Slaap apps

slaap apps
Wil je beter slapen en uitgerust wakker worden? Slaapcyclus en snurk apps, powernap timers en blauw licht filters zijn handige hulpmiddelen om de slaapkwaliteit te verbeteren en op tijd wakker te worden.Blauw licht
Beter slapen: bij veel mensen is dit een punt op het verlanglijstje. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat we in de afgelopen decennia steeds minder zijn gaan slapen. Televisie, computer en telefoon worden vaak aangewezen als de schuldigen. Eén van de redenen hiervoor is het fenomeen 'blauw licht', dat wordt uitgezonden door beeldschermen. Dit blauwe licht verstoort in het lichaam de aanmaak van het stofje melatonine, waardoor je moeilijker in slaap komt na een avondje turen naar je telefoon.

Hulp bij het slapen
Toch kan je telefoon ook juist een bondgenoot zijn als je je nachtrust wilt verbeteren. Er zijn allerlei apps die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld door het meer inzichtelijk maken van je slaappatroon, het stimuleren van goede slaapgewoonten of het filteren van het blauwe licht van je beeldscherm. Deze slaap-apps zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën: slaaptrackers, powernap timers en beeldschermfilters.

Slaapcyclus trackers

Als je een slaaptracker gebruikt, leg je je telefoon naast je in bed. Aan de hand van jouw bewegingen en de geluiden die je maakt, meet deze app je slaappatroon en maakt je wakker gedurende je lichte slaap. De gegevens worden opgeslagen in een grafiek. Een nadeel kan zijn dat het lastig te controleren is of de gemeten gegevens kloppen. Slaapexperts zijn sceptisch over de resultaten van dit soort apps, aangezien alleen met gebruik van EEG met zekerheid is vast te stellen in welk stadium van de slaapcyclus iemand zich bevindt. Toch kan het de moeite waard zijn om met een slaaptracker te experimenteren, al is het alleen maar om je meer bewust te maken van je slaapgedrag.

SnurkLab
SnurkLab is een slaaptracker die speciaal is gericht op snurken. Deze app meet hoe hard je snurkt en neemt samples op. De volgende ochtend kun je een grafiek van je gesnurk bekijken, met scores die variëren tussen 'licht', 'luid' en 'episch'. Deze zogeheten 'snurkscore' kun je vergelijken met anderen over de hele wereld. De app geeft ook informatie over snurken en over remedies tegen het snurken.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

Powernap apps

De ideale powernap heeft een duur van tien tot dertig minuten en vindt plaats tussen één en vier uur 's middags. Uit onderzoek is gebleken dat je na een dutje alerter en creatiever bent. Ook verlaagt een powernap je stressniveau. Een dutje van langer dan dertig minuten is echter geen goed idee: het risico bestaat dat je versuft wakker wordt en vervolgens juist minder productief bent. Het gebruik van een powernap timer is dus een goed idee: zo'n app zorgt ervoor dat je op tijd weer wordt gewekt.

Nap
Nap is een eenvoudige app die je helpt bij het doen van een powernap, door je op een vooraf vastgestelde tijd weer wakker te maken. Je kunt kiezen uit verschillende vooraf vastgestelde lengtes. Is je dutje bijzonder fijn, dan kun je het tussentijds verlengen met één, vijf of vijftien minuten. Heb je moeite met wakker worden, dan kun je de app zo instellen dat je een puzzeltje moet oplossen om het alarm te ontgrendelen.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Power Nap App (iOS)
Power Nap ondersteunt je bij het doen van een dutje. De app is uitgerust met rustgevende geluiden die je helpen ontspannen, en een animatie van een schattig katje.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Nachtmodus: blauw licht filters voor je beeldscherm

Blauw licht filters doen hun werk vooral in de uren voordat je naar bed gaat. Ze filteren het blauwe licht van je scherm, dat er voor zorgt dat je moeilijker in slaap valt. Het gebruik van een zo'n dimmer kan er dus voor zorgen dat je beter inslaapt.

Night Shift voor iPhone en iPad
iOS toestellen hebben een ingebouwde dimmer voor het beeldscherm: Night Shift. Hiermee wordt het blauwe licht van het beeldscherm weggefiltert. Je kunt zelf instellen wanneer deze nachtmodus ingaat.
  1. Ga naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid.
  2. Tik op Night Shift.
  3. Tik op Gepland om je beeldscherm te dimmen op de aangegeven uren. Als je doorklikt op het pijltje naast de uren kun je ook instellen dat er automatisch gedimd wordt tussen zonsondergang en zonsopgang.
  4. De mate van filtering (meer of minder rood) is te regelen bij kleurtemperatuur.

Bluelight filter (Android)
Deze app doet precies wat de naam belooft: het blauwe licht filteren waardoor je makkelijker in slaap valt. Je kunt kiezen uit verschillende lichttinten, bijvoorbeeld geel, goud, olijfgroen of rood. Ook de kleurintensiteit kun je instellen. Je kunt dus rustig experimenteren tot je een kleur hebt gevonden die jij prettig vindt. Het filter blijft in werking tot je het zelf handmatig weer uitschakelt, of je kunt gratis een extra functie downloaden die het mogelijk maakt het filter volgens een schema te laten in- en uitschakelen.
Platform: Android.
Taal: Nederlands, Engels.
Gratis: Ja.

f.lux
f.lux is een handig, klein computerprogramma dat volautomatisch je beeldscherm dimt. Je geeft je locatie op, en f.lux zal tussen zonsondergang en zonsopgang het blauwe licht filteren. Als je werk doet waarbij een accurate kleurweergave van belang is - zoals kleurcorrecties - kun je de tool met één klik tijdelijk uitschakelen.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Twilight (Android)
De app Twilight filtert het blauwe licht van je scherm. Twilight is ontworpen om het je daarbij zo makkelijk mogelijk te maken: je kunt zelf kiezen of je wilt dat het filter inschakelt bij zonsondergang, tussen vooraf ingestelde tijden of altijd. Ook kun je ervoor kiezen het filter automatisch uit te schakelen bij het gebruik van bepaalde apps. De kleurtemperatuur, intensiteit en helderheid kun je precies zo instellen als jij het prettig vindt. Twilight kan samenwerken met de eerder genoemde app Sleep as Android. Het filter schakelt dan automatisch in tussen de ingestelde bedtijd en de ingestelde wektijd.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Slaap muziek

Doze (Android)
Deze app biedt aangename, rustgevende muziek voor slapen, yoga of meditatie. Met de ingebouwde timer kun je de app na een bepaalde tijd automatisch laten uitschakelen.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer opties verkrijgbaar.

Raining.fm
Sommige mensen vallen gemakkelijker in slaap met het rustgevende geluid van water op de achtergrond. Deze app produceert regen geluiden, met naar wens ook fikse donderslagen. Via het menu (swipe hiervoor naar rechts) kun je een timer instellen zodat het geluid na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer opties verkrijgbaar.