Hardloop apps

hardloop appsGratis hardloop apps zijn uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel bij het hardlopen: om je prestaties bij te houden, en zonodig gebruik te maken van audiocoaching en hardloopschema's. Privacy is hierbij wel een aandachtspunt.

Hardloop apps zijn helemaal ingeburgerd bij het hardlopen. Tijdens het sporten houden deze programma's allerlei gegevens bij, zoals je snelheid, afstand en route. Hierdoor kun je je vooruitgang zien en word je gestimuleerd om je prestaties te blijven verbeteren. Veel apps bieden – vaak tegen betaling – ook loopschema's en audiocoaching.

Kijk voor een app voor het checken van de luchtkwaliteit op: Gezonde leefomgeving
Voor routes in natuurgebieden: Wandelapps

Luister naar je lichaam
Wanneer je op eigen houtje met een app gaat hardlopen is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren (en niet alleen naar de coach van de app). Blijf in de gaten houden of je het lopen nog volhoudt en pauzeer indien nodig. Zorg ook dat je op de hoogte bent van de meest voorkomende hardloopblessures en hoe deze te voorkomen.


Batterij opladen
Ga je hardlopen met een hardloop app, zorg dan dat je telefoon helemaal is opgeladen. Door het voortdurende gebruik van GPS en het scherm dat aan blijft, doen deze apps een groot beroep op je batterij. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je toestel tijdens het hardlopen opeens uitvalt. Kijk voor uitleg over het zuinig instellen van je mobiel op:
Batterij bespaartips voor Android en Batterij bespaartips voor iPhones

Privacy
De gegevens die hardloop apps opslaan - zoals GPS-positie en sportprestaties - kunnen gedeeld worden met andere partijen, zoals adverteerders. Of de apps dit doen valt niet altijd op te maken uit de privacyvoorwaarden, die soms gewijzigd worden zonder dat je daarvan een melding ontvangt. Om te voorkomen dat een hardloop app veel gegevens verzamelt, kun je het beste zo min mogelijk persoonlijke gegevens invullen in een profiel.

Hardloop apps met gratis hardloopschema

Nike+ Run Club (iOS) | Nike+ Run Club (Android)
Deze hardloop app van het merk Nike is lekker overzichtelijk en toch compleet. Door op je scherm te tikken kun je instellen welke gegevens je tijdens het hardlopen te zien wilt krijgen, bijvoorbeeld het aantal minuten dat je loopt of het aantal kilometers. De app bewaart alle gegevens van je run, inclusief kaartje. Na je run kun je aangeven hoe zwaar je het vond, op wat voor terrein je liep en welke schoenen je droeg. Daarnaast biedt Nike+ Run Club gratis loopschema's aan, die je kunt aanpassen om een eigen schema te maken. Een minpunt is dat het bij het uitproberen van deze app niet lukte om vanuit de (Android-)app verbinding te maken met Spotify. Jammer, aangezien de Nike+ Run Club een aantal fijne hardloop playlists heeft gemaakt op Spotify.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Runmeter GPS (iOS) | Runmeter GPS (Android)
Runmeter is een activity tracker voor de iPhone, die gekoppeld kan worden aan de Apple Gezondheids app en de Apple Watch. Daarvoor is het wel nodig om de betaalde versie aan te schaffen. Met deze app kun je - naast hardlopen - ook andere sporten beoefenen. Runmeter GPS heeft een duidelijk scherm - handig tijdens het lopen - en uitgebreide mogelijkheden, zoals het vergelijken van je hardloopsessies en het delen van prestaties op Twitter en Facebook. Bij deze app hoef je geen account aan te maken: de verzamelde gegevens worden alleen opgeslagen op je toestel. Aangezien privacy bij andere hardloop apps nogal een aandachtspunt is, is dit echt een pluspunt.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Taal: Engels.
Gratis:: Gratis versie met beperkingen en reclame. Om echt gebruik te maken van de mogelijkheden is het nodig om de Elite-versie aan te schaffen.

Hardloop apps

Hardlopen met Evy (iOS) | Hardlopen met Evy (Android)
Dit is één van de bekendste hardloop apps voor beginners, waarmee je tijdens het lopen wordt aangemoedigd door de vriendelijke stem van de Vlaamse hardloopcoach Evy Gruyaert. Voor Nederlandse gebruikers kan de Vlaamse taal soms voor wat verwarring zorgen: als Evy zegt dat je moet gaan "lopen" bedoelt ze hardlopen, niet wandelen. Je kunt je eigen playlist kiezen om tijdens het lopen naar te luisteren, bijvoorbeeld vanuit Spotify. Je kunt kiezen voor een vrije training of een loopschema. De schema's kun je een keer gratis proberen maar moeten daarna ontgrendeld worden met punten, waarvoor je moet betalen. De vrije training is gratis, maar biedt geen begeleiding tijdens het lopen, alleen statistieken achteraf.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.
Gratis hardloopschema: Nee.

Strava (iOS) | Strava (Android)
De app Strava kun je gebruiken voor zowel hardlopen als fietsen. Door middel van GPS houdt de app je route bij. Ook je afstand en snelheid worden bijgehouden. Als je dezelfde route meerdere keren loopt, maakt Strava een overzicht waarin je je prestaties per keer kunt vergelijken. Je kunt ook kijken hoe je het ervan afbrengt in vergelijking met anderen die dezelfde route lopen. Dat kunnen ook je eigen vrienden zijn, want je kunt andere gebruikers opzoeken via Facebook of hun Strava-account. Ook vind je maandelijks uitdagingen waaraan je kunt meedoen en kun je je prestaties delen via Facebook en X (voorheen Twitter).
Niveau: Gevorderden.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.
Gratis hardloopschema: Nee.
Privacy: Standaard worden je activiteiten gedeeld met anderen. Dit kun je uitschakelen. Ook kun je een privacyzone instellen, zodat anderen niet de locatie van je huis kunnen afleiden uit gelopen routes.

Runtastic (iOS) | Runtastic (Android)
Runtastic is een complete sportapp, die je niet alleen ondersteunt bij het hardlopen maar ook bij andere sporten, zoals wandelen, fietsen en skaten. De app houdt de duur van je workout bij, je snelheid en het aantal verbrande calorieën. Als je je GPS inschakelt, houdt de app op een kaart je route bij. Voor Premium- gebruikers heeft deze app een uitgebreid aanbod van trainingen met voice coaching. Je kunt ook eigen schema's opstellen. De app werkt goed in combinatie met Google Fit en met verschillende fitness wearables.
Niveau: Gevorderden.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.
Gratis trainingsschema: Nee.

Versterk je Enkel (iOS) | Versterk je Enkel (Android)
Heb je zwakke enkels of een enkelblessure? De app Versterk je Enkel, ontwikkeld in opdracht van VeiligheidNL, biedt je een oefeningenschema waarmee je je enkels sterker maakt, zodat je weer pijnvrij en onbezorgd kunt hardlopen. Het schema duurt acht weken, waarbij je iedere week drie sets met oefeningen doet. Je kunt de oefeningen ook los doen. Verder geeft de app informatie over het intapen van je enkels en over de aanschaf van een enkelbrace. Je kunt ook een kaart raadplegen om te zien waar de voor jou dichtstbijzijnde sportarts of fysiotherapeut is gevestigd.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

Fitness apps

De beste apps om in vorm te komen, en te blijven.

Dieet apps en calorietellers

Hulp nodig bij afvallen? Deze apps tellen calorieën en monitoren je gewicht.

Spotify playlists

Altijd je favoriete muziek bij de hand én delen met anderen.

Medische ID

Zo zet je een medische ID of ICE op je startscherm.

Gezonde leefomgeving

Apps voor lucht- en waterkwaliteit, pollen, zonkracht en geluidsoverlast.

Stoppen met roken

Apps en zelfhulpprogramma's vergroten de kans dat een stoppoging slaagt.

Podcast voor beginners

Handig voor onderweg: luisteren naar audio programma's op je mobiel.

EHBO apps

Onmisbaar op elke telefoon: een app voor noodgevallen.

Gezonde recepten apps

Op dieet? De beste apps en sites voor gezonde recepten.

Reisapps en sites

Voor inspiratie, advies en reisverhalen uit alle hoeken van de globe.

Online gezondheidstesten

Goede online zelftesten voor je oren, ogen, mentale gezondheid en gezondheidsrisico's.

Medische websites

Overzicht van betrouwbare websites over gezondheid, ziektes en zorg.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

Slaap apps

Alles over slaapcyclus trackers, powernap apps en nachtmodus.

Colleges online

De beste webadressen voor colleges, lezingen en academische cursussen op internet.

Menstruatie apps

Slimme apps brengen de vrouwelijke cyclus in kaart.

Telefoonnummer blokkeren

Last van een opdringerige beller? Er zijn apps om nummers te blokkeren.

Geheugentraining

Train je geheugen met spelletjes, denktesten en flashcards.

Instagram voor beginners

Zo doe je mee op het grootste sociale netwerk voor fotoliefhebbers.

Geheugentraining

Train je geheugen met spelletjes, denktesten en flashcards.

Colleges online

De beste webadressen voor colleges, lezingen en academische cursussen op internet.

Podcast voor beginners

Handig voor onderweg: luisteren naar audio programma's op je mobiel.

Gratis piano leren spelen

Met deze apps en websites komt de virtuele pianoleraar bij je thuis.

Baby apps

Handige hulpmiddelen voor het bijhouden van groei, voeding en gezondheid.

Ecologische voetafdruk

Met zijn allen verbruiken we meer dan de aarde aankan.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy