Gebruikersaccount aanmaken in Windows

accounts aanmaken
Als je een Windows computer deelt met familieleden of anderen is het verstandig om iedereen een eigen login te geven. Iedereen heeft dan een persoonlijk startmenu, en beschikt over zijn eigen documenten.


Microsoft account of lokaal account
In Windows 10 wordt je aangemoedigd om in te loggen met een Microsoft account. Het voordeel daarvan is dat je kan inloggen met je bestaande wachtwoord en gebruik kan maken van OneDrive, de online opslagruimte van Microsoft. Hiermee heb je toegang tot bestanden op verschillende computers, tablets en telefoons.
Gebruikmaken van een Microsoft account is niet verplicht: je kan ook een lokaal account aanmaken. Een lokaal account geeft toegang tot één computer. Je kiest een wachtwoord en krijgt een persoonlijke desktop en ruimte om je documenten op te slaan. Instellingen blijven beperkt tot deze ene computer. Bij het aanmaken van een lokaal account is het goed om een wachtwoordherstelschijf aan te maken. Hiermee kun je het wachtwoord herstellen als je het kwijt bent.
Kijk voor het aanmaken van een wachtwoordherstelschijf op Een wachtwoord op de computer zetten. Heb ik een Microsoft Account?
Je hebt al een Microsoft Account als je gebruik maakt van Outlook.com (Hotmail), OneDrive, Skype of Xbox Live.
Wachtwoord vergeten? Kijk op Microsoft wachtwoord vergeten

Familie-account of 'andere gebruiker'
Windows geeft je de mogelijkheid om een familielid toegang te geven tot de computer, maar ook 'andere gebruikers'. Wat is daarvan de bedoeling? Een familie-account is voor mensen die vaker de computer zullen gebruiken. Je vertrouwt deze mensen om je computer te gebruiken met hun eigen account, apps en instellingen. Dit account wordt toegevoegd aan je Microsoft dashboard, waarin je bijvoorbeeld een familielid 'administrator' kan maken op de computer of juist tijdelijk kan blokkeren.
Een andere gebruiker is iemand die je tijdelijk toegang geeft. Dit account wordt niet toegevoegd aan je Microsoft dashboard. Het is altijd een Standaard-account - geen Administrator - en je kan het met één druk op de knop weer verwijderen.

Volwassenen of kinderen
Een account voor een volwassene komt in twee smaken: Standaard-gebruiker en Administrator. Gewoonlijk zul je iemand een Standaard account geven. Een standaard-gebruiker kan de computer gebruiken, maar geen wijzigingen maken in de beveiligingsinstellingen, zoals wachtwoorden en account-beheer. Een Administrator account biedt volledige controle over de computer.
Een kinderaccount is hetzelfde als een standaard-gebruiker, maar je kunt zo'n account helemaal beheren en monitoren. Zo kun je kiezen welke websites een kind wel en niet kan zien, beperken welke apps en games worden gedownload en instellen hoeveel tijd er kan worden doorgebracht op de computer.
Kijk voor het instellen van een kinderaccount op Internetfilters

Gebruikersaccount aanmaken in Windows 10

  N.B. Dit kan alleen als je Administrator bent.
 1. Ga naar Start en klik op Instellingen.
 2. Klik op Accounts - Gezin en andere gebruikers.
 3. Klik bij Uw gezin op Een gezinslid toevoegen of bij Andere gebruikers op Een gebruiker toevoegen.
 4. Je kan iemand aanmelden met zijn of haar Microsoft-account. Als iemand dat niet heeft kun je een lokaal account aanmaken: Aanmelden zonder Microsoft-account.
 5. Volg de verdere instructies.

Een gebruikersaccount aanmaken in Windows 8

  N.B. Dit kan alleen als je Administrator bent.
 1. Ga naar het blokjesscherm en typ in: andere.
 2. Klik aan de rechterkant op Instellingen.
 3. Klik op Andere gebruikers toegang tot deze computer geven.
 4. Er wordt een app geopend met PC-instellingen.
 5. Klik bij Andere gebruikers op Een gebruiker toevoegen.
 6. Je kan iemand aanmelden met zijn of haar Microsoft-account. Als iemand dat niet heeft kun je een lokaal account aanmaken: Aanmelden zonder Microsoft-account.
 7. Volg de verdere instructies.