Windows wachtwoord vergeten

windows wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten en geen wachtwoordherstelschijf? Tips om een Windows administrator wachtwoord te achterhalen via een Microsoft Account, of met speciale software voor het terugvinden of resetten van wachtwoorden.


Een vergeten Microsoft Account herstellen

In Window 8 en 10 kun je inloggen bij Windows met een Microsoft Account. In dat geval is je e-mailadres zichtbaar in het loginscherm, en kun je het wachtwoord online opnieuw instellen. Hiervoor ga je vanaf een andere computer of mobiel naar de website van Microsoft en klik je op Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

Meer informatie: Microsoft wachtwoord vergeten

Een vergeten lokaal account herstellen

Als je niet inlogt met een Microsoft Account heb je een lokaal account op de computer. Het wachtwoord van zo'n account kan niet worden herstelt via de Microsoft website. Ben je een standaardgebruiker - en geen Administrator - dan kun je contact opnemen met de persoon die het Administator wachtwoord kent. Hij of zij kan je wachtwoord herstellen. Voor een Administrator wachtwoord ben je aangewezen op het geheugensteuntje (dat Windows aanbiedt als je een verkeerd wachtwoord intoetst) of een wachtwoordherstelschijf. Als dit allemaal niet lukt kan speciale software uitkomst bieden, zoals Ophcrack.

Windows wachtwoord achterhalen met Ophcrack

Ophcrack
Ophcrack is een programma voor het kraken van Windows gebruikersaccounts. Hiermee kun je in de meeste gevallen een vergeten Windows 10, 8, of 7 wachtwoord terugvinden, ook als het om een administrator wachtwoord gaat. Voor Windows 8 en 10 wachtwoorden is het ook de moeite waard om Ophcrack te proberen, hoewel de kans op succes kleiner is. Let op: gebruik dit alleen als er geen wachtwoordherstelschijf is, en niemand meer kan inloggen op een PC.
Platform: Windows, Linux/Unix, Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.
  Vergeten Windows wachtwoord terugvinden met Ophcrack
 1. Ga naar Ophcrack en klik op Download Ophcrack LiveCD.
 2. Download het bestand. Dit is een - zeer groot - ISO bestand.
 3. Brand het bestand op een CD. Het ISO bestand moet als "image" gebrand worden. Bij de meeste CD/DVD software kies je hiervoor de optie Burn image of Write image.
 4. Start de probleemcomputer op met de gemaakte CD in de CD-speler.
 5. De computer zal opstarten, en een Ophcrack scherm laten zien.
 6. Ophcrack gaat nu automatisch zichzelf installeren, en wachtwoorden zoeken.
 7. Als dat gelukt is wordt het wachtwoord (of meerdere wachtwoorden) getoond.
 8. Neem het wachtwoord over.
 9. Je kan de CD uit de computer halen, opnieuw opstarten en inloggen met het teruggevonden wachtwoord.
 10. Maak direct een wachtwoordherstelschijf aan.
 11. Berg de wachtwoordherstelschijf op.

Password Reset Software

Kon-Boot
Dit programma is in staat om een lokaal Windows wachtwoord te omzeilen (dus geen Microsoft account). Hiermee kun je ook weer toegang krijgen als je een Windows 10 of een Windows 8 wachtwoord vergeten bent. Het werkt als volgt: je brand een ISO-bestand op een CD/DVD, waarmee de ontoegankelijke computer wordt opgestart. Je kunt nu binnenkomen zonder wachtwoord. Vervolgens maak je een nieuw administrator account aan, waarmee je het wachtwoord van het ontoegankelijke account kan resetten. Vervolgens kun je weer opstarten met het vernieuwde wachtwoord van je oude account.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Licenties voor privé- en zakelijke gebruikers.

Windows Key
Windows Key is software om wachtwoorden terug te vinden van Windows 8 en 7 computers, waaronder lokale administrator accounts. Er zijn meerdere versies van het programma, voor verschillende soorten Windows wachtwoorden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Er is een demo, waarmee je geen wachtwoord kunt herstellen.