Ecologische voetafdruk

ecologische voetafdruk
Met zijn allen verbruiken we meer dan de aarde aankan: onze ecologische voetafdruk is te groot. Deze apps en websites berekenen jouw persoonlijke voetafdruk, en geven tips om deze te verkleinen.

Een stukje van de planeet
We leven met een heleboel mensen op deze aardbol en hebben allemaal ruimte nodig. Ruimte om ons eten te verbouwen, om de producten te produceren die we gebruiken en om de energie op te wekken waarmee we onze apparaten aan de gang houden. Je ecologische voetafdruk - of mondiale voetafdruk - staat voor de ruimte die jij als persoon nodig hebt om jouw levensstijl te kunnen volhouden.

12 voetbalvelden
Per persoon is er ongeveer 1,8 hectare beschikbaar (ongeveer 4 voetbalvelden). Maar de voetafdruk van de gemiddelde aardbewoner is 2,7 hectare. De gemiddelde Nederlander heeft 6,3 hectare nodig, en de gemiddelde Belg 7,09 hectare (Bron: Wikipedia). We verbruiken dus veel meer dan de aarde aankan. De oplossing is eenvoudig: onze voetafdruk verkleinen. In dit artikel vind je een overzicht van websites en apps die je hierbij kunnen helpen, door de grootte van jouw voetafdruk te meten en tips te bieden voor het verkleinen ervan.

Voetafdruk berekenen

Duurzaamheid in actie
Benieuwd naar jouw ecologische voetafdruk? Hier kun je een quickscan doen om de grootte van je voetafdruk te bepalen. Door vragen te beantwoorden over wat je eet en hoe je reist, wordt de voetafdruk berekend. Je ontvangt per e-mail een rapport. Hierin lees je niet alleen hoeveel mondiale ruimte je inneemt, maar vooral ook hoe je kunt besparen. Je kunt direct doorklikken naar een veelheid aan tips, van vegetarische recepten tot verkooppunten van elektrische fietsen.
Platform: Online.

Voetafdruk Nederland
Deze scan berekent de voetafdruk van Nederlanders per provincie. Je vult een uitgebreide vragenlijst in en krijgt een score op verschillende gebieden: voedsel, vakantie, vervoer, kleding, woning, energieverbruik, afval en goederenaankoop. Als je alle onderdelen hebt doorlopen, kun je jouw mondiale voetafdruk vergelijken met die van de gemiddelde Nederlander. Ook kun je doorklikken naar tips om je voetafdruk te verkleinen.
Platform: Online.

Kijk voor het berekenen van de CO2 uitstoot van reizen op: CO2 compensatie

Voetafdruk verkleinen

Huisje Boompje Beter
De app Huisje Boompje Beter helpt je om je tuin duurzamer in te richten. Op een speelse manier krijg je allerlei ideeën hiervoor aangereikt. Als je aangeeft dat je een idee hebt uitgevoerd – zoals de aanleg van een regenwateropslag of een groene erfafscheiding – krijg je hier punten voor. Ook geeft de app veel informatie over klimaatverandering en hoe we onze tuinen hierop kunnen inrichten. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android. Op de website Huisjeboompjebeter.nl vind je nog meer informatie over het vergroenen van je tuin.
Platform: iOS en Android.

Nudge
De website Nudge.nl staat vol met projecten om duurzamer te leven en spoort gebruikers aan om dit samen met elkaar te ondernemen. Eenvoudige dingen, zoals het gas uitdraaien wanneer je pasta kookt, maar ook grotere projecten, zoals bomen planten bij jou in de buurt. Veel projecten worden gesteund door organisaties. Wanneer je je inschrijft als 'nudger' kun je je inschrijven voor de projecten waar jij aan mee wilt doen, en op die manier samen met anderen verduurzamen.
Platform: Online.

Rank a Brand: duurzame energie
Hoe 'groen' is jouw stroom? Rank a Brand biedt een handig overzicht, met de energieleveranciers die de meest duurzame energie leveren bovenaan. Wanneer je op een energieleverancier klikt, kun je het scorerapport inzien. De gegevens zijn afkomstig van een onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur&Milieu en WISE.
Platform: Online.

Printen in zwart-wit

Bespaar inkt door de printer op zwart-wit te zetten.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

Eerlijke kleding

Apps en sites voor fair fashion en tweedehands kleding.

CO2 compensatie

Compenseer je CO2-uitstoot met een bijdrage aan duurzaamheidsprojecten.

Kringloop apps

De kortste weg naar kringloopwinkels en de juiste bak voor je afval.

Oude telefoon inleveren

Oude telefoon in de la? Stuur hem op naar een goed doel.

Autodelen

Goed voor het milieu en voor de portemonnee. De beste websites voor carpoolers en deelauto's.

Fiets apps

Apps voor sportieve en recreatieve fietsers: knooppunten, routes en kilometers.

Kapotte spullen repareren

Kapotte spullen weggooien? Dacht het niet. Repareren!

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

Gezonde leefomgeving

Apps voor lucht- en waterkwaliteit, pollen, zonkracht en geluidsoverlast.

DigiD app installeren

De DigiD app installeren en activeren. Zo werkt het.

Buurtapps

Zoek contact met je buurtgenoten, voor buurtpreventie en activiteiten.

Gezonde recepten apps

Op dieet? De beste apps en sites voor gezonde recepten.

EHBO apps

Onmisbaar op elke telefoon: een app voor noodgevallen.

Online enquête maken

Zo maak je een digitale vragenlijst met Google Formulieren.

Online rekenmachines

De beste adressen voor gewone en grafische rekenmachines, en omrekenen van eenheden.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy