Eerlijke kleding

duurzame kleding
Eerlijke kleding wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit overzicht wijst je de weg naar fair fashion, duurzame mode, veganistische, ecologische en tweedehands kleding.
Wat is eerlijke kleding?
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding. Als bestaande kleding langer gebruikt wordt, hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd te worden. En dat is weer beter voor het milieu.

Het textielconvenant en verder
Eerlijke kleding is de laatste jaren met een behoorlijke opmars bezig. Sinds een grote brand in een kledingfabriek in Bangladesh heeft de bewustwording op grote schaal ingezet. Steeds minder consumenten willen nog kleding dragen waarvan de productie is gebaseerd op uitbuiting. Ook binnen de branche is men zich ervan bewust dat er iets moet veranderen. In 2016 beloofden zestig grote kleding- en textielbedrijven in een 'textielconvenant' om zich in te spannen voor verbeterde arbeidsomstandigheden voor fabrieksarbeiders. Kijk op SchoneKleren.nl voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen.

Duurzame kleding kopen
Maar waar vind je nu die duurzame kledingstukken? En hoe weet je wat jouw favoriete merken ondernemen om hun productie eerlijker te maken? Er zijn inmiddels allerlei initiatieven die dit duidelijk en inzichtelijk maken. In het overzicht hieronder vind je ze allemaal: websites en apps die je helpen bij het vinden van duurzame kleding, het checken van het duurzaamheidsgehalte van je favoriete merken en het vinden van mooie tweedehands kleding.

Duurzame eerlijke kleding

Alles duurzaam
Alles Duurzaam is een groene bedrijvengids waarin een overzicht is te vinden van (web)winkels waar je kleding kunt kopen die geproduceerd is met respect voor mens, dier en milieu. Niet alleen staan er een heleboel links naar winkels met kleding, maar ook naar shops met duurzame schoenen, cosmetica en verzorgingsproducten.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Project CeCe
Project CeCe is een verzamelsite voor duurzame en fairtrade mode die het aanbod van verschillende webshops samenbrengt in één catalogus. Ook het aanbod van kleinere webshops is hierbij goed vertegenwoordigd. Bij elk product wordt door middel van icoontjes aangegeven welke duurzaamheidscategorieën van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld milieuvriendelijk, veganistisch, lokaal geproduceerd en eerlijke handel. Project Cece heeft inmiddels een groot aanbod van producten waarin je op vele manieren kunt filteren - bijvoorbeeld op materiaal, kleur of keurmerk - om je favoriete eerlijke kleding te vinden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en Engels.

Shop Like You Give a Damn
Op deze website wordt een aanbod uit duurzame modewebshops samengebracht. Veganisme staat daarbij voorop, alle producten zijn 100% diervrij. Er wordt geselecteerd op 14 criteria, waaronder - naast vegan - fair, maatschappelijk, lokaal, duurzaam grondstofgebruik, duurzamere fabriek, duurzamere verpakking, duurzamer transport, zero-waste, plasticvrij, slow fashion, circulair, biologische stoffen en gerecyclede materialen. Op deze criteria kun je de aangeboden producten filteren, en daarnaast ook nog zoeken op bepaalde materialen, merken of herkomstland. Shop Like You Give a Damn biedt een zorgvuldig samengesteld aanbod waarbij wordt gewerkt aan 100% fair trade en een zo duurzaam mogelijke collectie.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Tweedehands kleding

Kijk voor tweedehands kleding apps ook op: Kringloop apps

Kringloop App | Kringloop App (Android) | Kringloop App (iOS)
Deze app en website biedt een uitgebreid overzicht van alle kringloopwinkels bij jou in de buurt of in een bepaalde plaats. De app geeft niet alleen informatie over de locatie van de winkels, maar toont ook contactgegevens en openingstijden. Ook is het mogelijk om een beoordeling achter te laten en beoordelingen van anderen te bekijken. Een handige functie is het zoeken op winkels die op dit moment geopend zijn, want niet alle kringloopwinkels hanteren even ruime openingstijden.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.

Vinted (Android) | Vinted (iOS)
Vinted werkt als een soort Marktplaats voor tweedehands kleding. Je kunt je eigen tweedehands kleding er te koop aanbieden of veilen. Ook kun je natuurlijk door een grote verzameling tweedehands items van anderen bladeren en verkopers volgen. De meeste aangeboden items zijn nog van prima kwaliteit. Ook wordt er veel tweedehands merkkleding aangeboden. De betaling verloopt via de app of website, met iDeal, PayPal of creditcard.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.

Depop (Android) | Depop (iOS)
Depop is een groot internationaal platform voor tweedehands kleding. Het is de bedoeling dat je andere gebruikers volgt om te zien wat zij in de aanbieding hebben. Ook kun je je eigen items te koop aanbieden. Betaling verloopt via Depop, met PayPal of creditcard. Depop is wel een stuk minder overzichtelijk dan andere apps in deze categorie, en ook de zoekfunctie is veel minder uitgebreid.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

Buurtapps

Zoek contact met je buurtgenoten, voor buurtpreventie en activiteiten.

Ecologische voetafdruk

Met zijn allen verbruiken we meer dan de aarde aankan.

Gezonde recepten apps

Op dieet? De beste apps en sites voor gezonde recepten.

Kapotte spullen repareren

Kapotte spullen weggooien? Dacht het niet. Repareren!

Oude telefoon inleveren

Oude telefoon in de la? Stuur hem op naar een goed doel.

Fiets apps

De beste tools voor sportieve en recreatieve fietsers: routeplanners en activity trackers.

Gezonde leefomgeving

Apps voor lucht- en waterkwaliteit, pollen, zonkracht en geluidsoverlast.

Printen in zwart-wit

Bespaar inkt door de printer op zwart-wit te zetten.

CO2 compensatie

Compenseer je CO2-uitstoot met een bijdrage aan duurzaamheidsprojecten.

DigiD app installeren

De DigiD app installeren en activeren. Zo werkt het.

Gezond achter de computer

Alles wat je moet weten om gezond te blijven bij zittend werk.

Selfies maken

Met deze tips kom je gegarandeerd het mooiste op de foto.

Yoga apps

De beste apps om thuis yoga oefeningen te doen.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

Wandel apps

Meer genieten van landschap, flora en fauna met gratis wandel apps.

Autodelen

Goed voor het milieu en voor de portemonnee. De beste websites voor carpoolers en deelauto's.

Menstruatie apps

Slimme apps brengen de vrouwelijke cyclus in kaart.

Vakantie woningruil

Via online marktplaatsen zijn wereldwijd mensen te vinden die tijdelijk hun huis willen ruilen.

Tekenprogramma's

De beste gratis software voor creatief tekenen, schilderen en ontwerpen.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

Dieet apps en calorietellers

Hulp nodig bij afvallen? Deze apps tellen calorieën en monitoren je gewicht.

Volg me niet

Zo schakel je de advertenties uit die je achtervolgen op internet.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy