Muziek downloaden

muziek downloaden
Legaal downloaden is veilig, en hoeft niet duur te zijn. Er zijn uitstekende websites om MP3's en albums in hoge kwaliteit betaald te downloaden. Alle websites in dit overzicht zijn DRM-vrij, dat wil zeggen: zonder afspeelbeperkingen. De prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen, ook zijn er verschillen in de geluidskwaliteit.Algemene webwinkels

Kijk voor gratis rechtenvrije muziek op: Rechtenvrije muziek downloaden
Voor online muziek (streaming): Online muziek luisteren

7digital
7digital heeft een groot, algemeen muziekaanbod in hoge kwaliteit: high-res audio. Er zijn losse muzieknummers te koop en complete albums, veelal in studiokwaliteit (24-bit FLAC). Ook Nederlandse muziek kan je hier aanschaffen, van Boef tot Manke Nelis.

iTunes van Apple
iTunes Store is de muzikale winkel van Apple. Die werkt via de app iTunes, die standaard op Apple-apparaten is geïnstalleerd. De app is ook beschikbaar voor Windows en Android. iTunes Store is een van de grootste aanbieders van digitale muziek. Er zijn 50 miljoen nummers beschikbaar. Alles is hier te vinden: jazz, rock, rhythm-and-blues, pop, soul, funk, ska, kindermuziek (K3) en Nederlandstalige muziek. Eenmaal aangeschafte muziek wordt online bewaard: bestanden zijn altijd opnieuw te downloaden, op meerdere apparaten.

Amazon
Bij Amazon kan je naast lp's en cd's ook MP3's kopen. Deze internetwinkel heeft een zeer ruim aanbod. Amazon was een van de eerste met DRM-vrije MP3's. Als je een fysieke CD koopt, zijn de MP3-bestanden gratis. (Gebruik niet de app van Amazon voor het downloaden van nummers en albums.)

Qobuz
Website die albums in verschillende geluidskwaliteiten aanbiedt, ook beter dan cd. Algemeen aanbod, van pop tot klassiek. Heeft ook een streamingdienst en belooft uitgebreide documentatie bij de albums.

MP3million | MP3va
In Rusland zijn deze webwinkels legaal, daarbuiten staat dat ter discussie. Top-40 muziek en populaire albums zijn hier voor een paar euro te downloaden, en losse liedjes kosten ongeveer een dubbeltje. Wel moet je eerst een tegoed van ongeveer 15 dollar storten.

Kleine labels, alternative en dance

Bandcamp
Bandcamp is een platform voor liefhebbers van alternative: een goed adres om nieuwe muziek te leren kennen en artiesten te ondersteunen. Je wordt op de hoogte gebracht van trends, en kunt songs direct beluisteren en aanschaffen. Geregistreerde leden krijgen een profielpagina met de muziek die ze hebben aangeschaft, en die op hun verlanglijst staat. Bandcamp heeft een eigen app voor Android en iOS.

Beatport
Beatport is een internationaal platform voor dancemuziek dat gericht is op DJ's, producers en fans. Je vindt er lijsten van nieuwe releases en DJ-Charts. Je kan hier muziek kopen, luisteren (streamen), videostreams bekijken en playlists samenstellen. Er zijn abonnementen vanaf $5 per maand. Zonder abonnement kunnen nummers alleen gedeeltelijk worden beluisterd.

Bleep
Engelse webshop voor independent music, met de nadruk op alternatieve, avantgarde muziek in allerlei stijlen, van bass en grime tot minimal. Alle tracks en albums worden aangeboden in high-res audio. Bleep levert ook fysieke geluidsdragers: vinyl en CD's.

eMusic
Deze website biedt muziek aan van independent labels. De collectie is zeer groot en gevarieerd, met veel singer songwriter muziek, dance, rock, klassiek en jazz. eMusic werkt met abonnementen, waarvoor een aantal liedjes per maand gedownload kan worden. Je kunt jouw eigen muziek uploaden om er overal naar te kunnen luisteren.

PumpYouUp
Kleine website waarop techno, trance, dubstep en deep house wordt gepromoot van indie labels en onafhankelijke muzikanten. 6x per jaar worden er nieuwe afspeellijsten geplaatst, waarvan de tracks gratis gedownload kunnen worden (MP3).

Klassieke muziek downloaden

Deutsche Grammophon
Goed gesorteerde webwinkel in klassieke muziek, die alle muziekbestanden aanbiedt in hoge kwaliteit. Voor het aanschaffen van complete werken, losse muzieknummers of albums. Werkt via iTunes van Apple.

Eclassical
Zweedse website die zich op klassieke muziek richt en met name op producties met hoge geluidskwaliteit. Muziek is georganiseerd op componist, uitvoerenden, instrumenten, periodes en genres. Belooft geld terug te geven als de muziek niet bevalt.