Gratis tekenprogramma's

gratis tekenprogramma
Tekenprogramma's zijn ideaal voor het maken van creatief werk op de omputer of tablet. Sommige programma's zijn helemaal gericht op vrij tekenen, schetsen en schilderen, andere zijn bedoeld voor het ontwerpen van illustraties en logo's.Kijk voor het tekenen van een plattegrond op: Plattegrond maken
Voor technische tekenprogramma's: Tekenprogramma's voor bouw en techniek

Online tekenen

Sumopaint
Dit online tekenprogramma werkt direct: je hoeft niets te installeren en niet te registreren om gebruik te maken van de basismogelijkheden. Sumopaint is niet zo uitgebreid als tekenprogramma's voor de computer, maar eenvoudig in gebruik. Er zijn verschillende kwasten, tekenpennen, vormen en filters, en het is ook mogelijk om in lagen te werken. Een gemaakte tekening is over te zetten naar de computer via File > Save.
Platform: Online. Geschikt voor desktop en tablet.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Tekenprogramma's voor de computer

Artweaver
Artweaver is een tekenprogramma voor creatief werk, zoals het natekenen van foto's. Het programma werkt met lagen en transparanties, en is goed te bedienen met een tekenpen. Er zitten filters en effecten in, en speciale pennen om o.a. houtskool, olieverf en krijt na te bootsen. Artweaver lijkt op Corel's Painter, en is niet heel eenvoudig in gebruik. Dit programma kan ook Photoshop bestanden openen.
Platform: Windows 11, 10, 8.
Taal: Engels, Duits. Voor Nederlands kan een add-on worden gedownload.
Gratis: Gratis versie voor privé-gebruikers, en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Inkscape
Inkscape is een vector tekenprogramma. Het is minder uitgebreid, maar vergelijkbaar met professionele pakketten zoals Adobe Illustrator en Freehand. Inkscape biedt volledige ondersteuning van SVG bestanden, en kan ook andere soorten vectortekeningen en foto's importeren en exporteren.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands (gedeeltelijk).
Gratis: Ja. Open Source software.

Krita
Uitstekend tekenprogramma dat vooral geschikt is om te schetsen, tekenen en schilderen. Krita richt zich met name op illustratoren, cartoontekenaars en makers van visuals. Er zijn ontelbare penselen, pennen en effecten voor het aanbrengen van lijnen en kleuren. In Krita kun je werken met lagen en transparanties, en zeer gerichte selecties maken in je artwork. Er zijn ook hulpmiddelen aanwezig om tekenlijnen strakker te maken en naadloze patronen te ontwerpen.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Tekenapps voor de tablet

Adobe Fresco (iOS)
Fresco is de opvolger van de apps Adobe Draw en Sketch. Deze tekenapp is helemaal gericht op het werken op een touchscreen, met de hand of met een tekenpen. Je kunt prima tekenen en schilderen met allerlei gereedschap, en kleuren - al dan niet transparant - in lagen over elkaar smeren. In Fresco werk je altijd in meerdere lagen, en kun je zowel vectortekeningen als pixeltekeningen maken. Om vectortekeningen te maken kies je vectorgereedschap, bijvoorbeeld een vectorpenseel. Tekeningen in Fresco kunnen o.a. in PNG worden gedownload naar een mobiel apparaat, of worden overgezet naar de desktop-programma's van Adobe.
Platform: iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja. Het is nodig om een Adobe account aan te maken.

Concepts (iOS)
Mooi programma voor de iPad om vrij te schetsen en te tekenen, met of zonder tekenpen. Er zijn verschillende pennen, penselen en stiften. Je kunt gebruik maken van slimme hulplijnen bij het tekenen (Precision Drawing Tool) en voorbeeld-tekeningen. Concepts is een programma voor de serieuze tekenaar. Het heeft een rustige layout en veel mogelijkheden: niet zeer eenvoudig in gebruik. Tekeningen kunnen geëxporteerd worden naar verschillende bestandsformaten, waaronder PNG en PSD.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie (deze mist een aantal van de genoemde mogelijkheden).

SketchBook (desktop) | SketchBook (iOS) | SketchBook (Android)
Mooi, zeer compleet tekenprogramma voor ontwerpers, architecten en andere creatieven. Sketchbook heeft een gestroomlijnde kleurenkiezer en - op grotere schermen - een unieke interface met cirkelvormige keuzemenu's. Dit programma is gericht op professioneel tekenen, al dan niet met een tekenpen. Er zijn ook geavanceerde tools, zoals hulpmiddelen voor het tekenen van kromme lijnen en perspectief. Op een desktop kunnen tekeningen geëxporteerd worden in verschillende bestandsformaten, waaronder TIFF en PSD. Op een tablet kun je je tekeningen opslaan, en delen met anderen.
Platform: Windows, Mac OS, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.