Vakantie woningruil

huis ruilen
Huizenruilen in de de vakantie kan een leuk en voordelig alternatief zijn voor het huren van vakantie-accomodatie. Via online platforms zijn wereldwijd ruilpartners te vinden voor een woningruil vakantie.



Hoe werkt het?
Woningruilers vinden elkaar op online marktplaatsen, waar je een profiel aanmaakt met een beschrijving en foto's van je huis. De kans om een geschikte ruilpartner te vinden is uiteraard groter als je een huis hebt op een locatie die populair is bij vakantiegangers. Je geeft de vakantiebestemming(en) van je voorkeur op, de gewenste ruilperiode, en verdere wensen en mogelijkheden. Met een huis wordt soms ook een auto - of fietsen - geruild, en planten en dieren verzorgd.
Leden van de website melden elkaar dat ze interesse hebben, en gaan - als het wederzijds is - in overleg over een woningruil. De details worden onderling afgesproken. Bij een gelijktijdige woningruil verblijven mensen in dezelfde periode in elkaars huis, maar er wordt ook gebruik gemaakt van puntensystemen, waardoor de ruilers niet tegelijkertijd in elkaars huizen hoeven te verblijven. Dat maakt het ruilen flexibeler.

Veiligheid
Het ruilen van huizen verloopt over het algemeen goed. Voorafgaand aan de ruil wordt er contact gelegd met de tijdelijke bewoners, en worden er afspraken gemaakt over de verzorging van het huis. De huizenruilwebsites hebben vaak een systeem waarbij de leden elkaar een waardering geven, zodat slechte ervaringen gemeld worden. De betaalde huizenruilwebsites controleren gegevens en bemiddelen bij problemen tussen leden.

Kosten
De meeste websites rekenen een vast tarief per jaar, waarvoor je een profiel mag aanmaken en onbeperkt contacten kan leggen met andere huizenruilers. Als het in het eerste jaar van lidmaatschap niet tot een ruil komt, krijg je vaak het tweede lidmaatschapsjaar er gratis bij. Soms zijn er premium abonnementen met extra opties.

Huizenruil websites

Eigenhuisruil
Platform voor Nederlandse en Belgische huiseigenaren die hun eigen woning willen ruilen. Als je een eigen woning plaatst kun je contact opnemen met de andere aanbieders op de website. Eigenhuisruil.nl brengt ruilers vrijblijvend met elkaar in contact, zonder verdere garanties of bemiddeling.
Taal: Nederlands.
Woningaanbod: Honderden woningen, meest in Nederland en Europese landen.
Kosten: Vrijwillige bijdrage.

HomeExchange
HomeExchange is een internationaal platform, waarin verschillende Nederlandse websites voor huizenruilers zijn samengegaan. De website heeft een grote groep gebruikers en werkt eenvoudig. Door middel van spaarpunten (Guestpoints) hoef je niet gelijktijdig van huis te ruilen. Het platform regelt de betaling van een borgsom en bemiddelt bij problemen tussen huizenruilers.
Taal: Nederlands.
Woningaanbod: ruim 450.000, vooral in Europese landen.
Kosten: Jaarabonnement vanaf 130 euro per jaar.

Intervac
Intervac bemiddelde al bij woningruil vakanties vóórdat het internet bestond, en werkt - naast de website - met vertegenwoordigers in verschillende landen. De organisatie richtte zich vroeger vooral op (gepensioneerde) leerkrachten. De meeste huizenruilers op deze website wonen in Duitsland en Frankrijk.
Taal: Nederlands, en vele andere talen.
Woningaanbod:ruim 8000 in tientallen landen.
Kosten: Jaarabonnement circa 99 euro per jaar. Er is een proefperiode.

Love Home Swap
Love Home Swap is een woningruil bemiddelaar met een modern platform dat goede zoekmogelijkheden biedt. Het bestand omvat meer dan 50.000 potentiële huizenruilers, waarvan het grootste deel in Frankrijk woont.
Taal: Engels, Frans.
Woningaanbod:ruim 90.000 in 160 landen.
Kosten: Jaarabonnement circa 132 euro per jaar.

Tweedewoningruil
Ruilwebsite voor vakantiehuizen in de hele wereld met een Nederlandse of Belgische eigenaar. Er worden luxe villa's aangeboden, maar ook vakantiehuisjes, bungalows, strandhuisjes en chalets voor een vakantie of een weekendje weg. De meeste recreatiewoningen die worden aangeboden liggen in Nederland en België.
Taal: Nederlands.
Woningaanbod: circa 350.
Kosten: Vrijwillige bijdrage.