Spotify: Tips voor playlists

spotify
Met Spotify heb je toegang tot een enorme hoeveelheid muziek. Om je favorieten onder handbereik te hebben, kun je je eigen playlist (afspeellijst) maken. Je kunt ook artiesten volgen en albums opslaan.
Spotify is een abonnementsdienst die je muziek laat luisteren via internet (streaming). Je kunt kiezen voor een gratis abonnement met reclame of een betaald abonnement zonder reclame en met meer opties. De hoeveelheid beschikbare muziek is enorm. Daarom is het handig om je favoriete nummers te organiseren in playlists, albums op te slaan of artiesten te volgen. Je kunt ook playlists delen of synchroneren met andere muziekdiensten.

Playlist maken

 1. Mobiel: Tik op het Bibliotheek-icoon. Tik onder Muziek op Playlists > Playlists aanmaken.
  Computer: klik in het menu aan de linkerkant op Nieuwe playlist..
 2. Geef je playlist een naam en kies maken.
 3. Om een nummer aan je playlist toe te voegen, tik je op een mobiel op Nummers toevoegen. Nu kan je nummers zoeken, een korte intro horen en ze toevoegen door op het plusje te drukken.
  Op een computer klik je met de rechtermuisknop op de drie puntjes naast de titel van je songs. In het menu dat nu verschijnt, kies je Toevoegen aan playlist. Er verschijnt een lijstje met jouw playlists. Selecteer de playlist waaraan je het nummer wilt toevoegen.
 4. Je kunt ook nummers rechtstreeks opzoeken door de titel of de artiest in te voeren in de zoekbalk.
 5. Wil je een album in zijn geheel aan je playlist toevoegen? Zoek dan het betreffende album op en klik op het rondje met de drie puntjes erin, te vinden onder de albumtitel. Ga naar aan afspeellijst toevoegen en selecteer de gewenste playlist.
 6. Spotify suggereert zelf nummers die je aan de afspeellijst kunt toevoegen.
 7. Op een computer kun je nummers ook naar een afspeellijst slepen.

Playlists bewerken

Je kunt de volgorde van de nummers in je playlist veranderen door nummers te verslepen (op mobiel is deze functie alleen beschikbaar in de Premium versie). Wil je een nummer uit een playlist verwijderen, klik dan op een computer met je rechtermuisknop op het nummer en klik op Verwijderen uit deze afspeellijst.
Op een mobiel tik je op de puntjes en kies je Bewerken. Er verschijnt nu bij elk nummer een rode knop waarmee je een nummer kunt verwijderen.

Playlist offline beschikbaar maken

Wanneer je een betaald abonnement hebt (Spotify Premium), kun je je playlists offline beschikbaar maken. Dit kun je voor elke playlist apart instellen. Wanneer je een playlist offline beschikbaar maakt, kun je er ook naar luisteren wanneer je geen verbinding met internet hebt.
 1. Ga naar de playlist waarnaar je offline wilt kunnen luisteren.
 2. Rechts bovenaan zie je de tekst Downloaden met een wit schuifje ernaast. Dit staat standaard naar links geschoven, wat betekent dat offline beschikbaarheid is uitgeschakeld.
 3. Klik op de lege ruimte in het schuifje om het bolletje naar rechts te verplaatsen en zo de offline beschikbaarheid in te schakelen. De ruimte aan de linkerkant kleurt nu groen.
 4. De nummers in je afspeellijst worden gedownload binnen Spotify, je kunt ze dus alleen via Spotify offline beluisteren. Als het downloaden gelukt is, verschijnt er een groen pijltje naast de naam de afspeellijst.

Lokale bestanden beluisteren via Spotify

 1. In de menubalk aan de linkerkant zie je lokale bestanden. In deze lijst importeert Spotify automatisch alle muziekbestanden die al op je computer aanwezig zijn in de map mijn muziek en Apple Music.
 2. Wil je meer lokale bestanden toevoegen, klik dan op bewerken en vervolgens op voorkeuren.
 3. Scroll naar het kopje lokale bestanden. Hier zie je uit welke bronnen Spotify al lokale bestanden importeert en kun je desgewens ook bronnen uitschakelen.
 4. Klik op een bron toevoegen om een map toe te voegen aan je lokale bestanden. Er verschijnt nu een menu waarin je de gewenste map kunt selecteren.
 5. De nummers in de geselecteerde map verschijnen nu in de lijst van lokale bestanden.

Playlist delen en beheren met anderen

 1. Wil je jouw playlist laten horen aan anderen, klik dan met rechts op de naam en kies delen. Je kunt de lijst delen via een aantal populaire sociale mediakanalen of een url maken die je kunt mailen.
 2. Een andere optie is om jouw afspeellijst beschikbaar te maken voor andere Spotify-gebruikers. Kies Openbaar maken.
 3. Wil je dat andere gebruikers ook nummers aan je playlist kunnen toevoegen, klik dan met rechts op de naam van de playlist en klik op gezamenlijke afspeellijst.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de playlist en klik op delen.
 5. Er verschijnt een menu waarin je kunt kiezen uit verschillende sociale netwerken of links naar afspeellijst kopiëren
 6. Kies posten naar vrienden als je je playlist wilt delen met iedereen die jou volgt op Spotify of een ander sociaal netwerk. Klik op het icoontje van het medium dat je wilt gebruiken en klik op delen.
 7. Kies versturen naar… als je je playlist wilt delen met een of meerdere vrienden die ook Spotify gebruiken. Typ de naam, selecteer je vriend(en) en klik op delen.

Playlist zoeken

 1. Typ in de zoekbalk waarnaar je op zoek bent, bijvoorbeeld 'jazz'.
 2. Spotify komt nu met allerlei suggesties. Scroll naar het kopje afspeellijsten en klik hierop.
 3. Je krijgt nu alle playlists te zien waarbij het woord 'jazz' in de titel voorkomt.
 4. Klik op de drie puntjes en kies Opslaan in bibliotheek. Je volgt nu deze afspeellijst.

Playlist volgen

Door het volgen van playlists van anderen, kun je allerlei nieuwe muziek ontdekken. Er zijn veel playlists die wekelijks of maandelijks worden bijgewerkt, zodat je steeds iets nieuws te horen krijgt. Heb je een playlist gevonden die je aanspreekt, klik dan bovenaan op volgen. De playlist komt nu in jouw lijstje met afspeellijsten te staan. Klik ook eens op bladeren in het menu links. Hier vind je hitlijsten, nieuwe releases en muziek voor iedere stemming.

Playlist importeren

Het is niet meer mogelijk om afspeellijsten van andere muziekdiensten direct in Spotify te importeren. Via de diensten Soundiiz kun je afspeellijsten wel converteren: dus - bijvoorbeeld - een afspeellijst van SoundCloud of YouTube omzetten naar een Spotify afspeellijst.

Playlist converteren met Soundiiz

Soundiiz is een gratis online dienst die je helpt je afspeellijsten van het ene streaming platform naar het andere te converteren. Je kunt playlists converteren van en naar o.a. Spotify, YouTube, Soundcloud, Tidal en Deezer. Het is eenvoudig in gebruik en bespaart je veel tijd, aangezien je je afspeellijsten niet opnieuw hoeft te maken als je een nieuwe streamingdienst gaat gebruiken.
 1. Ga naar Soundiiz
 2. Je ziet nu allerlei vakken met namen van streamingdiensten waarop je via Soundiiz kunt inloggen.
 3. Klik in het vak van Spotify op connect to Spotify en log in. In het vak verschijnt nu een lijst met je bestaande playlists.
 4. Ga naar het vak van de dienst(en) waarmee je gegevens wilt uitwisselen, klik weer op connect en log in.
 5. Ga naar de playlist die je wilt converteren en klik op het icoontje met het pijltje.
 6. Er verschijnt een scherm waarin je de naam en andere gegevens van je playlist kan aanpassen. Tevreden? Klik op Save configuration onder (laat je niet in de war brengen door het draaiende logo).
 7. In het volgende scherm kan je de volgorde van de nummers nog veranderen. Klik onder op Confirm Tracklist om door te gaan.
 8. In het volgende tabblad kies je een van de vele muziekdiensten om je playlist te converteren. Daarna vraagt Soundizz om daarbij in te loggen. Dan verschijnt een scherm waarin je de voortgang kan zien. Je kan daarna checken of alles gelukt is.
 9. Het kan zijn dat er nummers afvallen omdat deze ontbreken in het bestand van het platform waarnaar je de muziek wilt overzetten.

ALBUMS OPSLAAN IN SPOTIFY

In Spotify kun je je eigen platenverzameling aanleggen.
 1. Op een mobiel: als je een album gelesecteerd hebt, klik je op het hartje rechtsboven.
 2. Op een computer:Als je een album geselecteerd hebt, klik je op de drie puntjes en kies je Opslaan in bibliotheek.
 3. Je vindt de albums terug onder het kopje Albums.

ARTIESTEN VOLGEN IN SPOTIFY

Je favoriete artiesten kun je volgen in Spotify. Dan krijg je bericht als ze een nieuw album of nummer uitbrengen of in de buurt optreden.
 1. Selecteer een artiest en kies Volgen.
 2. Klik onder Bibliotheek op Artiesten om te bekijken welke artiesten je allemaal volgt.
 3. Niet meer volgen? Klik op de artiest en Niet meer volgen.