Virusscanners en anti-malware

Online virusscanner Lijkt de computer besmet met een virus, of zijn er twijfels over een ingekomen bestand? Doe een online virusscan, installeer een gratis antivirus of anti-malware programma, of check een bestand online op malware.
Wat is het verschil tussen een virus en malware?
De term malware staat voor: kwaadaardige software. Dus een virus is een vorm van malware. Maar, niet alle malware is een virus. Er zijn veel meer soorten malware, zoals bijvoorbeeld keyloggers (software die toetsaanslagen registreert), spyware (software die ongevraagd persoonlijke informatie doorgeeft) en ransomware.

Ransomware
Als de computer 'gegijzeld' wordt, en er losgeld wordt gevraagd om je computer of bestanden weer toegankelijk te maken, dan heb je te maken met ransomware.

Wat is het verschil tussen anti-virus software en anti-malware software?
Anti-virus programma's richten zich op virussen en andere malware. Anti-malware programma's zijn bedoeld om naast een antivirus programma te gebruiken, en richten zich speciaal op bescherming tegen de nieuwste, moeilijk te bestrijden vormen van malware.

Online virusscan voor computers

Eset Online Scanner
Eset biedt een gratis scanner voor het eenmalig opsporen van malware, zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden en spyware. Hiervoor wordt een klein bestand op de computer geïnstalleerd. Deze veiligheidscheck is grondig maar neemt flink wat tijd in beslag. Eventuele gevonden malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

F-Secure
Deze snelle test werkt via een klein downloadbestand (500kb) en installatie, waarna de computer in enkele minuten wordt doorgelicht op actieve virussen en spyware. De malware wordt opgespoord, maar niet verwijderd. Afgezien van het download bestandje laat F-Secure geen enkel spoor na op de computer. F-Secure is een Fins bedrijf, dat onder de Europese privacy wetgeving valt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

HouseCall
De scanner van Trend Micro werkt met een klein bestand dat gedownload wordt. Je kunt vervolgens bij Options kiezen voor een Quick, Full of Custom scan om de computer na te lopen op actieve malware. Een Quick Scan verloopt redelijk snel, en een Full System scan neemt veel tijd. Bij een Custom scan geef je zelf aan welke mappen gecheckt worden. Gevonden veiligheidsproblemen worden direct verholpen.
Platform: Windows (alle versies), Android, Mac OS 10.7 of later.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Microsoft Safety Scanner
De beveiligingsscanner van Microsoft werkt met een bestand dat gedownload wordt. Daarna controleert de Safety Scanner de computer op virussen, spyware en andere malware. Je kunt daarbij kiezen voor Quickscan, Volledige of Aangepaste scan. Een Quickscan gaat vlot, maar een Volledige scan kan behoorlijk lang duren. Bij een Aangepaste scan wordt een Quickscan uitgevoerd, aangevuld met mappen die je zelf opgeeft voor controle. Aangetroffen malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Online virusscan voor bestanden

VirSCAN
Een online virusscan voor een file kun je hier direct laten uitvoeren: het bestand wordt gecontroleerd met verschillende virus en malwarescanners. Na het uploaden van een bestand - tot 20 MB - zie je een rapport. Ook zip en rar-bestanden kunnen worden getest. Verdachte bestanden worden door VirSCAN doorgestuurd naar antivirus bedrijven, om hun service te verbeteren.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

VirusTotal
VirusTotal is een uitstekende dienst voor een online virus en malwarescan van files tot 64 MB. Er wordt gecontroleerd met een groot aantal scanners, waaronder AVG, BitDefender, Kaspersky, McAfee en Symantec. Je kunt ook bestanden laten testen die online staan, door een URL op te geven. Deze dienst is vooral bedoeld als een second opinion, om verdachte bestanden tegen het licht te houden. Niet geschikt voor vertrouwelijke bestanden: VirusTotaal slaat geteste bestanden op in een database, om testresultaten toegankelijk te maken voor de antivirus community.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Gratis antivirus programma's

Gratis of betaalde antivirus software?
De gratis antivirus programma's in dit overzicht doen niet onder voor betaalde pakketten: alle genoemde software is veilig, zorgt voor automatische updates en detecteert malware in real time. Lichtgewicht heeft zo zijn voordelen: deze antivirus software biedt alleen de meest noodzakelijke bescherming. Uiteraard moet er ook geld worden verdiend: een gratis antivirusscanner is een afgeslankte versie van een uitgebreider pakket met meer functies, wat de fabrikant je vaak onder de aandacht zal brengen.

Avast! Free Antivirus
Goed gratis antivirus programma, dat de computer en e-mails controleert op alle soorten malware. Het programma vertraagt de computer nauwelijks, en je kunt zelf instellen wat er wel en niet wordt gescand. Een nadeel van dit antivirusprogramma is dat je jaarlijks de licentie moet vernieuwen.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS.
Taal: Nederlands.
Beperkingen: Geen spam- en phishing filter.
Gratis: Gratis voor privégebruikers.

AVG Antivirus Free
Degelijk antivirus pakket dat basisbescherming biedt tegen malware en schadelijke e-mailbijlagen. Downloads worden gecontroleerd wanneer je ze opent. AVG werkt onzichtbaar op de achtergrond van de computer. Een nadeel is dat AVG gegevens verzameld over je surfgedrag, en deze mogelijk doorverkoopt.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Comodo Cloud Antivirus
Lichtgewicht virusscanner die gebruik maakt van internet: er draait minder software op je computer waardoor het programma kleiner is. Dit programma bevat een Sandbox (zandbak) om programma's te starten in een geïsoleerde omgeving, zodat ze geen schade kunnen aanbrengen aan de computer. Ook is er een speciale game-modus, waarin het programma geen meldingen stuurt.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Panda Free Antivirus
Panda software installeert alleen een klein antivirusprogramma op de computer: de rest staat op internet. Het voordeel is dat je nauwelijks iets van het programma merkt. Uiteraard ben je wel afhankelijk van een goede internetverbinding. De software is gemakkelijk in gebruik en biedt goede bescherming: het scoort zeer goed in vergelijkingstesten van virusprogramma's.
Let op: bij het installeren kan aangeboden worden om Yahoo (zoek)programma's te installeren. Vink deze aanbiedingen uit, je hebt dit niet nodig voor het gebruik van het antivirusprogramma.
Platform: Windows 10, 8.
Taal: Nederlands.
Beperkingen: E-mails worden niet gescand.
Gratis: Ja. Wel reclame.

Gratis anti-malware programma's

Spybot Search & Destroy
Uitstekend programma dat geschikt is om - bijvoorbeeld - spyware en adware van de computer te verwijderen. Spybot is eenvoudig in gebruik, met uitgebreidere opties voor ervaren gebruikers. De betaalde versies bieden ook bescherming tegen virussen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versies met meer opties.

SpyShelter Anti-Keylogger
Dit programma zorgt voor extra bescherming tegen keyloggers en andere monitoringssoftware: programma's die toetsaanslagen of schermbeelden opslaan en doorgeven aan kwaadwillenden. SpyShelter Anti-Keylogger versleutelt toetsaanslagen zodat er geen leesbare informatie kan worden verkregen.
Platform: Windows 10, 8.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel 14 dagen gratis proberen.

SpywareBlaster
SpywareBlaster verwijdert geen spyware, maar zorgt wel voor een optimale bescherming. Verdachte ActiveX programma's worden compleet geblokkeerd, het systeem wordt gemonitord en het programma zorgt zelf voor updates (net als een virusscanner).
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Windows Defender en Smartscreen
Dit is de ingebouwde anti-malware en antivirussoftware van Windows 8 en 10. Het is gratis en wordt dagelijks voorzien van updates. Defender biedt standaard bescherming tegen spyware, virussen en andere malware. Windows Smartscreen beschermt tevens tegen onbetrouwbare apps, websites en downloads. Om te controleren of Defender is ingeschakeld ga je naar Start en typ je "defender" in. Klik op Windows Defender. Om Defender te gebruiken is het nodig om andere antivirussoftware van de computer te verwijderen.
Platform: Ingebouwd in Windows 10, 8 en Windows RT.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Gratis wachtwoordmanagers

Deze apps zorgen ervoor dat je nooit meer wachtwoorden hoeft te onthouden.

Online backuppen

Vind 1-2-3 de backup-oplossing die bij je past.

Harde schijf opruimen

Schijfruimte vrijmaken op de PC? Zo ruim je programma's en bestanden op.

Harde schijf testen

Maakt de harde schijf vreemde geluiden? Test zelf de conditie, en laat de fouten repareren.

Internetfilters

Hoe houd je kinderen uit de buurt van 18+ websites? Deze software regelt het.

Watermerk maken

Een watermerk op een foto zetten? Zo werkt het.

Windows sneller opstarten

Start de computer traag op? Zo schoon je zelf het opstartmenu van Windows op.

Chrome geschiedenis wissen

Zo laat je geen digitale sporen na op de computer.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

Volg me niet

Zo schakel je de advertenties uit die je achtervolgen op internet.

USB-stick beveiligen

USB-sticks raken vaak kwijt: bescherm de gegevens via encryptie.

Harde schijf wissen

Handleiding voor het definitief leegmaken van een computer of laptop.

Documenten beveiligen

Ook losse bestanden kunnen snel achter een wachtwoord worden gezet.

Mensen zoeken op Facebook

Tips om personen te vinden op naam, woonplaats of school.

Video sites

Genoeg van kattenfilmpjes? De beste sites voor documentaires, kunst en educatie.

Gebruikersaccount aanmaken in Windows

Wat je moet weten als je familie of gasten toegang geeft tot je computer.

Film aanraders

Slimme algoritmes voorspellen welke film of serie je leuk zal vinden.

Autodelen

Goed voor het milieu en voor de portemonnee. De beste websites voor carpoolers en deelauto's.

Invulbare PDF maken

Maak een bewerkbaar PDF-invulformulier.

De beste browsers

Overzicht van alle goede webbrowsers, waaronder Chrome, Edge en Pale Moon

Leren programmeren voor volwassenen

Online cursussen, bootcamps en IT-opleidingen voor beginners en gevorderden.

Vliegtickets zoeken

Met de slimste vergelijkingssites vind je de goedkoopste vliegtickets.

Snapchat voor beginners

Alles wat je moet weten om snel mee te doen op Snapchat.

BTW berekenen

Snelle calculators voor het berekenen en terugrekenen van BTW.

Welke harde schijf heb ik?

Zo check je of er een HDD of een SSD schijf in de computer zit.

Stop cyberpesten

Zo blokkeer je iemand die je pest op Whatsapp, Insta, Snap en andere sociale media.

Software downloaden

De beste websites voor het downloaden van goede freeware en demo's.

Bestanden herstellen
Bestanden die niet meer geopend kunnen worden zijn soms tóch nog te repareren.

Windows wachtwoord vergeten?

Tips en tools om vergeten wachtwoorden van Windows computers te achterhalen.

Verwijderde bestanden terughalen

Weggegooide bestanden kunnen vaak worden teruggehaald met recovery software.

Stroomschema maken

Handleiding voor het maken van een flowchart met het Open Source programma Dia.

Apps maken

Zonder programmeren een app maken? Deze programma's maken het mogelijk.

DigiD app installeren

De DigiD app installeren en activeren. Zo werkt het.

Bestand terugzetten uit de backup

Document verprutst? Zo haal je een bestand terug uit de Windows backup.

VPN voor beginners

Veilig en anoniem op internet met betaalbare en gratis VPN diensten.

E-mail backup

Maak een backup van de e-mails via Windows, of gebruik een apart programma.

Wat is een veilig wachtwoord?

De beste tips en websites voor het maken van veilige wachtwoorden.

Te veel op je mobiel?

Deze apps stimuleren je om je telefoongebruik te verminderen.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy