Sociale netwerken

sociale media
Naast populaire sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en Snapchat zijn er andere die zich richten op specifieke groepen. Ook zijn er platforms die zich onderscheiden door minder reclame, en meer respect voor de privacy.Wat zijn sociale netwerken?
Sociale netwerksites zijn de spil van het internet: platforms voor het onderhouden van contacten, het delen van informatie en het vinden van een baan of een date. Traditioneel gezien zijn sociale netwerken groepen mensen die dezelfde interesses hebben. In de tijd vóór het internet zouden die mensen elkaar vinden bij de dorpspomp, op een feestje, bij een club, of op een reünie. Op internet speelt locatie geen rol, waardoor het mogelijk is om wereldwijd contacten te leggen en informatie uit te wisselen.

Kijk voor WhatsApp en andere social media apps op Messaging en chatprogramma's

Sociale netwerksites

Ask.fm
Sociaal netwerk voor (anonieme) vragen en antwoorden. Dit netwerk wordt vooral gebruikt door jongeren om contacten te onderhouden met bekenden, op een minder zichtbare manier dan - bijvoorbeeld - een post op Facebook. Je kan je aanmelden met een Facebook of X (voorheen Twitter) account, of een apart profiel aanmaken. Vervolgens kun je benaderd worden, en zelf vragen stellen aan andere mensen op Ask.fm
Taal: Nederlands.

Facebook
Het grootste sociale netwerk heeft wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers, maar is steeds minder populair bij jongeren. Ook door privacy-issues staat Facebook onder druk: de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn voor Facebook een bron van inkomsten, en worden onvoldoende afgeschermd. Naast een platform voor vrienden en familie is Facebook nog steeds een flink podium voor bedrijven en influencers.
Taal: Nederlands.

Geni | MyHeritage | WeRelate
Websites voor genealogie waarop je informatie kunt vinden en toevoegen over familieleden: een stamboom maken, foto's plaatsen en contacten leggen met verwanten.
Taal: Nederlands.

LinkedIn
Internationale sociale netwerksite voor het het onderhouden van zakelijke contacten. LinkedIn is gericht op mensen die werk of werknemers zoeken, hun bedrijf willen promoten, of contacten onderhouden met (ex)collega's. In een LinkedIn profiel ligt de nadruk op werk en opleiding. Je bouwt aan je netwerk door contacten te leggen met - bijvoorbeeld - collega's en klasgenoten. De contacten van die mensen worden zichtbaar als ze je als 'connectie' accepteren. Mensen geven elkaar ook aanbevelingen. Er wordt niet gechat in LinkedIn. Meer informatie: LinkedIn profiel aanmaken
Taal: Nederlands.

MeWe
Het sociale netwerk MeWe is opgericht als een privacy-veilige tegenhanger van Facebook. Er zijn geen advertenties, en je persoonlijke gegevens worden niet verkocht. De tijdlijn wordt niet gefilterd, en je gegevens blijven altijd van jezelf. MeWe is nog volop in ontwikkeling, en heeft nog niet evenveel mogelijkheden als de grote concurrent.
Taal: Engels en andere talen.

MySpace
Grote, internationaal netwerk dat al jaren over zijn hoogtepunt heen is. MySpace is nog wel een platform voor artiesten en fans: pagina's met muziek, foto's en concert info.
Taal: Nederlands.

Remembr.
Nederlandse sociale netwerksite voor het aanmaken van een herdenkingspagina voor een overledene, om herinneringen te delen. De pagina krijgt een eigen webadres, en je wordt op de hoogte gehouden als er een bericht is geplaatst.
Taal: Nederlands.

Second Life
Virtuele wereld voor volwassenen waarin je rondloopt met een avatar. In Second Life kun je o.a. chatten, uitgaan, virtuele sex hebben, winkelen, huizen bouwen, games spelen, vliegen, racen en zaken doen. Er is ook een nagebouwde versie van Amsterdam, en een Belgische omgeving: The Villa Belgium. Second Life is groot, en het kost veel tijd om de mogelijkheden te leren kennen. Een basis account is gratis. Een betaald abonnement biedt meer opties.
Taal: Engels.

X (voorheen Twitter)
Wereldwijd platform voor berichten van maximaal 280 tekens. X wordt volop gebruikt voor nieuws, en het volgen van bekende personen. Politici, artiesten, media, bedrijven en overheid maken gebruik van Twitter voor promotie en het onderhouden van contacten met het publiek. Voor privé-gebruikers lijkt X enigszins op zijn retour.
Taal: Nederlands.

Foto en video netwerken

Kijk voor meer video platforms op: Video sites

Instagram
Instagram is begonnen als foto app die een nostalgisch sausje over foto's legt, en inmiddels uitgegroeid tot een netwerk waar miljoenen gebruikers foto's met elkaar delen. Meer info: Instagram voor beginners.
Platform: iPhone, Android.
Taal: Nederlands.

Pinterest | Pinterest (Android) | Pinterest (iOS)
Op dit platform kun je foto's of video's van websites op een eigen pagina zetten: pinnen. Zo maak je visuele bookmarks om inspiratie op te doen voor - bijvoorbeeld - huisinrichting, mode, hobby's of reizen. Er wordt automatisch een link gemaakt naar de oorspronkelijke websites. Pinterest maakt het mogelijk om openbare of privé-pagina's aan te maken, gebruikers te volgen, en pagina's te delen met anderen.
Taal: Nederlands.

Snapchat
Snapchat is bedacht door studenten van de Stanford University: een app waarmee je foto's en video's kan rondsturen die een paar seconden te zien zijn, en daarna gewist worden. Communiceren via Snapchat is wereldwijd een groot succes onder jongeren, waardoor het is uitgegroeid tot een enorm sociaal medium. Meer info: Snapchat voor beginners
Taal: Engels.

TikTok
Met deze populaire app kun je korte filmpjes maken, om te delen met vrienden. TikTok is van Chinese origine en kent wereldwijd miljoenen jonge gebruikers. De video's duren maximaal een minuut, en worden opgeleukt met filters, stickers en beauty effecten. TikTok heeft het platform voor muziekfilmpjes Musical.ly overgenomen en is gekoppeld aan een muziekbibliotheek met miljoenen songs.
Taal: Engels.

Vero (Android) | Vero (iOS)
Vero is een alternatief voor Instagram: je kunt op deze social media app o.a foto's, links, en aanbevelingen voor films, boeken en muziek posten. In grote lijnen werkt het hetzelfde als Instagram, maar er is geen reclame en de volgorde van berichten in je feed wordt niet door een algoritme bepaald. Vero is vooral een medium voor mensen die kritiek hebben op ontwikkelingen bij Instagram, en moet zichzelf nog bewijzen als een zelfstandig sociaal platform.
Taal: Engels.

YouTube
YouTube is het bekende platform voor video's, dat tot de grootste media ter wereld behoort. Personen, bedrijven en instellingen kunnen op YouTube een eigen kanaal starten om hun zichtbaarheid op internet te vergroten. Rond populaire kanalen zijn er miljoenen actieve volgers, die ook informatie met elkaar uitwisselen.
Taal: Nederlands.