Wandel apps

wandel app
Lopen met een wandel app voegt een extra dimensie toe aan een wandeling: zekerheid dat je het goede pad neemt, en informatie over de plek waar je bent. Om je te wijzen op de dichtstbijzijnde bushalte of de bijzonderheden van landschap, flora en fauna.Op zoek naar wandel apps die de gelopen afstand meten?
Kijk voor sportieve apps die kilometers, tijdsduur, calorieën en gelopen route vastleggen op: Hardloop apps
Voor apps die de dagelijks gelopen afstand meten: Stappentellers

Nooit meer verdwalen
Met een wandel app op je mobiel heb je altijd de juiste kaart bij de hand, met een stip erop die jouw locatie aangeeft. Je kunt dus nooit meer verdwalen. De beste wandel apps geven ook informatie over het gebied, en wijzen je op plekken waar iets bijzonders te zien is. Sommige apps geven een melding als je in de buurt komt van zo'n plek, bij anderen moet je dit zelf in de gaten houden.
Wandelen met een app is vooral leuk in een omgeving met weinig wegen. Je hoeft dan niet vaak je mobiel te checken om de route te volgen. In de stad is dat anders. Om te voorkomen dat je daar bij elke straathoek op je scherm tuurt is het handig als een app met stadswandelingen ook gebruik maakt van audio.

Hoe werkt het?
Zoek thuis een wandeling op in de app - of op de bijbehorende website - en download de route op je mobiel. Bij het beginpunt van de wandeling start je de route in de app. Je ziet een stip op de routekaart waar je bent. De rest wijst zich vanzelf.

Route downloaden
Alle wandel apps in dit overzicht zijn gratis, en maken het mogelijk om een route vooraf te downloaden op je mobiel (of de route zit er al in). Je hebt dan bij het wandelen alleen GPS (locatievoorzieningen) nodig. Mobiel internet wordt dus niet gebruikt.

Voordat je gaat wandelen...

  • Download de route op je mobiel.
  • Zorg dat de mobiel helemaal is opgeladen.
  • Kijk voor het zuinig instellen van je mobiel op: batterij bespaartips voor Android en iPhones
  • Om de route te volgen heb je locatievoorzieningen (GPS) nodig.
  • Internet (mobiele data), bluetooth en WiFi kun je uitschakelen om stroom te besparen.
  • Het beeldscherm is een stroomvreter: dim de helderheid van je scherm.
  • Schakel de spaarstand of energiebesparingsstand in als je toestel daarover beschikt.

Wandel apps

Natuurpunt
Natuurpunt biedt wandel- en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. Na het opgeven van een plaats krijg je wandelingen in de buurt te zien, of je bladert over een kaart met alle routes. Deze navigatie app is handig in gebruik: als je in de buurt komt van een informatiepunt geeft de mobiel een melding. Je krijgt dan informatie van een natuurgids over opvallende planten, dieren en plaatsen onderweg. Sommige routes bevatten ook quizvragen, om onderweg te beantwoorden.
Wandelingen: 25 wandelingen in Vlaanderen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

HollandRoute
De HollandRoute is een route langs industrieel erfgoed: molens, gemalen, fabrieken, forten en andere historische locaties bij Zaandam, Amsterdam en IJmuiden. De app biedt een kaart met alle erfgoedlocaties en 60 thematische wandel-, fiets- en kanoroutes. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken in Amsterdam-Oost langs plekken die te maken hebben met scheepsbouw en zeevaart, of een tocht langs fabrieken en houten huizen aan de Zaan. De informatie bij deze industriële monumenten is vaak summier. Er worden ook rustpunten (horeca) aangegeven die gevestigd zijn in industriële gebouwen. Interessant, omdat je daar ook binnen kunt kijken. De app bevat alle kaarten die je nodig hebt, je hoeft dus geen wandelingen te downloaden. Een nadeel is dat de kaarten niet zo duidelijk zijn. De HollandRoute maakt deel uit van het Europese netwerk ERIH (European Route of Industrial Heritage).
Wandelingen: 28 erfgoed wandelingen rond Amsterdam, IJmuiden en Zaandam.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Rotterdam Routes
Rotterdam Routes is een toeristische app met audiotours die ingesproken zijn door Rotterdammers. Zo kun je aan de wandel met burgemeester Aboutaleb, en culturele hotspots bezoeken met Ari Deelder. Een wandeling duurt 1 à 1,5 uur en heeft een thema, zoals wederopbouw, haven of jazz. De bekende en onbekende locals brengen je naar de highlights van Rotterdam maar ook naar minder gangbare plekken met interessante, persoonlijke verhalen. Gebruik van deze wandel app is eenvoudig: bij het starten van de route doe je je oortjes in.
Wandelingen: 13 wandelingen in Rotterdam.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Routiq (Android | iOS)
Routiq is de navigatie app van Route.nl met duizenden fiets- en wandelroutes, waaraan je zelf routes kunt toevoegen. De routes zijn o.a. samengesteld door Route.nl, VVV, Falk en andere gebruikers. De meeste routes bieden een omschrijving van het gebied, de route en tips voor horeca. Er is weinig informatie te vinden over bijzondere plaatsen of natuur onderweg. Om een geschikte wandeling te zoeken is het aan te raden om naar de website Route.nl te gaan: daar zijn de zoekmogelijkheden beter. Vervolgens kun je een wandeling openen in de app via een QR-code. Klik daarvoor bij een wandeling op de website op de knop Open in app. Het maken van een eigen route loopt ook via Route.nl: je kunt een route maken als je bent ingelogd. Als de route openbaar toegankelijk is gemaakt kun je hem openen in de app.
Wandelingen: Meer dan 500 wandelingen in Nederland, België en Duitsland.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Scheldeland 100 jaar Groote Oorlog (Android)
Deze Belgische wandel app draait om de Eerste Wereldoorlog in Scheldeland. In Aalst, Dendermonde en Lizella kun je aan de hand van beeld en geluid inzicht krijgen in de gebeurtenissen van 1914. De app biedt uniek fotomateriaal en audiofragmenten met persoonlijke getuigenissen.
Wandelingen: 3 themaroutes in België.
Platform: Android.
Gratis: Ja.

Vossenstreken (Android | iOS)
Vossenstreken is een familie wandel app van het Natuurmuseum Brabant. Tijdens het wandelen kunnen er opdrachten worden gedaan en punten worden verzameld. Je komt spelenderwijs van alles te weten over natuur en cultuur. De wandelingen zijn niet te lang (niet meer dan 5 kilometer) en starten in Zuid-Nederland en Vlaanderen.
Wandelingen: 6 wandelingen in Zuid-Nederland en Vlaanderen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Wandelen in Overijssel (Android | iOS)
De wandel app van Landschap Overijssel bevat ruim 80 wandelingen in natuurgebieden en stadsparken. De routes zijn heel verschillend: speurtochten voor kinderen, tochten langs cultureel erfgoed en korte en lange natuurwandelingen (waaronder een vijfdaagse route). De app is handig in gebruik: je kunt alle routes op de kaart zien, en wandelingen zoeken op o.a. lengte, thema's en toegankelijkheid voor rolstoelen/rollators. Als er informatie is over de plek waar je je bevindt geeft de mobiel een melding.
Wandelingen: Ruim 80 wandelingen in Overijssel.
Gratis: Ja.

Wandelnetwerk Noord-Holland (Android | iOS)
In deze app kun je routes downloaden van het Wandelnetwerk Noord-Holland: gemarkeerde routes die zijn uitgezet door de recreatieschappen. De routes - van 2 tot 12 kilometer - zijn gemarkeerd met paaltjes. Om een wandeling te zoeken kun je het beste naar de website gaan: Wandelnetwerk Noord-Holland. Je laadt je wandeling daarna in de app door de QR-code te scannen: tik in de app op Download > Scan QR code, en richt je toestel op de code op het scherm. Je hebt dan alle informatie bij de hand: kaart, informatie en eventuele aanrijroute.
Wandelingen: Honderden wandelingen in Noord-Holland.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Wandelroutenetwerk (iOS)
Deze app is zeer handig om zelf wandelroutes aan te maken, waarbij je gebruik maakt van het knooppunten-netwerk. Door knooppunten aan te tikken op de kaart kun je vooraf de afstand meten van een wandeling. Onderweg kan de app van pas komen om te controleren of je op de goede weg bent, en informatie te vinden over - bijvoorbeeld - horeca, parkeerplaatsen en bezienswaardigheden.
Wandelgebied: Noord- en Zuid-Holland.
Gratis: Ja.