Gezonde leefomgeving

leefomgevingHoe gezond is je leefomgeving? Monitor het zelf met een luchtmeetnet app, fijnstofmeter, geluidsmeter, pollenradar, zonkracht app en andere hulpmiddelen voor gezonde lucht, water en woonomgeving.

Hoe schoon zijn de lucht en het zwemwater? Is er smog, fijnstof of zijn er veel pollen in de lucht? Apps die hierin inzicht geven verzamelen we op deze pagina onder de noemer 'leefomgeving apps'. Handig voor mensen met gezondheidsklachten zoals astma, hooikoorts of zonne-allergie, en voor iedereen die voorbereid wil zijn op - bijvoorbeeld - zonnebrand, blauwalg of wateroverlast.

Met dank aan open data
De meeste apps op deze pagina worden mogelijk gemaakt door 'het internet der dingen': meetapparatuur die dag en nacht online is om gegevens door te geven. De meetgegevens van Rijkswaterstaat, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) en het KNMI zijn openbaar toegankelijk: open data.

Luchtkwaliteit

Luchtmeetnet
Luchtmeetnet is een initiatief van de overheid, waarmee je op een kaart kunt zien hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in jouw buurt. Op de website kun je een regio kiezen, en inzicht in de concentraties van o.a. fijnstof, stikstofdioxide, stikstofmonoxide en ozon. Aan de uitslag kunnen zonodig adviezen worden gekoppeld, bijvoorbeeld om inspanning buitenshuis te vermijden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Hooikoorts

Pollenradar op Buienradar (iOS) | Buienradar (Android)
De Buienradar app bevat een pollenradar, die in het pollenseizoen te vinden is via Kies kaarten/radars > Pollenradar. De pollenradar geeft een algemeen beeld van de hooikoortssituatie. Op een kaart wordt met kleuren aangegeven hoe het gesteld is met de hoeveelheid pollen, waarbij rood de minst gunstige toestand is. Met de pollenverwachting kun je tot zes dagen vooruit kijken. De pollenradar geeft geen informatie over de soorten pollen in de lucht.
Platform: Online, iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Pollennieuws
Pollennieuws is een uitstekende informatiebron voor iedereen die last heeft van hooikoorts. Op de website vind je actuele informatie over de pollenverwachting bij jou in de buurt. Ook vind je hier een aantal pollenkalenders voor bomen, grassen en kruiden. De site geeft ook veel informatie over pollen en hooikoorts, zowel in tekst als in videofilmpjes.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Zonkracht (UV-straling)

Zonkracht op KNMI.nl
Op deze website van het KNMI kun je dagelijks kijken wat de zonkracht is. Ook kun je de zonkrachtverwachting voor de komende week bekijken. Met 'zonkracht' wordt de hoeveelheid ultraviolette straling bedoeld die met het zonlicht de aarde bereikt. Hoe hoger de zon staat, des te hoger de zonkracht. Zonkracht wordt weergegeven met een UV-index die loopt van 1 tot 8. Hierbij staat 1 voor geen UV en 8 voor de maximale hoeveelheid UV.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

UV Lens (Android) | UV Lens (iOS)
De app UV Index is extreem eenvoudig. Met behulp van je GPS bepaalt de app je locatie en geeft de plaatselijke UV-index aan: de hoeveelheid UV op een schaal van 1 tot 5. Er wordt aangegeven hoe lang je in de zon kunt zonder te verbranden, en hoe het UV-verloop is over de dag. Je kunt de app personaliseren door je huidtype op te geven, en eraan herinnerd worden om je in te smeren met zonnebrandcrème.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

Kwaliteit zwemwater

Zwemwater.nl
Op Zwemwater.nl (of de bijbehorende app) kun je zien hoe het is gesteld met de kwaliteit van het zwemwater bij jou in de buurt. Je kunt de zwemlocaties bekijken op een kaart of in een lijst. Als je op een zwemlocatie tikt, krijg je niet alleen de kwaliteit van het zwemwater te zien, maar ook door wie de locatie wordt beheerd en welke voorzieningen er zijn. De app geeft ook informatie over veilig zwemmen en gezondheidsrisico's. Ook kun je via de app direct contact opnemen met de zwemwatertelefoon, waar je een melding kunt doorgeven.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.

Wateroverlast

Buienalarm (Android) | Buienalarm (iOS)
De app Buienalarm bepaalt je locatie via GPS en waarschuwt je als er regen op komst is. Je kunt zelf instellen hoe ver van tevoren de app een melding moet geven en vanaf welke regenhoeveelheid je wilt worden gewaarschuwd. In de app kun je de regenverwachting voor de komende drie uur bekijken, overzichtelijk weergegeven in een schema waarin je ook ziet hoe zwaar de buien zijn die je kunt verwachten. Ook kun je de actuele regenradar en weersverwachting bekijken.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Geluidsmeter

FNV Decibelmeter
Deze app is bedoeld om het geluidsniveau op je werk te meten. Je krijgt meteen advies of dit verantwoord is: is het veilig of niet? Zo weet je of het verstandig is om gehoorbescherming te dragen, of dat je werkgever wettelijk verplicht is om maatregelen te treffen.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Verbetering van de openbare ruimte

BuitenBeter (Android) | BuitenBeter (iOS)
Met BuitenBeter kun je in heel Nederland via je telefoon een melding doen van overlast in de openbare ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwerfvuil, een losse stoeptegel, een kapot speeltoestel of kapotte straatverlichting. Je kunt een foto en een opmerking meesturen. Ook kun je een eigen idee of suggestie doorgeven. Op basis van je locatie en de NAW-gegevens die je moet invullen, zorgt de app dat je input bij jouw gemeente terecht komt. Wil je zien hoe je melding eruit komt te zien, dan kun je eerst een proefmelding naar jezelf sturen.
Platform: iOS, Android, Windows, Symbian.
Taal: Nederlands.

Verbeter de buurt (iOS) | Verbeter de buurt (Android)
Handige app om Gemeentes te wijzen op problemen in de openbare ruimte, zoals kapot straatmeubilair of vervuiling. Om deel te nemen is het nodig om te registreren met je adresgegevens, e-mail en telefoonnummer. Je kunt gemakkelijk op een kaart aangeven waar het probleem hebt gezien, en een foto meesturen. De meldingen worden automatisch doorgestuurd aan het meldingspunt van de Gemeente in je woonplaats.
Platform: iOS, Android, Windows, Symbian.
Taal: Nederlands.

Kijk voor meer apps die zich richten op het verbeteren van de buurt op: Buurtapps

Wandel apps

Meer genieten van landschap, flora en fauna met gratis wandel apps.

Buurtapps

Zoek contact met je buurtgenoten, voor buurtpreventie en activiteiten.

Reisapps en sites

Voor inspiratie, advies en reisverhalen uit alle hoeken van de globe.

Online gezondheidstesten

Goede online zelftesten voor je oren, ogen, mentale gezondheid en gezondheidsrisico's.

Ecologische voetafdruk

Met zijn allen verbruiken we meer dan de aarde aankan.

Kapotte spullen repareren

Kapotte spullen weggooien? Dacht het niet. Repareren!

Oude telefoon inleveren

Oude telefoon in de la? Stuur hem op naar een goed doel.

Stappentellers

Slimme apps stimuleren je om meer in beweging te komen.

Gezond achter de computer

Alles wat je moet weten om gezond te blijven bij zittend werk.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

CO2 compensatie

Compenseer je CO2-uitstoot met een bijdrage aan duurzaamheidsprojecten.

Kringloop apps

De kortste weg naar kringloopwinkels en de juiste bak voor je afval.

Eerlijke kleding

Apps en sites voor fair fashion en tweedehands kleding.

EHBO apps

Onmisbaar op elke telefoon: een app voor noodgevallen.

Baby apps

De beste baby apps voor het bijhouden van voeding, groei en ontwikkeling.

Colleges online

De beste webadressen voor colleges, lezingen en academische cursussen op internet.

Selfies maken

Met deze tips kom je gegarandeerd het mooiste op de foto.

Fiets apps

De beste tools voor sportieve en recreatieve fietsers: routeplanners en activity trackers.

Whatsapp voor beginners

Handleiding voor de grootste berichten app

Dieet apps en calorietellers

Hulp nodig bij afvallen? Deze apps tellen calorieën en monitoren je gewicht.

Slaap apps

Alles over slaapcyclus trackers, powernap apps en nachtmodus.

Medische websites

Overzicht van betrouwbare websites over gezondheid, ziektes en zorg.

Printen in zwart-wit

Bespaar inkt door de printer op zwart-wit te zetten.

Geheugentraining

Train je geheugen met spelletjes, denktesten en flashcards.

Colleges online

De beste webadressen voor colleges, lezingen en academische cursussen op internet.

Gratis piano leren spelen

Met deze apps en websites komt de virtuele pianoleraar bij je thuis.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy