Yoga apps en websites

yoga apps
Wil je thuis yoga oefenen? Deze apps en websites bieden heldere instructies over posities, en complete yogalessen. Het enige wat je nodig hebt is een yogamat en een computer, tablet of smartphone. Namasté!Voor een yogales hoef je niet per se naar een yogastudio of sportschool. Met behulp van een website of app kun je ook gewoon thuis yoga beoefenen. Online zijn heel veel yogalessen te vinden. Vaak zijn deze goedkoop of zelfs gratis. Het scheelt in ieder geval veel geld in vergelijking met een abonnement op een yogastudio. Het enige wat je hoeft aan te schaffen, is een yogamat. Bij de liggende houdingen is dit een zachte ondergrond voor je rug en bij de staande houdingen voorkomt de mat dat je uitglijdt.


Eerst de basis leren
Een kanttekening is wel dat deze manier van yoga beoefenen lastig kan zijn voor absolute beginners. Wil je serieus met yoga aan de slag, dan is het goed om eerst de basis te leren van een yogadocent die in levenden lijve naast je staat. De docent kan je houding corrigeren en je leren hoe je de verschillende poses het beste kunt uitvoeren. Ook leer je de namen van de meest gebruikte poses. Dit maakt het makkelijker en leuker om later yogalessen te doen via internet, of een app.

Daily Yoga (iOS) | Daily Yoga (Android)
De app Daily Yoga heeft een redelijk groot gratis aanbod en biedt allerlei yogasessies voor verschillende doeleinden, zowel voor beginners als gevorderden. Voor iedereen is wel een geschikte sessie te vinden, of je nu bent gericht op het verlichten van stress, flexibiliteit of het verstevigen van je buik- of rugspieren. Er zijn zelfs een aantal korte yogasessies die je op kantoor kunt doen. De programma's worden na opening gedownload op je telefoon, dus een goede internetverbinding en voldoende opslagruimte zijn vereist.
Platform: Android en iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Meer programma's zijn verkrijgbaar tegen betaling.

Do Yoga With Me
De website DoYogaWithMe.com staat boordevol gratis yogalessen. Je kunt selecteren op moeilijkheidsgraad, lengte van de les, yogastijl of leraar. Allerlei soorten yoga zijn vertegenwoordigd, zoals Hatha yoga, Vinyasa yoga of Kundalini yoga. Er zijn ook speciale sessies voor in de ochtend of op kantoor. Als je een account aanmaakt, krijg je toegang tot extra videomateriaal. Tegen betaling kun je de lessen downloaden, zodat je er ook gebruik van kunt maken als je niet bent verbonden met internet. Do Yoga With Me heeft ook een YouTube kanaal, dat je via Google Chromecast op de TV kunt afspelen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Wel wordt gebruikers gevraagd om een vrijwillige donatie.

The House of Yoga
The House of Yoga is een online platform dat gebruikers inspiratie wil bieden voor een yogic lifestyle. Niet alleen is er op de site een groot aantal yogalessen en meditaties te vinden, je vindt er ook middelen ter verdieping van je yogabeoefening, zoals filmpjes met informatieve talks over yoga en artikelen die je aan het denken zetten. Je kunt losse lessen volgen in allerlei stijlen, maar je kunt je ook aanmelden voor een programma. Je krijgt dan een serie lessen die toewerken naar een bepaald doel, zoals kracht of het verlichten van stress. De lessen maken een professionele indruk en duren even lang als een les bij een yogastudio.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Nee.

Yoga Studio (iOS) | Yoga Studio (Android)
Met de app Yoga Studio kun je je eigen yogales samenstellen. Je kunt kiezen uit een grote verzameling poses, of je kunt blokken met verschillende oefeningen toevoegen, zoals de zonnegroet, een serie heldenhoudingen of asana's gericht op balans. Zo kun je precies de yogales creëren die jij op dat moment nodig hebt. Vind je het zelf maken van een les teveel gedoe, dan kun je ook kiezen uit een hele verzameling kant-en-klare lessen. Alle lessen worden gedownload op je smartphone, dus zorg voor wat opslagruimte. De app biedt ook een agendafunctie waarmee je je yogasessies kunt plannen. Vervolgens kun je een notificatie instellen om jezelf aan de sessie te herinneren. Yoga Studio werkt ook met Google Chromecast en is beschikbaar op Apple TV.
Platform: iOS, Android, Windows 10.
Taal: Engels.
Gratis: Nee.

Yoga 8 (iOS)
De makers van de stijlvol vormgegeven app Yoga 8 zijn ervan overtuigd dat het beoefenen van acht minuten yoga per dag je leven al drastisch kan verbeteren. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen, ook absolute beginners. Iedere oefening wordt uitgelegd door de voice-over, in combinatie met een illustratie die je laat zien wat de bedoeling is. De app kan samenwerken met de Apple Watch. In de toekomst zal de hoeveelheid workouts worden uitgebreid.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja, maar beperkt. Tegen betaling zijn meer oefeningen verkrijgbaar.

Nederlandstalige yoga app

Yoga Online
Yoga Online is de uitgebreide website van het Nederlandse tijdschrift Yoga Magazine. Hier kun je een jaarabonnement afsluiten op Yoga TV, waarmee je jezelf toegang verschaft tot een grote hoeveelheid online yogalessen. Er worden regelmatig nieuwe lessen toegevoegd. De diversiteit van lessen is heel groot. Zo zijn er bijvoorbeeld klassieke yogalessen, maar ook lessen die meer sportief van karakter zijn. Ook zwangerschapsyoga en kinderyoga zijn vertegenwoordigd. Je kunt de lessen sorteren op lengte, soort les (doel), yogastijl of docent. Ook vind je een groot aantal instructievideo's van de meest voorkomende houdingen.
Platform: Online.
Taal: Nederlands of Engels, afhankelijk van de docent.
Gratis: Nee.