Buurtapps

buurtapps
In de meeste Nederlandse buurten zijn inmiddels meerdere buurtapps actief. Dit soort platforms brengt je in contact met buurtgenoten, om elkaar te informeren over buurtzaken of - bijvoorbeeld - het lenen van spullen.



Buurtapps worden steeds populairder. Om in contact te komen met mensen uit je buurt, nieuws uit te wisselen, of buurtactiviteiten op te zetten. Buurtpreventie-apps zijn vooral gericht op het voorkomen van criminaliteit: opletten en waarschuwen als zich een verdachte situatie voordoet. Andere buurtapps zijn er meer voor de sociale contacten, zoals het sturen van uitnodigingen voor activiteiten in de buurt, of het uitwisselen van spullen.

Veel, maar niet alle buurten zijn inmiddels actief op dit soort platforms. Als je buurt nog niet meedoet is er de mogelijkheid om zelf een buurtgroep te starten. In ieder geval is altijd de moeite waard om eens een kijkje te nemen in een buurtapp: wie weet heeft je buurt wel meer te bieden dan je had gedacht.

Calamiteiten

Burgernet | Burgernet (Android)| Burgernet (iOS)
Via Burgernet informeert de politie over incidenten in je buurt, en stuurt oproepen om uit te kijken naar verdachte personen. Ook bij vermissingszaken wordt Burgernet ingezet. Een Burgernetactie duurt meestal een uur. Hierna wordt de actie afgesloten en ontvang je een afloopbericht. Als je de app van Burgernet op je telefoon installeert, kun je de straal instellen waarbinnen je meldingen van incidenten wilt ontvangen. Ook zonder de app te installeren kun je actief zijn voor Burgernet: je ontvangt dan meldingen per SMS of telefoon.
Platform: iOS, Android, online, telefoon (SMS of voice-bericht).
Gratis: Ja.

Buurtpreventie

WABP.nl
De lettercombinatie WABP staat voor WhatsApp Buurt Preventie. Op deze website zijn alle officiële WhatsAppgroepen voor buurtpreventie in Nederland verzameld. Door in te zoomen op een kaart kun je zien of er in jouw buurt al een groep actief is. In dit geval kun je je per e-mail direct aanmelden. Is er in jouw buurt nog geen WABP-groep actief, dan kun je er zelf één oprichten. Je kunt ook een bestaande WhatsAppgroep aanmelden als officiële WABP-groep, zodat deze op de kaart komt te staan.
Platform: Online.
Gratis: Ja.

Veiligebuurt.nl
Veiligebuurt is een app die speciaal is gericht op buurtpreventie, en als vervanging van een buurtpreventie WhatsAppgroep. Bij Veiligebuurt hoef je je telefoonnummer niet te delen en registreer je je in plaats daarvan met je e-mailadres en postcode. Als in jouw straat of buurt nog niemand gebruik maakt van Veiligebuurt, kun je buurtgenoten uitnodigen door middel van e-mail of social media. Als zich een verdachte situatie voordoet, kun je deze eenvoudig melden via de app en de precieze locatie aangeven. Je kunt ervoor kiezen je melding te delen met je straat, met je hele buurt of met een speciaal aangemaakte groep. Alle leden van deze groep ontvangen dan een melding. Voor gesprekken die je het liefst privé wilt houden, kun je een besloten groep aanmaken.
Platform: iOS, Android, Windows Phone.
Gratis: Ja.

Buurtcontacten

Buurkracht
Op dit platform worden mensen gestimuleerd om acties op te zetten met buurtbewoners op het gebied van leefbaarheid en energietransitie. Buurkracht wordt gefinancierd door netwerkbeheerder Enexis, en heeft vooral projecten lopen in Noord-Nederland.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederland.
Gratis: Ja.

Hoplr
Hoplr is een sociaal netwerk voor buurten dat actief is in België en Nederland. Buurtbewoners kunnen berichten posten over hun buurt, activiteiten organiseren en informatie uitwisselen (spullen lenen, huisdier vermist, enz.). Overheden en nutsbedrijven hebben tegen betaling toegang om informatie te plaatsen. Dit platform is - als het actief is in je buurt - handig om contacten met buren te onderhouden en te versterken. Om toegang te krijgen wordt gewerkt met een code, die je van een buurtgenoot ontvangt. Op de website worden geen huisnummers vermeld, en het bedrijf houdt zich aan Europese privacyregels.
Platform: Online, iOS en Android.
Taal: Nederlands en Frans.
Gratis: Ja.

Nextdoor
De app Nextdoor is een besloten sociaal netwerk om informatie uit te wisselen met mensen in je buurt. Denk bijvoorbeeld aan spullen delen en lenen, mensen uitnodigen voor een evenement, verloren en gevonden voorwerpen en berichten omtrent buurtpreventie. Adresgegevens worden geverifieerd voor je met de app aan de slag kunt, waardoor je zeker weet dat andere gebruikers echt op het adres wonen dat ze hebben opgegeven.
In ruil voor deze uitwisseling moet je behoorlijk wat privé-gegevens invullen die mogelijk worden gebruikt in advertenties, of gedeeld met commerciële partijen. Nextdoor valt namelijk niet onder de Europese privacyregels. Kortom, wees voorzichtig met wat je hier deelt.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Peerby
Spullen lenen en huren in de buurt: Peerby is een Nederlandse app die dit mogelijk maakt. Je moet je eerst registeren met je adresgegevens. Andere gebruikers krijgen deze echter niet zomaar te zien. Om iets te lenen of huren kun je een oproep aanmaken, waarin je aangeeft wat je precies wilt lenen en voor hoelang. Je oproep wordt verstuurd naar een paar honderd Peerby-gebruikers binnen een straal van 15 kilometer. Als iemand aangeeft het gevraagde te willen uitlenen, start een chatgesprek waarin je dit verder samen kunt afstemmen. Ook kun je natuurlijk zelf spullen die je weinig gebruikt op Peerby zetten. Je kunt instellen hoe vaak Peerby jou een berichtje mag sturen als iemand anders uit jouw buurt iets nodig heeft.
Platform: iOS, Android, online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Wandel apps

Meer genieten van landschap, flora en fauna met gratis wandel apps.

Autodelen

Goed voor het milieu en voor de portemonnee. De beste websites voor carpoolers en deelauto's.

Sociale netwerken

Naast Facebook zijn er ook andere sociale media, die zich vaak richten op speciale groepen.

EHBO apps

Onmisbaar op elke telefoon: een app voor noodgevallen.

VPN voor beginners

Veilig en anoniem op internet met betaalbare en gratis VPN diensten.

Mensen zoeken op internet

Er zijn zoekmachines voor klasgenoten, familieleden en telefoonnummers.

Zoeken op Facebook

Mensen zoeken op Facebook? Zo kun je personen vinden met een Facebook profiel.

Selfies maken

Met deze tips kom je gegarandeerd het mooiste op de foto.

Vakantie woningruil

Via online marktplaatsen zijn wereldwijd mensen te vinden die tijdelijk hun huis willen ruilen.

TikTok video's downloaden

Handleiding voor het downloaden van TikTok filmpjes, zonder watermerk.

Foto omzetten in lijntekening

Zo trek je een foto over met Inkscape.

Foto's comprimeren

Zo maak je JPG en PNG-bestanden zo klein mogelijk.

Gratis TV kijken via internet

Het aanbod van live TV en zenders uit Nederland en België wordt steeds groter.

Instagram voor beginners

Zo doe je mee op het grootste sociale netwerk voor fotoliefhebbers.

Snapchat voor beginners

Alles wat je moet weten om snel mee te doen op Snapchat.

Whatsapp voor beginners

Handleiding voor de grootste berichten app

Stop cyberpesten

Zo blokkeer je iemand die je pest op Whatsapp, Insta, Snap en andere sociale media.

Chatboxen

Voor een anonieme babbel of een goed gesprek: voor iedereen is er een passende chatbox.

Facebook privacy instellingen

Regel de Facebook instellingen om te voorkomen dat je onbedoeld gegevens deelt.

Facebook verwijderen

Handleiding voor het verwijderen van een Facebook profiel, inclusief foto's en berichten.

Ontgooglen

Tips om informatie over jezelf van Google te verwijderen of te verbeteren.

Webcam chat

De beste webadressen en software voor videogesprekken en chatrooms.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy