Internetverslaving

internetverslaving

Soms is het moeilijk om te stoppen met internet. Maar er zijn hulpmiddelen: deze apps bieden inzicht in de tijd die je online bent, en kunnen websites blokkeren of een timer instellen om tijdig te stoppen met internet.

Zelftest internetverslaving

Zelftest riskant internetgebruik
Ben ik internetverslaafd? Deze online test van de Jellinek Stichting geeft aan of je internetgebruik riskant is. Afhankelijk van de score in de test worden er adviezen gegeven.

Zelftest gamen
Anonieme zelftest voor volwassenen of jongeren waarmee je kunt nagaan of gamen gewoon een hobby is, of dat het uit de hand loopt. Deze test is ontwikkeld door De Druglijn van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Ontmoedigen van smartphone en internetgebruik

Forest
Mooie, originele app om smartphone en internetgebruik te verminderen: de app laat je een boom planten, die groeit als je niet op 'verboden' websites komt. Zodra je websites bezoekt die op je zwarte lijst staan, gaat de boom achteruit. Je kunt de app ook op je smartphone gebruiken, zodat je wordt aangemoedigd om van de mobiel af te blijven.
Platform: Android, iOS, Chrome, Firefox.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Kijk voor meer apps om telefoongebruik te ontmoedigen op: Minder op je smartphone zitten
Handige apps om je productiviteit te vergroten: Online takenlijsten

Monitoren van internetgebruik

ManicTime
Programma voor time management dat bijhoudt welke programma's worden gebruikt, en of je actief bent op de computer. Je kunt er ook je werkzaamheden in bijhouden.
Platform: Windows 10, 8.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Rescue Time
Rescue Time is een uitstekende browser plugin die bijhoudt wat je op internet doet. Wekelijks krijg je een samenvatting van je internetgebruik, waarin je precies ziet hoe lang en hoe vaak je op bepaalde websites actief was. Het programma biedt de mogelijkheid om je internetverslaving te beteugelen door doelen te stellen, en meldingen te ontvangen bij het bereiken van een bepaalde limiet. Rescue Time hanteert een goed privacy beleid.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisaccount. Betaalde Premium-versie.

TimeSnapper
Dit kleine programma maakt snapshots van je computergebruik, en houdt exact bij welke programma's worden gebruikt. Zo kun je een 'film' afspelen om te zien wat je hebt gedaan, en grafieken opvragen waarmee je computergebruik in kaart wordt gebracht.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Internet timers: tijdelijk uitschakelen van internet

Freedom
Uitstekend programma om websites en apps te blokkeren, of een internet tijdklok in te stellen. Freedom werkt eenvoudig en maakt het mogelijk om eigen roosters te maken met uren waarop je - bijvoorbeeld - geen toegang hebt tot bepaalde websites of chat apps. In Locked mode is het niet mogelijk om een ingestelde blokkering uit te zetten.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS X, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel een gratis proefperiode.

InternetOff
Dit is een internet tijdklok: niets meer dan een klokje in de Windows Taakbalk waarmee je snel het internet uitschakelt voor een periode - van vijf minuten tot een uur. Er zitten geen restricties op deze internet timer: als je je niet kunt beheersen is het internet met één klik weer aan.

Kijk voor het afschermen van internet voor kinderen op: Internetfilters.
Apps om bepaalde websites (tijdelijk) te blokkeren: Websites blokkeren.