Leren programmeren voor volwassenen

snelcursus leren programmeren
Je kunt zelf een programmeertaal leren, of je laten omscholen tot IT'er via een snelcursus. Dit overzicht helpt je op weg naar opleidingen op elk niveau, voor beginners en gevorderden.

Waar moet ik beginnen?

Vind ik programmeren leuk? Kijk voor programmeerspelletjes op: Leren programmeren voor kinderen

PYPL Index
Lijst met de programmeertalen die op dit moment populair zijn (en veelgevraagd door werkgevers).

Computable loopbaantesten
Snelle testjes om antwoorden te krijgen op vragen als 'Is een baan in de ict wat voor mij?'. De resultaten moet je zeker niet te serieus nemen, maar kunnen een aanknopingspunt zijn om na te denken over je kwaliteiten en ambities. Nederlandstalig.

Codecademy Quiz
Om te bepalen welke banen, programmeertalen en cursussen bij je passen kun je een online test doen. Op basis van een paar persoonlijke vragen krijg je een loopbaanadvies, met vermelding van de bijbehorende programmeertalen. Zo'n advies moet je niet te serieus nemen, maar kan helpen bij het oriënteren op werk in de ICT. Je kunt doorklikken naar artikelen waarin ICT-ers vertellen hoe het werk er in de praktijk uitziet. Engelstalig.

Coursesity Learning guide
Coursesity is platform voor online cursussen. Van populaire programmeertalen wordt aangegeven welke onderwerpen je zou moeten leren, als beginner en als gevorderde. Ook wordt een aantal functies vermeld waarop je zou kunnen solliciteren als je deze kennis hebt opgedaan. Engelstalig.

Bootcamps, snelcursussen en opleidingen

Codam
Fulltime opleidingen programmeren in C van 2 of 4 jaar, inclusief een stage. Een afgeronde vooropleiding of programmeerervaring is niet vereist, en er zijn geen kosten verbonden aan deze opleiding. Codam is gevestigd in Amsterdam en biedt geen afstandsonderwijs.

Ironhack
Dit internationale opleidingsinstituut verzorgt programmeer bootcamps waarin je in 9 of 24 weken wordt opgeleid tot Web Developer. De lessen worden op afstand gegeven of op een campus in Amsterdam. Ironhack stelt geen eisen aan vooropleiding en richt zich op omscholers, bijscholers en ondernemers. Aan deze opleiding zijn kosten verbonden (er zijn wel financieringsmogelijkheden).

Make IT work
Korte omscholingstrajecten op HBO niveau met baangarantie, uitgevoerd door Fontys Hogescholen ICT, HAN, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam – Hilversum en IT Academy Noord-Nederland.

Novi - ICT omscholing Utrecht
HBO ICT-opleidingen in de regio Utrecht, zoals een bootcamp Ethical Hacker of Full Stack Developer in 20 weken. Voor verschillende groepen omscholers - zoals werkzoekenden, WW'ers, ZZP'ers of werkenden - zijn er omscholingsbudgetten of subsidies beschikbaar, waardoor het onderwijs deels gratis wordt aangeboden.

Tech Grounds
Intensieve trainingen die in 4 tot 6 maanden opleiden voor een IT-functie als webdeveloper of cloud engineer. Een vooropleiding is niet nodig en aan de scholing zijn geen kosten verbonden. Na afronding van de opleiding volgt een traineeship van 6 maanden bij een werkgever, met baangarantie. De lessen worden gegeven in Amsterdam en Rotterdam.

Financiering van (om)scholing

TechMeUp
TechMeUP is een tech-fonds dat studievoorschotten biedt aan mensen die een IT-opleiding volgen. Zowel voor studiekosten als voor leefgeld. Wie in aanmerking komt krijgt begeleiding en financiële ondersteuning gedurende de hele opleiding. Na afronding krijg je hulp bij het vinden van een baan. Als er een baan gevonden is ga je het voorschot terugbetalen.

Zelfstudie programmeren

Kijk voor het leren van Python op: Cursus Python voor beginners

Codecademy
Interactieve cursussen voor Python, Java, Javascript, HTML/CSS, jQuery, Ruby en PHP voor beginners en gevorderden. De korte lessen moedigen aan om door te gaan, en je krijgt een 'beloning' als een oefening is afgerond.

Codingbat
Oefeningen voor beginnnende en gevorderde Java en Python programmeurs. Deze praktijk problemen - met oplossingen - bieden de mogelijkheid om je kennis te testen, lessen in praktijk te brengen en je skills te verbeteren.

Coursesity
Overzicht van programmeertalen en vaardigheden die nodig zijn voor banen in de IT. Bij alle populaire talen worden cijfers getoond van de vraag ernaar op de arbeidsmarkt. Er wordt direct doorgelinkt naar gratis online cursussen.

edX
Gratis cursussen van Harvard University, MIT en andere gerenommeerde universiteiten op het gebied van computer technologie. Hier kun je op eigen houtje de basis van programmeren aanleren voor o.a. web development, machine learning, iOS en Android.

Java Programming Basics
De basis van het programmeren in Java. Deze gratis beginnerscursus op het platform Udacity duurt circa 6 weken waarin je in je eigen tempo werkt.

Eloquent JavaScript
Uitstekende cursus om Javascript te leren. De principes worden duidelijk uitgelegd, waarbij je eigen code-voorbeelden kan invoeren en testen. De cursus staat online, maar kan ook in het geheel worden gedownload.

Grasshopper
Grasshopper is een app om de beginselen van Javascript te leren. De basis wordt goed uitgelegd: hoe code werkt, het werken met functies, variabelen, arrays, objecten, enzovoorts. Ook het tekenen en animeren van vormen komt aan bod.

HTML Dog
Online cursus HTML, CSS en Javascript: HTML Dog richt zich op de basistechnieken voor het programmeren van websites. Met duidelijke uitleg en voorbeelden.