Gratis fotoshoppen

fotobewerkingEen foto bewerken - fotoshoppen - is goed te doen zonder kostbare software. Er zijn uitstekende websites om online een foto te bewerken, maar je kunt ook gratis een oudere versie van Photoshop downloaden: voor uitgebreid retoucheren en het werken in meerdere lagen.

Apps voor het inscannen en restaureren van oude foto's Apps voor het pimpen van foto's met filters en effecten

Online foto's bewerken

Op deze websites kun je online een foto bewerken zonder een programma te downloaden. Naast gewone beeldbewerkingen - zoals uitknippen, verkleinen, contrast verhogen - kunnen vaak filters en effecten worden toegevoegd. De bewerkte foto's zijn altijd te downloaden naar de computer. Soms is het ook mogelijk om foto's online te bewaren, en te delen via e-mail of sociale media.

Google Foto's
Google Foto's is een handige online dienst voor het opslaan en bewerken van foto's, die de opvolger is van Picasa. Op Android toestellen is deze app standaard aanwezig. De foto's zijn aan te passen door ze te openen, en op het Google Foto's bewerken bewerken-icoon te klikken. Google Foto's biedt alle basisbewerkingen, zoals bijsnijden, contrast, kleur en helderheid aanpassen, filters toepassen, kantelen en aanpassen van de beeldverhouding. Uiteraard kun je een foto ook met één klik automatisch laten verbeteren, of de kleuren aanpassen (warmer/koeler maken). Via het Delen-icoon kun je een foto exporteren naar mail, sociale media, of delen via een link.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Google account nodig.

Pixlr X | Pixlr E
Pixlr X is een degelijk, eenvoudig programma voor uitsnijden, kleuren corrigeren, en andere veelgebruikte fotobewerkingen. De foto's kunnen worden gedownload, of opgeslagen bij Pixlr (hiervoor is het nodig om te registereren).
Pixlr E is een uitgebreid programma, dat sterk lijkt op Photoshop. Deze editor heeft uitgebreide mogelijkheden zoals filters, kleureffecten, teksten toevoegen, vervormingen en retoucheren. Je kunt hier ook in lagen werken, wat handig is voor het maken van een fotocollage.
Zie voor een handleiding: Foto's in een foto plaatsen
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja, met reclame. Pro versie met meer opties.

Photopea
Er zijn meerdere programma's die op Photoshop lijken, maar Photopea gaat daarin het verst. Dit online programma is een gratis Photoshop-kloon die in de browser werkt, zonder registratie. Het heeft niet alle geavanceerde mogelijkheden van Photoshop, maar werkt wel grotendeels hetzelfde. Zo kun je onder andere werken in meerdere lagen, RAW bestanden openen en vectorbestanden bewerken. Het programma werkt - na openen - ook goeddeels zonder internetverbinding, en kan vele bestandstypen openen en exporteren.
Taal: Nederlands.
Platform: Online.
Gratis: Ja, met reclame. Pro versie met AI functies.

Polarr
Innovatief fotobewerkingsprogramma dat online en offline te gebruiken is. Polarr richt zich op het subtiel toepassen van filters, retouchering en effecten, maar is er ook voor klassieke correcties zoals witbalans, contrast en curve. Je kan altijd terug naar een eerdere versie van je foto omdat elke stap van je bewerking wordt opgeslagen in een aanklikbare lijst (Geschiedenis). Als je een filter helemaal naar wens hebt getweakt kun je het opslaan, om nogmaals te gebruiken. Een andere handige tool is de mogelijkheid om een effect automatisch toe te passen op een gedeelte van een foto, zoals de lucht. Polarr is niet eenvoudig in gebruik, maar biedt uitstekende tutorials.
Taal: Nederlands (slechte vertaling).
Platform: Chrome browser, Android, iOS, Mac, Windows.
Gratis: Gratis basisversie, Pro versie met meer opties.

Apps om foto's te bewerken

foto verbeteren Lightroom (iOS) | Lightroom (Android)
Lightroom is een app van Adobe die gericht is op fotografen, om snel je foto's te perfectioneren en retoucheren. Alle basisbewerkingen, zoals aanpassen van het contrast en de helderheid, witbalans, scherpte en kleuren zijn met deze app goed uit te voeren.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

foto aanpassen PS Express
PS Express is een app van Adobe die bedoeld is om foto's te bewerken voor social media. Je kunt hier foto's bijsnijden en de belichting verbeteren, maar ook gezichten retoucheren, collages maken en een foto opleuken voor een verjaardag door er stickers met ballonnen op te plakken.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

foto's editen Snapseed (Android) | Snapseed (iOS)
Uitstekende fotobewerkings app van Google: snel en eenvoudig in gebruik, met alle basismogelijkheden voor het bewerken, opleuken en delen van foto's. Snapseed bevat ook prima filters, zoals bijvoorbeeld het Focuseffect om de scherptediepte in te stellen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Fotobewerkingsprogramma's voor de computer

Er is goede, gratis software voor iedereen die zich bezighoudt met digitaal fotograferen: voor het snel bijsnijden van een foto, maar ook voor professioneel retoucheren. Sommige programma's bieden uitgebreide mogelijkheden, zoals het werken met filters en het maken van fotocollages.

Photoshop CS2
Adobe Photoshop is de standaard in professionele fotobewerking. Deze oudere versie van het programma wordt door de fabrikant niet meer ondersteund. Er is een licentie beschikbaar voor iedereen - ook als je niet betaald hebt voor het pakket - waarmee de software in feite is vrijgegeven. Let op! Klik wel op de juiste downloadknop: Windows of Mac onder de blauwe button Download Now. Het serienummer staat vermeld bij de omschrijving van de software.
Photoshop CS2 is een uitstekend en zeer compleet fotobewerkingsprogramma. Het is niet eenvoudig in gebruik maar biedt uitgebreide mogelijkheden voor het corrigeren, bewerken en printklaar maken van fotobestanden. Daarbij hoort uiteraard ook tekenen, slimme selecties maken, en het werken in meerdere lagen.
Platform: Windows, Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Paint.NET
Goed fotobewerkingsprogramma, dat veel uitgebreider is dan Paint (het standaard tekenprogramma van Windows). Naast alle gewone fotobewerkingen kun je in Paint.NET tekenen, selecties maken, delen van een afbeelding klonen, en in meerdere lagen werken. Zo kun je ook fotocollages maken. Dit programma is minder krachtig dan Photoshop en GIMP, maar wel eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows 10, 8 met .NET Framework.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Irfanview
Klein, krachtig programma om foto's te bewerken en bestanden te converteren. Irfanview kan zeer veel bestandstypen aan, en veelvoorkomende fotobewerkingen uitvoeren, zoals uitsnijden, verkleinen, verscherpen, helderheid en contrast aanpssen, rode ogen wegwerken, spiegelen, roteren en tekst toevoegen. Irfanview bevat een tekenpalet om lijnen en vormen te tekenen. Met dit programma kun je ook meerdere foto's tegelijk bewerken, en omzetten naar een ander bestandstype.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download bij Nederlands de Installer. Installeer het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

GIMP
Dit programma heeft de mogelijkheden van een professioneel grafisch pakket, zoals Adobe Photoshop. Werken met zo'n programma is niet gemakkelijk. Naast alle gewone opties kun je o.a. tekenen, in meerdere lagen werken, selecties maken, maskers en kleurverlopen gebruiken. Via het online netwerk van GIMP kun je informatie en plugins vinden, en hulp vragen aan medegebruikers.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Taal: Nederlands. In Windows installeert GIMP zich in de taal van je Windows versie.
Gratis: Ja. Open Source software.

Gratis afbeeldingen zoeken

Zo zoek je rechtenvrije afbeeldingen met Google en andere zoekmachines.

Foto's pimpen

Pimp je foto's: de leukste apps voor filters, tekstballonnen, make-up en lollige accessoires.

Gezichten bewerken

Snel het gezicht op een foto retoucheren en mooier maken.

Foto's inkleuren

Deze apps kunnen oude zwart-wit foto's automatisch inkleuren.

Fotocollages maken

Zo maak je online een collage van verschillende foto's.

Fotomozaiek maken

Maak met gratis software een fotomozaiek om uit te printen.

Foto's samenvoegen

Snel 2 foto's combineren met een online programma of een app.

Online muziek knippen

Snel bijsnijden van een MP3? Zo doe je dat.

Foto scherper maken

Handleiding voor het verscherpen van foto's met een gratis app.

Oude foto's zoeken op internet

Fotoarchieven en beeldbanken maken miljoenen foto's beschikbaar.

Foto's comprimeren

Zo maak je JPG en PNG-bestanden zo klein mogelijk.

Tekst in een foto zetten

Zo doe je dat snel op een iPhone, Android telefoon of computer.

Selfies maken

Met deze tips kom je gegarandeerd het mooiste op de foto.

Instagram voor beginners

Zo doe je mee op het grootste sociale netwerk voor fotoliefhebbers.

Snapchat voor beginners

Alles wat je moet weten om snel mee te doen op Snapchat.

Panoramafoto's maken

Doe meer met landschapsfoto's en stadsgezichten: maak een panoramafoto.

Online foto albums

De beste online albums bieden een fraaie presentatie van je foto's, en veel opslagruimte.

Badkamer ontwerpen

Handleiding voor het maken van een badkamerontwerp met Floorplanner.

Avatar maken

De coolste avatar makers: voor cartoon, fantasy en bewegende 3D figuren.

Foto's in een foto plaatsen

Maak creatieve online collages van uitgeknipte foto's.

Video sites

Genoeg van kattenfilmpjes? De beste sites voor documentaires, kunst en educatie.

Online logo maken

Direct klaar logo's via sjablonen en AI.

Podcast voor beginners

Handig voor onderweg: luisteren naar audio programma's op je mobiel.

Tekenprogramma's

De beste gratis software voor creatief tekenen, schilderen en ontwerpen.

Plattegrond maken

Handig voor interieur- of tuinontwerp: gratis software om plattegronden te ontwerpen.

woordwolken
Word Cloud maken

Deze websites zetten een woordenlijst om in een pakkende illustratie.

Foto's kopiëren

Alles over het kopiëren van een afbeelding van internet.

Foto vergroten

Zo beperk je kwaliteitsverlies bij het vergroten van foto's.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy