op je telefoon kijken. Op een loos moment, maar ook in gezelschap kunnen veel mensen zich moeilijk losmaken van de voortdurende stroom van berichtjes, likes en lonkende spelletjes. Als je het gevoel hebt dat de telefoon te veel tijd opslorpt kun je nagaan wat je eigenlijk doet op je telefoon. Er zijn apps die precies bijhouden wat je doet, en hoe lang. Om je telefoongebruik te minderen kun je vervolgens een app gebruiken die je stimuleert om de mobiel met rust te laten, bijvoorbeeld door punten te geven als je er een tijdje vanaf blijft.Kijk voor apps om meer werk gedaan te krijgen op: Online takenlijsten
Apps voor het tijdelijk blokkeren van internet: Websites blokkeren

Welke apps gebruik ik het meest?
Op de iPhone en iPad kun je direct een overzicht inzien van de apps die je het meest gebruikt. Ga daarvoor naar Instellingen > Batterij. Onder Batterijgebruik zie je een lijst met de apps waar de meeste stroom naartoe is gegaan. Tik op het klokje (naast de keuze voor 24 uur / 6 dagen). Je krijgt nu te zien hoelang je de apps op je scherm hebt geopend. Op Android toestellen is deze informatie niet standaard beschikbaar.

Monitoren en beperken van telefoon gebruik

Digital Wellbeing (Android)
Deze app van Google biedt een duidelijk overzicht van je telefoongebruik, met de schermtijd van apps en het aantal keren dat je je telefoon hebt ontgrendeld. Je kunt bij elke app een tijdlimiet instellen. Als de toegestane tijd verstreken is wordt de app automatisch afgesloten. Voor een betere nachtrust kun je instellen dat Digital Wellbeing vanaf een bepaalde tijd je scherm gaat dimmen en je afschermt voor inkomende berichten.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Mobile DNA (Android)
Deze app hoort bij een campagne van de Vlaamse overheid om mensen bewuster te laten omgaan met hun telefoon gebruik. Na het aanmaken van een account op Mobile DNA wordt er in kaart gebracht wat je op je telefoon doet. Zo krijg je te zien welke apps je gebruikt en hoe lang, wat je piekuren zijn, het aantal keer dat je je telefoon checkt, en je totale smartphone-tijd. Ook krijg je een diagnose: er wordt aangegeven wat voor soort telefoongebruiker je bent, bijvoorbeeld of je gewoontedier bent, last hebt van FOMO (Fear of Missing Out) of een dwangmatige gebruiker van bepaalde apps. Met deze inzichten kun je vervolgens zelf aan de slag.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Quality Time (Android)
Quality Time is een tracker die bijhoudt wat je op de telefoon doet. Elke ochtend krijg je een samenvatting van je telefoongebruik van de vorige dag, waarin je precies ziet hoe lang en hoe vaak je in apps, en op internet bezig was. Je kunt overzichten inzien van je telefoongebruik over langere periodes: dit kan heel confronterend zijn. De app biedt de mogelijkheid om je telefoonverslaving te beteugelen door breaks in te stellen waarin je de telefoon niet gebruikt. Daarbij kun je aangeven welke apps, berichten en gesprekken er wel toegankelijk blijven.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Ontmoedigen van telefoon gebruik

BreakFree (iOS) | BreakFree (Android)
BreakFree is een simpele app waarmee je kunt afkicken van de telefoon. Er wordt bijgehouden hoe vaak je je telefoon gebruikt en ongrendelt. Aan de hand hiervan wordt een 'verslavings-score' berekend, die je kunt proberen te verbeteren. De app stimuleert je zo om de mobiel steeds minder te gebruiken. De app houdt weinig gegevens bij: je kunt wel zien op welke locaties je de mobiel hebt gebruikt, maar niet de apps die je het meest gebruikt. De meldingen van BreakFree kunnen snel irriteren.
Platform: Android, iPhone.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Freedom
Freedom is de 'cold turkey' app voor je telefoonverslaving: hiermee kun je bepaalde websites afsluiten, of het internet compleet afgrendelen. De app maakt het mogelijk om eigen roosters te maken met uren waarop je - bijvoorbeeld - geen toegang hebt tot bepaalde websites of apps. Op je iPhone is zo'n app dan nog wel te openen, maar hij wordt niet meer ververst. Je kunt wel bellen en SMS-jes ontvangen. Het is praktisch onmogelijk om een ingestelde blokkering van Freedom uit te zetten.
Platform: iPhone, iPad, Mac OS, Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel een gratis proefperiode.

Forest (iOS) | Forest (Android)
Mooie, originele app om minder op tijdrovende websites te zitten: deze app laat je een boom planten, die groeit als je niet op 'verboden' websites komt. Zodra je websites bezoekt die op je zwarte lijst staan, gaat de boom achteruit. Als je mee kunt gaan in dit spelletje zal het zeker lukken om je mobielgebruik te verminderen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis voor Android, betaald op de iPhone.

Productivity Challenge Timer Android | iOS
Deze app is uitsluitend bedoeld om je aan het werk te houden. Eigenlijk is het niets anders dan een timer, maar je wordt met humor aangesproken en op een slimme manier verleidt om door te zetten en je doelen te bereiken.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

Gratis wachtwoordmanagers

Deze apps zorgen ervoor dat je nooit meer wachtwoorden hoeft te onthouden.

Mobiele data per app uitzetten

Slurpt een app je databundel leeg? Sluit hem af van internet.

Wandel apps

Meer genieten van landschap, flora en fauna met gratis wandel apps.

Online Spaans leren

Gratis oefeningen en apps om Spaans te leren, van cursus tot podcast.

Facebook verwijderen

Handleiding voor het verwijderen van een Facebook profiel, inclusief foto's en berichten.

Gezonde recepten apps

Op dieet? De beste apps en sites voor gezonde recepten.

Harde schijf opruimen

Schijfruimte vrijmaken op de PC? Zo ruim je programma's en bestanden op.

Kapotte spullen repareren

Kapotte spullen weggooien? Dacht het niet. Repareren!

VPN voor beginners

Veilig en anoniem op internet met betaalbare en gratis VPN diensten.

Yoga apps

De beste apps om thuis yoga oefeningen te doen.

Slaap apps

Alles over slaapcyclus trackers, powernap apps en nachtmodus.

Dieet apps en calorietellers

Hulp nodig bij afvallen? Deze apps tellen calorieën en monitoren je gewicht.

Panoramafoto's maken

Doe meer met landschapsfoto's en stadsgezichten: maak een panoramafoto.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

Foto achtergrond verwijderen

Zo verwijder je de achtergrond van een foto, met online software.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy