Volg me niet

volg me niet
Advertentie-netwerken volgen je op internet, om advertenties te tonen die zoveel mogelijk op jou zijn afgestemd. Dit kan worden uitgeschakeld met anti-tracking software, of door je af te melden bij een volg-me-niet register. Je kunt ook per browser de tracking uitschakelen.

Wat zijn trackers?
De advertenties die je op internet ziet - ook op deze website! - worden door advertentie-netwerken zo veel mogelijk op jou afgestemd. Advertentie-netwerken plaatsen daarvoor trackers of supercookies op je apparaat: bestandjes waarin gegevens worden opgeslagen, zoals onderwerpen die je hebt opgezocht, websites die je hebt bezocht, en producten die je hebt bekeken. Ook kan de instelling van je browser worden vastgelegd, dit heet fingerprinting. Het doel van dit soort tracking is het combineren van gegevens tot een profiel, dat interessant is voor adverteerders. Zo wordt het mogelijk om je - bijvoorbeeld - reisaanbiedingen te laten zien als uit je surfgegevens blijkt dat je reiswebsites bezoekt. De verzamelde gegevens zijn anoniem: ze zijn niet gekoppeld aan je naam of adres. Als je het onwenselijk vindt dat techbedrijven je volgen op internet en data verzamelen kun je dit uitschakelen.

Anti-tracking software

Disconnect
Deze extensie voor de browser schakelt alle advertentienetwerken uit die je volgen op internet. Deze anti-tracking software werkt uiteraard alleen in de browser waarin de extensie wordt geïnstalleerd.
Platform: Chrome, Firefox, Safari, Opera.
Taal: Engels.
Gratis: Pay what you want.

Ghostery
De Ghostery browserextensie geeft inzicht in de (advertentie)netwerken die je volgen op internet. Na het installeren krijg je bij elke website te zien welke onzichtbare trackers er aan vast zitten, en deze trackers blokkeren.
Platform: Edge, Firefox, Chrome, Safari, Opera.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Privacy Badger
Slimme plugin die advertentietrackers en andere third party content in de gaten houdt en blokkeert. Hierin gaat Privacy Badger een stap verder dan Disconnect. Deze tool werkt alleen in de browser waarin hij wordt geïnstalleerd.
Platform: Chrome, Firefox, Edge, Opera.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Volg me niet op iPhone en iPad

Via deze instelling kun je voorkomen dat adverteerders je volgen door gebruik te maken van een identificatienummer, het Identifier For Advertisers (IDFA). Dit voorkomt niet dat er reclame zichtbaar is, maar wel dat er persoonlijke advertenties worden geplaatst.
 1. Ga naar instellingenInstellingen > Privacy.
 2. Tik op Reclame.
 3. Zet de schakelaar AAN bij Beperk reclametracking.

Volg-me-niet registers

Your Online Choices
Dit is het online register van de advertentiebranche. Klik op Jouw instellingen om een lijst te zien met advertentie-netwerken. Om te zien of een bedrijf je volgt kun je op de i knop klikken. Je kunt het volgen per bedrijf uitschakelen, of alle trackers in één keer uitzetten. Het uitschakelen heeft geen gevolgen voor andere zaken die worden opgeslagen, zoals de logins of klantgegevens van webwinkels. Je kunt de websites dus gewoon blijven gebruiken. N.B. Niet alle advertentie-aanbieders zijn aangesloten bij dit register, en het werkt alleen met de huidige computer en browser.

NAI Opt-Out
Dit is de Amerikaanse versie van het Volg-me-niet register. Ook hier zie je een lijst met advertentie-netwerken, waarbij direct is aangegeven of ze een cookie op je computer hebben geplaatst. Je kunt de persoonlijke advertenties per bedrijf uitschakelen, of in één keer alle trackers blokkeren.
N.B. Niet alle advertentie-aanbieders houden rekening met dit register, en het werkt alleen met de huidige computer en browser.

Google Opt-Out
Google is een zeer grote aanbieder van advertenties op internet: ook Webwijzer is aangesloten bij dit advertentie-netwerk. Standaard worden de advertenties die je ziet afgestemd op de pagina's die je bezoekt, en de onderwerpen waarop je zoekt. Met een Google-account kun je zien welke onderwerpen dit zijn, en ze zonodig verwijderen. Als je bent aangemeld met een Google account werkt het vervolgens op elke computer, en in elke browser.

Kijk voor het regelen van de privacy-instellingen van Google diensten op: Google privacy

Microsoft Opt-Out
Ook Microsoft is een grote aanbieder van advertenties op internet, die op je surf- en zoekgedrag worden afgestemd. Je kunt dit uitschakelen door je bij Microsoft af te melden. Als je bent ingelogd met een Windows Live Account werkt het vervolgens op elke computer, en in elke browser.

Kijk voor het voorkomen dat Windows privé-gegevens doorgeeft aan Microsoft op: Windows 10 privacy

Volg-me-niet inschakelen in de browser

Vrijwel alle browsers hebben een instelling voor het uitschakelen van tracking. Deze 'volg-me-niet' optie heeft ongeveer hetzelfde effect als het aanmelden bij een volg-me-niet register, maar dan werkt het alleen in deze ene browser. Ook hier geldt: niet alle advertentie-netwerken houden er rekening mee.

Chrome:
 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Instellingen.
 2. Klik onderaan de pagina op Geavanceerde instellingen weergeven.
 3. Scroll naar Privacy.
 4. Vink aan: Een verzoek voor niet bijhouden met je browseverkeer verzenden.
Edge:
 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Instellingen.
 2. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven.
 3. Scroll naar Privacy en Services.
 4. Zet uit: Do not track-aanvragen verzenden.
Firefox:
 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Opties.
 2. Ga naar het tabblad Privacy.
 3. Klik op Uw instellingen voor niet volgen beheren.
 4. Vink aan: Altijd Niet volgen toepassen. OK.