Kapotte spullen repareren

spullen reparerenKapotte spullen weggooien? Vaak is dat helemaal niet nodig. Repareren! Deze websites bieden handleidingen om zelf een apparaat, kleding of fiets te repareren, of wijzen je de weg naar een Repair Café.

Veel kapotte spullen kunnen nog prima gerepareerd worden. Dat is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. In veel gevallen kun je spullen zelf repareren door te leren klussen en/of handwerken. Of je kunt naar een Repair Café gaan waar vrijwilligers je hierbij helpen. In dit artikel vind je een overzicht van websites die hierbij nuttig zijn.

Ifixit
De website Ifixit staat boordevol reparatiehandleidingen voor de meest uiteenlopende apparaten. Van telefoons, tablets en laptops tot auto, koelkast en wasmachine. Je krijgt instructies door middel van een filmpje en/of een stappenplan. Bovenaan staat bij elke reparatie de moeilijkheidsgraad, het aantal stappen en de tijd die het ongeveer kost, zodat je weet waar je aan begint. Voor sommige reparaties moet je wel het nodige gereedschap in huis hebben. Ondanks de Nederlandstalige startpagina, zijn de meeste handleidingen in het Engels. Wel is er een Nederlandstalig forum waar je terecht kunt met vragen.

Instructables
De website Instructables.com staat vol met ideeën om zelf iets te maken. Dit staat uitgelegd in een stappenplan met foto's erbij. Als je zoekt op 'repair', krijg je alle stappenplannen te zien die je leren hoe je zelf iets kunt repareren. Van de meest uiteenlopende zaken is een repareerinstructie te vinden: broodrooster, koffer, wandelschoen, scharnier van een brillenpootje, enzovoorts. Wanneer je een betaald abonnement neemt, kun je de stappenplannen downloaden als PDF-bestand. De instructies zijn allemaal in het Engels.

Repair Café
Dit is verreweg het meest bekende initiatief waar het gaat om het repareren van spullen. Er zijn in Nederland meer dan duizend repair cafés en ook in het buitenland zijn ze tegenwoordig te vinden. Je kunt hier terecht om je spullen te laten repareren door vrijwilligers met technische kennis. Niet alles is te repareren, maar veel wel. Ook is er gereedschap beschikbaar waarmee je zelf aan de slag kan, eventueel geholpen door een vrijwilliger. Zo leer je er zelf ook nog wat van! Op de website kun je zoeken op repair cafés bij jou in de buurt en hun openingstijden. Je kunt ook zelf een Repair Café beginnen.

Repareer het, Waardeer het
Deze website van SIRE probeert mensen aan het denken te zetten over hun omgang met spullen, en helpt - een beetje - op weg naar instruktievideo's.

Wonderhowto
Op Wonderhowto vind je allerlei filmpjes over techniek en handige trucjes, de zogeheten 'lifehacks'. Wanneer je zoekt op 'repair' vind je allerlei reparatiefilmpjes. Zo kun je bijvoorbeeld leren om een lekkende kraan of een kapotte auto airco te repareren, of een kitrand in de badkamer te vervangen. Er staan vooral veel doe-het-zelf reparaties in en om het huis op de site. Ook vind je veel lifehacks voor in het huishouden. De filmpjes zijn in het Engels.
Eerlijke kleding

Apps en sites voor fair fashion en tweedehands kleding.

Kringloop apps

De kortste weg naar kringloopwinkels en de juiste bak voor je afval.

Oude telefoon inleveren

Oude telefoon in de la? Stuur hem op naar een goed doel.

Ecologische voetafdruk

Met zijn allen verbruiken we meer dan de aarde aankan.

Printen in zwart-wit

Bespaar inkt door de printer op zwart-wit te zetten.

Vakantie woningruil

Via online marktplaatsen zijn wereldwijd mensen te vinden die tijdelijk hun huis willen ruilen.

Autodelen

Goed voor het milieu en voor de portemonnee. De beste websites voor carpoolers en deelauto's.

Slaap apps

Alles over slaapcyclus trackers, powernap apps en nachtmodus.

Wandel apps

Meer genieten van landschap, flora en fauna met gratis wandel apps.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy