Harde schijf opruimen

harde schijf opruimen
C schijf vol? Door het verwijderen van ongebruikte programma's en het opruimen van overbodige bestanden, foto's en muziek kun je schijfruimte vrijmaken, en de harde schijf opschonen van de computer of laptop.


Zit mijn harde schijf vol?

    Windows 10 en 11
  1. Open de Windows Verkenner door op het map-icoon bestanden opschonen in de taakbalk te klikken.
    Of kies Win+e: druk tegelijkertijd op de Windowstoets en de e-toets.
  2. Klik aan de linkerkant op 'Deze PC'.
  3. Bij 'Apparaten en stations' zie je hoeveel schijfruimte er vrij is op de C schijf en andere schijven.
c schijf vol

Kijk voor het opschonen van het opstartmenu op: Windows sneller opstarten

Programma's verwijderen

Windows 11
Ga naar Start start en kies start Instellingen. Klik op Apps > Geïnstalleerde apps.
Klik achter een programma op de 3 puntjes en kies Verwijderen.

Windows 10
Ga naar Start start en kies start Instellingen. Klik op Apps.
Klik op de naam van een programma en kies Verwijderen.

Let op: verwijder alleen programma's waarvan je zeker weet wat het is. Er kunnen ook items in de lijst met apps staan die onmisbaar zijn, zoals drivers en systeemupdates. Zoek bij twijfel het programma eerst op, en verwijder het pas als je zeker weet dat het overbodig is.

Check overbodige software
Bij het opschonen van programma's kun je ook denken aan software die overbodig is geworden omdat de functies zijn ingebouwd in Windows en browsers. De meeste browsers hebben een ingebouwde PDF-lezer, zodat het grote PDF-programma Adobe Reader misschien niet meer gebruikt wordt. Dit kan ook gelden voor firewall- en antivirussoftware als je gebruik maakt van Windows Firewall en Defender.

Kijk voor speciale software voor het verwijderen van programma's op: Software verwijderen.

Windows schijfopruiming

Windows geeft een overzicht van de computerbestanden die veilig verwijderd kunnen worden: o.a. tijdelijke bestanden en de inhoud van de prullenbak. Je ziet direct of het veel schijfruimte oplevert.

Windows 10 en 11
Ga naar Start start en typ in: schijfopruiming. Klik op het Schijfopruimings programma. Bij het openen wordt gevraagd welke schijf je wil opruimen. Je ziet nu een lijst met bestanden die opgeschoond kunnen worden. Na aanklikken wordt uitgelegd om welke bestanden het gaat. Vink de bestanden aan die je wil verwijderen en klik op OK. Je kunt ook nog klikken op Systeembestanden opschonen om overbodige systeembestanden te verwijderen.

Bestanden opruimen

Video's, foto's en muziekbestanden nemen de meeste ruimte in op de harde schijf. Let op: verwijder alleen je eigen bestanden, en geen bestanden waarvan je niet weet wat het is. Verwijder nooit bestanden van Windows (ook geen lettertypes). Kijk voor software om dubbele bestanden op te sporen op: dubbele bestanden verwijderen.

In Windows 10 en 11
Open de Windows Verkenner door op het map-icoon bestanden opschonen in de taakbalk te klikken. Je ziet nu aan de linkerkant mappen met bestanden, zoals Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Video's.

Externe harde schijf aanschaffen

Een andere mogelijkheid om meer ruimte te maken is de aanschaf van een externe harddisk. Zo'n schijf is niet erg duur, en biedt volop ruimte voor een muziek, video of fotocollectie. Het aansluiten is ook niet ingewikkeld: inpluggen en klaar.

Schijf defragmenteren

Defragmenteren is niet meer nodig: in Windows wordt de harde schijf automatisch gedefragmenteerd.

Harde schijf cleaners

Deze programma zijn beter dan Windows in het verwijderen van ongebruikte bestanden. Ze kunnen ook schijfruimte vrijmaken door het verwijderen van privé-gegevens en het opschonen van het systeemregister. Dat is prima om je computer te onderhouden, maar je maakt hiermee niet veel extra ruimte vrij.

CCleaner
Handig, snel programma voor het opschonen van Windows en het verwijderen van privé-gegevens - de surfgeschiedenis - van de computer. CCleaner ruimt o.a. de browser en de registry op, en verwijdert de tijdelijke bestanden van o.a. Windows Mediaplayer, Office en Nero.
Platform: Windows.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

Glary Utilities
Gebruiksvriendelijk programma voor het opkuisen van de harde schijf. Het bevat verschillende tools, o.a. voor het verwijderen van tijdelijke en dubbele bestanden, het opschonen van de registry en het repareren van links in het startmenu. Let op: de registry cleaner van Glary Utilities kan conflicten geven met de firewall.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.