Leren programmeren voor kinderen

leren programmeren
Programmeren is geen kwantummechanica: iedereen kan het leren. Zeker met deze gratis apps en websites die kinderen spelenderwijs laten kennismaken met de principes, of stap-voor-stap een programmeertaal aanleren die direct toepasbaar is voor het maken van een spel.

Programmeer apps voor kinderen

Kijk voor online cursussen voor gevorderden op: Leren programmeren voor volwassenen

Alice
Alice is een programma waarmee je zonder code de basis leert van object georiënteerd programmeren. Het is ontwikkeld door Carnegie Mellon Universiteit en bedoeld voor kinderen. Met Alice kunnen complexe 3D werelden worden gemaakt, en worden de principes duidelijk van objecten, eigenschappen en functies.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Code.org 20-uur Intro cursus
Cursus voor kinderen en jongeren waarin je in 20 uur de basisbeginselen van programmeren leert. Er wordt gebruik gemaakt van video's - met Nederlandse ondertiteling - en een speelse lesomgeving waarin je puzzels oplost door blokjes (code) neer te zetten. Je hoeft niet zelf te bedenken wat je gaat doen: je kunt gewoon de lessen volgen en je voortgang wordt automatisch bijgehouden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

ComputerCraft
ComputerCraft is een module voor het populaire spel Minecraft. Hiermee kun je een computer bouwen in de Minecraft wereld, en zelf gaan programmeren. Bijvoorbeeld om een robot aan te sturen die monsters doodt of tunnels graaft. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige programmeertaal die buiten Minecraft niet wordt gebruikt maar heel geschikt is om te leren programmeren. Om ComputerCraft te gebruiken is het nodig om Minecraft Forge te installeren.
Platform: Windows PC met Minecraft en Forge.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Hopscotch (iOS)
Hopscotch is een app voor iPhone en iPad waarmee een kind spelenderwijs leert programmeren, door blokjes met commando's achter elkaar te zetten. Je kunt hiermee spelletjes maken, die je zelf kunt spelen. Hopscotch is een kleurrijk, toegankelijk programma dat losjes gebaseerd op de programmeertaal Scratch.
Platform: iPad.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

RoboMind Academy
RoboMind Academy is een educatieve programmeeromgeving waarin je een robot laat bewegen. De robot rijdt op een kaart en kan rondkijken, dingen meenemen en tekenen. Met de eigen programmeertaal ROBO kun je de robot aansturen en spelenderwijs leren programmeren, waarbij je vertrouwd raakt met logica, automatisering en techniek. RoboMind Academy is van Nederlandse makelij en gericht op kinderen en jongeren in het basisonderwijs, thuisonderwijs, hoogbegaafdenonderwijs en voortgezet onderwijs.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

Scratch
Scratch is een programma om kinderen (8-14 jaar) te leren programmeren. Het is een visuele programmeer omgeving, waarmee je spellen en animaties kan maken. Aan het programmeren komt geen code te pas: je kiest commando's en koppelt ze aan elkaar. De gemaakte projecten kunnen online worden gezet en zijn te delen met anderen. De TU Delft organiseert introductieprogramma's rond Scratch, en heeft daarvoor een Nederlandstalig opdrachtenboekje gemaakt. Ook op de website Nederscratch is Scratch documentatie te vinden in het Nederlands.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X en Ubuntu.
Taal: Nederlands, Engels.
Gratis: Ja.

ScratchJr (iOS) | ScratchJr (Android)
ScratchJr is een app om een kind kennis te laten maken met de eerste beginselen van programmeren. Alles gaat aan de hand van plaatjes, waarmee je eigen verhalen samenstelt. Figuren kun je laten bewegen, springen en dansen. ScratchJr biedt veel leermogelijkheden voor creatieve kinderen.
Platform: Android en iOS tablets.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Programmeer spelletjes

Algoritme Stad (Android)
Programmeerspel voor kinderen vanaf 6 jaar waarin de basisprincipes van programmeren en algoritmes worden aangeleerd. Elk niveau moet worden opgelost door commando's te geven in de juiste volgorde en - op de hogere niveaus - functies en loops te maken. Algoritme Stad heeft veel niveau's en maakt gebruik van aansprekende dierenfiguren.
Platform: iPad.
Taal: Nederlands en Engels (het spel bevat nauwelijks tekst).
Gratis: Ja.

Cargo-Bot (iOS)
Prachtig spel voor de iPad waarmee een kind spelenderwijs de basisbeginselen van programmeren leert. Je bedient een robot die kratten verplaatst in een fabriek, waarbij je steeds moeilijkere opdrachten krijgt. De robot wordt geprogrammeerd door blokjes met commando's achter elkaar te zetten, waarna je direct test of het werkt. Dit spel is leuk voor volwassenen en kinderen.
Platform: iPad.
Taal: Engels (het spel bevat nauwelijks tekst).
Gratis: Ja.

Hopster Coding Safari (iOS)
Spelletjes voor kleuters waarin problemen worden opgelost door logisch te denken. Om de beer naar het meertje te brengen, of de aap naar de boom, moeten stappen in de goede richting en volgorde worden gezet, en hierbij is planning nodig. De op te lossen situaties worden steeds moeilijker. Deze app maakt alleen gebruik van afbeeldingen.
Platform: iPad, iPhone.
Taal: Engels (geen tekst in het spel).
Gratis: Ja.

Ko de Kraker
Eenvoudig webspel waarin een vogel de weg naar een noot moet vinden. De route wordt geprogrammeerd door de juiste commando's te kiezen en in de juiste volgorde te zetten. Hoe verder je komt in het spel, hoe complexer het wordt om het doel te bereiken.
Platform: iPad, iPhone.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Lightbot (iOS)
Uitstekende puzzel app waarin je een robot programmeert om het licht aan te steken. Lightbot laat daarbij de basisprincipes van programmeren aan bod komen, zoals functies, voorwaarden en herhalingen. Leuk en leerzaam.
Platform: iPad, iPhone, Android.
Taal: Engels (het spel bevat nauwelijks tekst).
Gratis: Ja.