Oude games spelen

oude games spelen
Heimwee naar DOS of Amiga computerspelletjes van vroeger? In dit overzicht vind je alles over retrogaming: online remakes van Arcade games, emulatoren voor klassieke games en websites die zich richten op het downloaden van oude PC spellen.oude games spelen

Oude games downloaden

Abandonia
Voor de oldskool freak: website met een grote verzameling oude games, meestal DOS-games. Als de copyrights verlopen zijn kun je de spellen gratis downloaden, anders wordt doorgelinkt naar de website van de fabrikant. Bij ieder spel is informatie te vinden over het afspelen.

My Abandonware
Overzichtelijke website met ruim 5000 oude games - Amiga, DOS, Mac, Windows 3.x en meer - om te downloaden. Sommige spellen zijn ook direct speelbaar in de browser.

Reloaded
Website met retro remakes: oude games die speelbaar zijn gemaakt voor Windows PC's. Met goede reviews van alle spellen, en de meeste zijn gratis te downloaden.

Wikipedia: list of commercial video games released as freeware
Overzicht van oude games die inmiddels freeware zijn: gratis te downloaden.

Online retrogaming

The Console Living Room
Leuk project van het Internet Archive dat informatie biedt over spelcomputers uit de vroege jaren '80, zoals de Atari, ColecVision, Magnavox Odyssey (Philips Videopac) en Astrocade. Klik op de naam van een console om naar een pagina te gaan met games. Alle spellen kunnen direct in de browser worden nagespeeld. Alleen het geluid is er niet bij.

Internet Arcade
Het Internet Archive heeft ook een verzameling Arcade games uit de periode 1970-1990, die speelbaar zijn gemaakt in de browser. De bediening kan lastig zijn, maar hierover is uitleg te vinden. Er zijn voornamelijk schiet- en sportspellen, maar ook andere genres.

NaClBox
NaClBox is een plugin voor de Chrome browser, waarmee klassieke DOS spelletjes online gespeeld kunnen worden. De plugin is snel te installeren, en daarna zijn o.a. Duke Nukem, Wolfenstein 3D en Epic Pinball direct speelbaar. Je kunt ook eigen DOS spelletjes uploaden en in de browser spelen.

Pica Pic
Prachtige website met spelletjes voor LCD handhelds, de voorlopers van de spelcomputer. Deze simpele games uit de jaren '80 en '90 - ontwijken van obstakels, schieten op tegenstanders - zijn nu helemaal te bedienen via de browser. Het is een fraaie collectie omdat je ook de bediening en de looks van de oude consoles erbij hebt. Of de spelletjes nog spannend zijn, is een andere vraag.

Retro Arcade
Hier vind je 50 oude arcade games, zoals Space Invaders, Asteroids, Centipede, Pac Man en ook minder bekende spellen. Alles is speelbaar in browser. Onder het speelvenster is - zonodig - aangegeven met welke toetsen je het spel kunt bedienen.

DOS spellen

Het spelen van spellen die voor MS-DOS zijn gemaakt kan lastig zijn. Sommige DOS spellen zijn nog te spelen op een computer met Windows XP, maar geven problemen met het geluid. Andere spellen doen het helemaal niet. Om dit te verhelpen kun je een emulator gebruiken: een programma dat doet alsof de computer een ouder besturingssysteem gebruikt.

Classic PC games
Een collectie van 10.000 klassieke DOS en Windows games in het Internet Archive. Het gaat hier voornamelijk om demo's, freeware en shareware die niet meer speelbaar zijn op moderne PC's. Je hebt hiervoor dus een emulator nodig, zoals DOSbox.

DOSbox
Deze veelgebruikte emulator verandert elke computer in een DOS machine. Het gebruik van DOSbox is niet zeer eenvoudig, maar er is een goede handleiding.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux en meer.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

ScummVM
ScummVM is een programma dat klassieke adventuregames speelbaar maakt op moderne systemen. Het werkt bijvoorbeeld met spellen van LucasArts (o.a. Monkey Island, Sam & Max hit the road) en Sierra's AGI en SCI games (zoals King's Quest). Je moet beschikken over de data-bestanden van de games.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux en meer.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

The Software Library: MS-DOS
Een collectie van duizenden DOS-games in het Internet Archive, die online speelbaar zijn gemaakt. Je kunt hier in je browser teruggaan in de tijd naar - bijvoorbeeld - Alley Cat, Doom, Mario of Wolfenstein.

Amiga spellen

FS-UAE Amiga Emulator
FS-UAE is een emulator voor de Commodore Amiga computer. Hiermee is het mogelijk om oude Amiga spellen af te spelen op moderne computers. Met FS-UAE maakt het ook mogelijk om Amiga spellen met anderen via internet te spelen.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, FreeBSD, OpenBSD.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Atari spellen

Stella
Stella is een emulator voor Atari 2600 spellen, die populair waren in de jaren '80. Het installeren van dit programma vergt wel de nodige computerkennis. Op de website is een handleiding te vinden.
Platform: Windows XP, Vista, Mac, Linux en meer.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Gameboy

Visual Boy Advance
Deze emulator maakt het mogelijk om Gameboy ROM's te spelen te spelen op een Windows, Mac of Linux computer.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Nintendo 64

Project 64
Emulator om Nintendo 64 games te spelen onder Windows. Je laadt de ROM van een spel op de computer, en Project64 zorgt dat het afspeelbaar is. Via een adapter is het zelfs mogelijk om de Nintendo controller te gebruiken. Je kunt ook multiplayer games spelen.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.