Autodelen & meerijden

auto delen
Goed voor het milieu en voor je portemonnee: autodelen. Kosten kun je delen door met iemand mee te rijden, of de auto van een buurtgenoot te huren. Overzicht van de beste diensten voor autodelen en meerijden in de auto.Carpoolen 2.0
Moderne carpool platforms zijn een slimme combinatie van een ouderwetse liftcentrale en een sociaal netwerk. Handig voor mensen die regelmatig op de weg zitten: om de kosten te delen, en aanspraak te hebben. Voor meerijders is het goedkoop om ergens te komen, vooral als je flexibel bent. En dan hebben we het nog niet eens over het milieu gehad: carpoolers zorgen voor minder autokilometers en minder CO2-uitstoot.

Betrouwbaarheid
Is het wel veilig met een vreemde in de auto? Platforms voor carpoolers proberen deze vraag op een moderne manier te beantwoorden, door de gebruikers elkaar te laten beoordelen. Ratings en 'ervaringstijd' (hoe lang iemand al actief is op een platform) geven een beeld van de betrouwbaarheid van de deelnemers. Je kunt ervan uitgaan dat carpooldiensten mensen waarover klachten binnenkomen zullen weren, omdat ze niet gebaat zijn bij negatieve publiciteit. Maar ook hier geldt: gebruik altijd je gezonde verstand.

Kijk voor duurzaam reizen op: CO2 compensatie

Meerijden in de auto

BlaBlaCar
BlablaCar brengt automobilisten in contact met mensen die willen meerijden. De kosten van een rit worden gedeeld, voor een vooraf vastgestelde prijs. Je geeft op waar je naartoe gaat, en het aanbod en de prijzen zijn daarna snel te vergelijken. "Bla", "Blabla" of "Blablabla" geeft aan hoe spraakzaam de bestuurder is. Je kunt ook een mailtje laten sturen als er een rit naar een bepaalde bestemming wordt geplaatst.
Autorijders kunnen een profiel aanmaken, ritten plaatsen en zelf hun ritprijs bepalen. BlaBlaCar berekent een standaard kilometertarief en geeft aan of de ritprijs hoger of lager is, om hoge prijzen te ontmoedigen. Deze app voor meerijden is een Frans bedrijf dat actief is in 22 landen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.
Kosten: Het tarief wordt vooraf vastgesteld. In Nederland berekent BlaBlaCar geen kosten aan bestuurders.

Carpool.be
Vlaams platform dat gericht is op het vinden van carpoolpartners voor woon-werk verkeer. Je kunt je hiervoor aanmelden via je werkgever maar ook inschrijven als privé-persoon. De kosten van ritten worden gedeeld, waarbij wordt uitgegaan van een vergoeding van € 0,09 per kilometer. Er worden worden vooral ritten aangeboden in België, maar ook van en naar andere plaatsen in Europa.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands, Frans, Engels.
Kosten: Onderling afgesproken kilometervergoeding. Carpool berekent geen kosten.

Fahrgemeinschaft
Degelijk platform voor het vinden van een betaalde lift in en naar Duitsland. Fahrgemeinschaft is een grote community in Duitsland, met een groot aanbod van ritten. Je kunt naar een geschikte lift zoeken op plaats en op datum. Vervolgens krijg je bij een rit de gevraagde prijs te zien, en de contactgegevens van de aanbieder.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Duits, Engels en andere talen.
Kosten: Geen.

Autodelen

Goed voor het mileu, maar we doen het voor de kosten
Autodelen leidt tot minder autobezit, minder autokilometers, minder CO2-uitstoot en meer openbare ruimte. Toch is dit meestal niet de belangrijkste reden om te gaan autodelen. Daarbij gaat het meestal om de kosten en de rompslomp die je bespaart: geen wegenbelasting, verzekering, parkeervergunning, onderhoudsbeurten en APK. Autodelen is vooral voordelig als je weinig kilometers maakt en in de stad woont, waar je voor dagelijks vervoer genoeg hebt aan de fiets en het openbaar vervoer. Voor de 'af en toe-rijder' is de deelauto een uitstekend alternatief voor de eigen auto.

Autodelen.net
Op deze website vind je een kaart met de locaties van alle deelauto's in België, en informatie over autodelen.

Ritjeweg
Een groot overzicht van de locaties van deelauto's in Nederland van GreenWheels, MyWheels, Sharenow en SnappCar. Deze kaart is niet geheel volledig, maar geeft wel een indicatie van de opties in je buurt. Op basis van de uren die je de auto nodig hebt, en lengte van je rit kun je ook de kosten vergelijken.

Savewithcarsharing.be
Belgische rekentool om precies uit te rekenen of autodelen voor jou gunstig is.

Camper delen

GoBoony
GoBoony brengt camperbezitters en huurders bijelkaar, om voor een afgesproken bedrag een camper te huren. Verzekeringen, bepaling eigen risico, pechhulp en dergelijke worden geregeld door de verhuurder van de camper. De betalingen verlopen via GoBoony, waarbij de volledige huursom voor vertrek wordt voldaan. Er zijn veel campers beschikbaar, zowel van particulieren als van professionele verhuurbedrijven in een aantal Europese landen en in de VS. GoBoony is een Nederlandse startup.
Taal: Nederlands.
Kosten: Huurders betalen de huursom voor vertrek, en soms een borg. In de huursom is een fee opgenomen voor de bemiddeling.