Video sites

online video
Genoeg van vloggers en kattenfilmpjes? Er is meer dan YouTube: overzicht van de beste video sites voor documentaires, kunst, animatie, historische beelden en educatieve video's op internet.

Documentaire

Kijk voor speelfilms op: Online films kijken
Wat zal ik nu eens kijken? Krijg slimme aanbevelingen op: Film aanraders

BBC Ideas
Korte video's over spraakmakende, actuele trends en ideeën. Wetenschap, cultuur en nieuwsonderwerpen komen hierin aan bod op een zeer toegankelijke manier. De Playlists presenteren een aantal fragmenten rond één onderwerp.
Onderwerp: Nieuws, cultuur, wetenschap.
Taal: Engels.

Culture Unplugged
Video website voor niet-commerciële video's en clips over sociale en politieke onderwerpen, milieu, kunst en en spiritualiteit. Culture Unplugged is een platform voor onafhankelijke filmmakers uit de hele wereld, ook uit Nederlande en België.
Onderwerp: Documentaire en kunst.
Taal: Diverse talen. Veel is Engels gesproken en ondertiteld.

The Documentary Network
The Documentary Network is een actueel platform voor video's en clips die nieuwe informatie of inzichten bieden over actuele kwesties en onderwerpen uit alle hoeken van de planeet. Filmmakers plaatsen hier zelf hun producties. De video's zijn gerubriceerd op o.a. thema, locatie, lengte en videokwaliteit.
Onderwerp: Documentaire.
Taal: Meestal Engels gesproken of ondertiteld.

TED
TED is een internationaal platform voor inspirerende ideeën, in de vorm van korte speeches (maximaal 18 minuten). Alle mogelijke onderwerpen komen hier voorbij - van wetenschap tot business en politiek - aan de hand van gerenommeerde, maar ook onbekende sprekers.
Onderwerp: Educatie.
Taal: Nederlandse ondertitels (klik bij het afspelen op Subtitels en kies Dutch).

Vimeo
Vimeo is een platform waar filmmakers en kunstenaars zelf films publiceren. Je vindt hier korte en langere kwaliteitsvideo's, met o.a. kunst, animatie, muziek, experimentele films en documentaires over sociale en politieke onderwerpen.
Onderwerp: Documentaire, kunst en educatie.
Taal: Engels.

Historische beelden

American Archive of Public Broadcasting
Televisie en radioprogramma's van de afgelopen 60 jaar uit de archieven van The Library of Congress en WGBH. Je vindt hier bijvoorbeeld uitzendingen over het Watergate schandaal, de burgerrechten beweging, James Baldwin en vele presidenten. Alle uitzendingen zijn doorzoekbaar op tekst.
Taal: Engels.

Beeld en Geluid
Het Nederlandse archief voor Beeld en Geluid presenteert hier een schat aan historisch beeldmateriaal. Je kunt zoeken en filteren op een periode, of bladeren in kanalen rond - bijvoorbeeld - spelshows, de Elfstedentocht en Nederlands-Indië.
Onderwerp: Historisch beeldmateriaal.
Taal: Nederlands.

British Pathé
Historisch beeldmateriaal uit de archieven van British Pathé: nieuws, sport, mode en amusement dat vroeger in de bioscoop werd vertoond vóór de hoofdfilm. Ook de complete collectie met beelden van de Eerste Wereldoorlog is online te zien.
Onderwerp: Historisch beeldmateriaal.
Taal: Engels.

Internet Archive
Het grootste online beeldarchief ter wereld: miljoenen documentaires, propagandafilms, speelfilms, trailers, voorlichtingsfilms en animatiefilms zijn gratis online te bekijken en te downloaden. Er is veel historisch beeldmateriaal, maar het archief bevat ook actuele producties. Je kunt o.a zoeken op onderwerp, jaar en taal, of bladeren door diverse collecties.
Onderwerp: Historisch beeldmateriaal, kunst, documentaire, educatie.
Taal: Diverse talen. Het meeste materiaal is Engels gesproken.

Kunst

Twitch
Een populaire video website voor gamers en creatieven: bij Twitch kun je urenlang kijken naar mensen die games spelen, ontwerpen, koken, componeren of op een andere manier actief bezig zijn.
Onderwerp: Kunst en educatie.
Taal: Engels.

Educatief

Instructables | WonderHowTo
Do It Yourself video's over alle mogelijke onderwerpen: hoe knip je een nano-simkaart, hoe bak je een kalfsoester, hoe vervang je een autoband? Ook voor het zelf repareren van - bijvoorbeeld - een vaatwasser, kunstgebit of nespresso machine - ben je hier aan het goede adres.
Onderwerp: Instructiefilms.
Taal: Engels.

Academic Earth
Educatieve video's van gerenommeerde universiteiten - MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton en Yale - over actuele onderwerpen en wetenschappelijke kwesties.
Onderwerp: Educatie.
Taal: Engels.

Kurzgesagt
Coole educatieve video's waarin ingewikkelde zaken - zoals het universum, CRISPR of de oorlog in Syrië - op een prikkelende manier worden uitgelegd. Kurzgesagt is een Duits ontwerpbureau met een uitgesproken visie op design, wetenschap en de actualiteit.
Onderwerp: Educatie.
Taal: Nederlands ondertiteld.

SchoolTV beeldbank
Op SchoolTV zijn duizenden educatieve videoclips te vinden voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Video's met achtergronden bij het nieuws, quizzen, interactieve schoolplaten en educatieve programma's voor alle schoolvakken.
Onderwerp: Educatie.
Taal: Nederlands.