Schaken online

online schaken
Met deze gratis apps websites kun je schaken met tegenstanders, schaakcomputers, of met vrienden. Schaak apps zijn ook handig om meerdere partijen tegelijk te spelen, waarbij je zetten doet wanneer het je uitkomt.Online schaken met tegenstanders

Snel - sneller - snelst
Bij live online schaken worden verschillende termen gebruikt voor snelschaken, waarbij de bedenktijd beperkt is. De bedenktijd per speler kan per platform verschillend zijn, maar komt meestal neer op:
Bullet - spellen met 3 minuten bedenktijd.
Blitz - spellen met 3 - 14 minuten bedenktijd.
Rapid - spellen vanaf 15 minuten bedenktijd.
Classical - 90 minuten voor de eerste 40 zetten, 30 minuten voor de rest.

Brainking
Brainking is een internationale website voor bordspellen, om te spelen tegen vrienden of willekeurige tegenstanders. Er wordt vooral gespeeld door gevorderde spelers, en je kunt meedoen aan toernooien. Er worden veel schaakvarianten gespeeld, zoals Anti schaken, Atoom schaken, Chinees schaken en Japans schaken.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisabonnement en betaalde abonnementen.

Chess.com
Uitstekende website en schaak app om te spelen tegen vrienden, of tegen andere online tegenstanders. Je kunt hier ook schaakpuzzels oplossen, lessen volgen of oefeningen doen. Chess.com is een internationaal, gerenommeerd platform voor beginners en gevorderden.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands, Engels en andere talen.
Gratis: Gratis, en betaalde onderdelen.

Chess24.com
Grote schaakwebsite waar direct kan worden geschaakt tegen de computer of echte tegenstanders. Chess24 is een Duitse website die zich vooral richt op serieuze schaakliefhebbers. Schaaktoernooien met professionele schakers kunnen hier live worden gevolgd, met Twitch commentaar. Er zijn ook schaaklessen te vinden en (betaalde) ebooks en lesvideo's.
Platform: Online.
Taal: Engels, Duits en andere talen.
Gratis: Gratis basisaccount, en betaald Premium account.

E-mail Chess
Handige website om via e-mail te schaken met vrienden. Je geeft zelf het e-mailadres op van je tegenstander. Een zet wordt met één muisklik gedaan, en direct verstuurd per mail.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

FlyOrDie | PlayOK
Gratis een spelletje schaken: op deze toegankelijke websites zijn altijd tegenstanders te vinden voor een snel spelletje. Je kunt ook tegen vrienden spelen. Alles werkt eenvoudig, maar het niveau is wisselend.
Platform: Online. Werkt ook op telefoon en tablet.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.
Gratis: Ja.

Helena's Online Schaken
Populaire Nederlandse website om te schaken met vrienden en willekeurige echte tegenstanders, met de klok of in je eigen tempo. De website is eenvoudig en biedt o.a. een rating van spelers, forum, chat, toernooien en schaakpuzzels.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Jijbent.nl
Op Jijbent.nl kun je schaken met vrienden, of andere tegenstanders. Je doet om de beurt een zet en krijgt dagelijks te zien wat je tegenstander heeft gezet. In de wachtkamer zijn mensen te vinden die willen spelen. De bedenktijd voor een zet is meestal 1 tot 3 dagen. Er worden ook toernooien gespeeld.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis voor 10 lopende spellen, daarboven betaald abonnement.

Lichess
Veelzijdige schaaksite voor snelle en klassieke spelletjes schaak. Je kan ook meekijken naar wedstrijden van topspelers en oefeningen doen. Er zijn ook varianten op het standaardschaakspel te spelen, met verschillende beginopstellingen. Als je je aanmeldt heb je nog meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om jouw ontwikkeling bij te houden.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal:: Nederlands/Engels.
Registreren: Kan, maar is niet noodzakelijk.
Gratis: Gratis, zonder advertenties. Open Source software.

Social Chess
Social Chess is een soort Wordfeud voor schaken: je kunt hier tegen vrienden schaken of tegen willekeurige tegenstanders. Je doet om de beurt een zet op het moment dat je uitkomt. Deze iOS app ziet er fraai uit en biedt ook de mogelijkheid om met de klok te schaken en een profiel aan te maken.
Platform: iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Online schaken tegen de computer

Chess Free
Mooie app om te schaken op de iPhone. Je kunt tegen de computer spelen, of met zijn tweeën spelen (niet tegen een online tegenstander).
Platform: iPhone, iPod Touch.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis en betaalde versie.

Chess Free
Schaak app voor Android telefoon met een uitstekende gameplay. Spelen tegen de computer op 12 niveau's, of met zijn tweeën spelen (niet tegen een online tegenstander). Deze app is heel geschikt voor beginners.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis en betaalde versie.

Chessify (iOS) | Chessify (Android)
Uitstekende schaak app om te spelen tegen de computer, en partijen te analyseren. Met Chessify kun je borden inscannen, bijvoorbeeld uit een krant, en een analyse van de partij krijgen. Deze app biedt ook de mogelijkheid om grote toernooien live te volgen, en posities op te zoeken in een database.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis, en betaalde onderdelen.

Mayura Chess Board
Gratis schaakprogramma voor beginners en gevorderden, met verschillende spelniveau's en hints.
Platform: Windows (alle versies) met .NET Framework.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Shredder Online
Shredder is een ijzersterke schaakcomputer die meerdere keren wereldkampioen is geweest. Op deze website kun je online tegen Shredder spelen, waarbij het schaakprogramma niet op volle sterkte speelt. Je kunt een spel niet opslaan.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.
Gratis: Ja.

SparkChess
Prima website om tegen de computer, of met vrienden te schaken op verschillende niveau's. Je kunt meerdere spellen spelen en deze opslaan.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Betaalde Premium opties.

Online schaken leren

Nederlandse schaakles voor beginners
Duidelijke videolessen van Rob Hoogland om de basis van het schaakspel te leren:
Les 1 - Het bord, de stukken en de loop van de stukken
Les 2 - Aanvallen, slaan en de pion [deel 1/2]
Les 2 - Aanvallen, slaan en de pion [deel 2/2]
Les 3 - Verdedigen
Les 4 - Schaak en schaak opheffen
Les 5 - Mat

The Chess Website
Uitstekende website voor beginnende en gevorderde schakers, met o.a lessen, openingen, analyses, puzzels en een online schaakspel.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.

Jeugdschaakpagina
Schaken leren voor kinderen: de spelregels van het schaken, lessen, oefeningen en puzzels.
Taal: Nederlands.
Registreren: Nee.