Harde schijf testen

harde schijf testen
Maakt de harde schijf opeens vreemde geluiden? Zowel Windows computers als Macs hebben een ingebouwd programma om een harde schijf zelf te controleren en te repareren. Ook zijn er gratis monitorings programma's.Harde schijf controleren op beschadigingen
Met de ingebouwde diagnostische tools van Windows en Apple kun je problemen opsporen, en de harde schijf repareren. Je hoeft hiervoor niet over speciale kennis te beschikken: dit soort programma's werkt geheel automatisch.

Wanneer is dit zinvol?
Het gebruiken van diagnostische tools is alleen zinvol als er plotselinge problemen zijn, bijvoorbeeld vreemde geluiden (de schijf tikt, bromt of ratelt), beschadigde bestanden of programma's die onverwachts afsluiten. De diagnose programma's controleren de harde schijf op bad sectors, en zullen gevonden problemen zoveel mogelijk herstellen. De bad sectors - delen van de harde schijf die beschadigd zijn - worden daarbij geïsoleerd.

Windows: harde schijf testen met Windows Checkdisk

Checkdisk is standaard aanwezig op Windows computers. Dit programma test de harde schijf al regelmatig op fouten, en voert automatisch reparaties uit. Zelf controleren met Checkdisk is dus alleen nuttig als zich opeens problemen voordoen.

Voordat je begint: sluit alle programma's af. Tip: print deze handleiding, of open hem op een telefoon. Het kan lang - meerdere uren - duren om een volledige check te doen.
  Windows 10
 1. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop starten kies Opdrachtprompt (Administrator).
 2. Typ in het geopende venster CHKDSK C: /F /R
  Vervang C: door de letter van de harde schijf die je wil controleren. Dit kan ook een externe harde schijf zijn.
  /F betekent: fix errors.
  /R betekent: repair bad sectors.
 3. Klik op Enter.
 4. Als je schijf test waarmee je de computer opstart (een bootable disk) zal er worden gevraagd of je de schijf wil controleren bij het opstarten. Klik op Ja en start de computer opnieuw op.
 5. De harde schijf wordt nu getest. Het programma geeft aan wat de voortgang is, en welke reparaties er worden uitgevoerd.
 6. Na de controle wordt een afsluitcode vermeld: 0 = geen fouten gevonden, 1 = er zijn fouten gevonden en opgelost
  Windows 8
 1. Ga met de cursor naar de linkeronderhoek van het scherm. Klik met de rechtermuisknop en kies Opdrachtprompt.
 2. Typ in het geopende venster: CHKDSK C: /F /R
  Vervang C: door de letter van de harde schijf die je wil controleren. Dit kan ook een externe harde schijf zijn.
  /F betekent: fix errors.
  /R betekent: repair bad sectors.
 3. Klik op Enter.
 4. Als je schijf test waarmee je de computer opstart (een bootable disk) zal er worden gevraagd of je de schijf wil controleren bij het opstarten. Klik op Ja en start de computer opnieuw op.
 5. De harde schijf wordt nu getest. Het programma geeft aan wat de voortgang is, en welke reparaties er worden uitgevoerd.
 6. Na de controle wordt een afsluitcode vermeld: 0 = geen fouten gevonden, 1 = er zijn fouten gevonden en opgelost.

Mac OS: harde schijf testen met Schijfhulpprogramma (Disk Utility)

Schijfhulpprogramma is standaard aanwezig op Apple computers. Hiermee kun je schijven op fouten controleren en repareren. Dit programma test de harde schijf al geregeld op fouten, en voert automatisch reparaties uit. Zelf controleren met Schijfhulpprogramma is dus alleen zinvol bij plotselinge problemen.
  Mac OS
 1. Klik op het vergrootglas (Spotlight) en typ in: schijf.
 2. Open Schijfhulpprogramma.
 3. Kies in het menu aan de linkerkant de schijf die je wil controleren.
 4. Klik op Schijf-EHBO.
 5. De schijf - of het volume - wordt gecontroleerd, en Schijf-EHBO zal aangeven of de schijf in orde is. Als er beschadigingen worden geworden wdat niet zo is, ga je verder met Herstel schijf/Voer uit.
 6. Het herstelprogramma zal de schijf controleren op fouten en deze zoveel mogelijk herstellen. Als er beschadigde bestanden worden gevonden kan het zijn dat je een lijst krijgt met bestanden die je zelf moet controleren of verwijderen.

De harde schijf maakt geluid

Tikt of bromt de harde schijf, of zou het toch de ventilator zijn? Op DataCent is een overzicht te vinden van de geluiden van kapotte en instabiele harde schijven: tikken, klikjes, zoemen, brommen, ratelen etcetera. Als je harde schijf zo'n geluid maakt - en je kunt nog bij de bestanden - maak dan direct een backup. Het einde van de levensduur van de harddisk is waarschijnlijk nabij. Kijk voor het maken van backups op: Online backup voor beginners
  Harddisk type opzoeken in Windows:
 1. Klik op Windows - Break.
  (Op de Windows-toets staat het Windows logo, de Break-toets zit bij Pause).
 2. Klik aan de linkerkant op Apparaatbeheer, en kijk bij Schijfstations.

Monitoren van de harde schijf

Zo zoek je uit wat voor harddisk er in de computer zit: Welke harde schijf heb ik?

DiskCheckup
Uitstekend programma om de harde schijf te onderzoeken en voortdurend te monitoren. De details zijn alleen te begrijpen voor kenners, maar het programma draait vrijwel onzichtbaar op de achtergrond. DiskCheckup let o.a. op de temperatuur en de lees- en schrijffouten en geeft een waarschuwing wannneer de harde schijf aan vervanging toe is.
Disk Checkup is gemaakt voor harde schijven met SMART (self-monitoring, analysis and reporting technology). De meeste recente harde schijven (SATA/USB/FireWire) hebben dit. Schijven die zijn aangesloten via SCSI of RAID zijn niet geschikt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Gratis voor privégebruikers.

HDDScan
HDDScan is diagnostische software die geschikt is voor de meeste harde schijven (waaronder RAID, Flash USB en SSD drives). Het programmaa kan een standaard health check uitvoeren, en specifieke testen uitvoeren. HDDScan is vooral geschikt voor gevorderde gebruikers.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.