Gratis wachtwoordmanagers

Wachtwoorden onthouden
Hoe onthoud je al die wachtwoorden van online diensten? Met een wachtwoordmanager. Zo'n app slaat alle paswoorden veilig op achter één hoofdwachtwoord.



Handig, al die online diensten. Maar hoe onthoud je de wachtwoorden? Het is niet veilig om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken: websites kunnen gehackt worden, en dan ligt je digitale leven voor het oprapen. Voor elke registratie heb je weer een ander uniek, sterk wachtwoord nodig. Om die te onthouden is er maar één goede oplossing: een wachtwoordmanager. Kortom: het installeren van zo'n app is een van de beste dingen die je kunt doen voor je online veiligheid. Niet alleen voor Einsteins, maar voor iedereen.


Hoe werkt het?
Wachtwoordmanagers slaan alle wachtwoorden op achter één hoofdwachtwoord. Je hoeft dus maar één ingewikkeld wachtwoord te onthouden. Vervolgens wordt je automatisch ingelogd bij websites als je de wachtwoordmanager aan hebt staan. Zelf verzinnen van wachtwoorden is niet meer nodig: dat kun je de app laten doen. Wachtwoorden beheren wordt een gemakkelijke taak. En wat ook praktisch is: de wachtwoorden worden opgeslagen 'in the cloud' zodat je erbij kunt vanaf verschillende apparaten. Ook op je vakantieadres kun je gebruikmaken van je wachtwoordmanager, en probleemloos inloggen bij al je accounts.

Is het veilig?
Het gebruiken van een wachtwoordmanager is de veiligste oplossing die er op dit moment bestaat voor het probleem 'Hoe onthoud ik al die wachtwoorden?' Het is veiliger dan het opslaan van wachtwoorden in de browser, of in een bestand op de computer. Een wachtwoordmanager behoed je voor veelvoorkomende zwakheden bij het gebruik van wachtwoorden, zoals het kiezen van dezelfde of gemakkelijke wachtwoorden. Opslaan van wachtwoorden op internet klinkt onveiliger dan het is: de wachtwoorden zijn door anderen - zoals het bedrijf achter de wachtwoordmanager - niet te ontcijferen omdat ze versleuteld zijn met zware encryptie. Absolute veiligheid is echter een illusie. Computers kunnen worden besmet met malware die op zoek gaat naar logins. De wachtwoordmanager kan dit niet voorkomen: veilig omgaan met software en e-mails, en het installeren van beveiligingsupdates blijven dus ook belangrijk.

Online wachtwoordmanagers

Bitwarden
Deze uitstekende wachtwoordmanager is beschikbaar is voor alle computers en mobiele apparaten. Je wachtwoorden worden versleuteld met zware encryptie en opgeslagen in de cloud, beheerd door Microsoft. Zonder je hoofdwachtwoord kan niemand de wachtwoorden ontsleutelen. Bitwarden werkt met een klein programma (beschikbaar voor praktisch elk platform) en met extensies in de browser. Na het instellen van je hoofdwachtwoord kun je - zonodig - alle wachtwoorden importeren uit een andere wachtwoordmanager, zoals LastPass of 1Password. Bitwarden zal daarna aanraden om 2-staps verificatie in te stellen: een extra beveilingsstap via bijvoorbeeld e-mail of Authy. De volgende keer dat je inlogt bij een website wordt er gevraagd of je het wachtwoord wilt opslaan in Bitwarden. Via de wachtwoordenkluis in de cloud - die je zelf beheert - worden de wachtwoorden gesynchroniseerd en kun je voortaan vanaf elk apparaat probleemloos inloggen als Bitwarden is ingeschakeld. Wie nog meer controle wil hebben over wachtwoorden kan er voor kiezen om de wachtwoordenkluis op een eigen server te hosten. Je bent dan niet meer afhankelijk van Microsoft Azure, maar van je eigen server.
Platform: Online, Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

LastPass
LastPass is een goede, complete wachtwoordmanager die ook op telefoon en tablets werkt. Deze software is als extensie te installeren in een browser, en als app op iPhones en Android toestellen. Je kunt ook een klein programma installeren op de computer dat LastPass invoegt in alle geïnstalleerde browsers. Daarna stel je een hoofdwachtwoord in, waarbij je zonodig ook nog gebruik kunt maken van two-factor authentification (extra beveiliging via - bijvoorbeeld - een code die naar je telefoon wordt gestuurd). Als je vervolgens inlogt bij een website wordt er gevraagd of je het wachtwoord wilt opslaan in LastPass. Voor elke nieuwe registratie maakt het programma automatisch een sterk wachtwoord aan.
Alle paswoorden zijn te vinden in je eigen wachtwoorden kluis, waar je ze kunt inzien en beheren. De wachtwoorden worden online opgeslagen: ze zijn vanaf elke locatie toegankelijk, en bij bekende websites ben je voortaan binnen met één druk op de knop. Op de telefoon werkt het anders; daar moet je gebruikmaken van de ingebouwde browser in de LastPass app om in te loggen met je opgeslagen wachtwoorden. Met LastPass is het ook mogelijk om persoonlijke gegevens automatisch te laten invullen in online formulieren, bijvoorbeeld bij het bestellen op webwinkels.
Platform: Online, Windows, Mac OS, iOS, Android.
Taal: Nederlands en andere talen. Een deel van de help-pagina's is Engelstalig.
Gratis: Ja. Premium account met meer opties.

KeePass
KeePass is een klein programma dat wachtwoorden versleuteld opslaat. Je kunt deze 'kluis' op je eigen PC hebben staan: ideaal voor mensen die ervoor terugschrikken om hun data 'in the cloud' te zetten. Maar: wie niet bang is voor clouddiensten zet zijn Keepass kluis juist wel online - bijvoorbeeld in Dropbox of Google Drive - zodat je er vanaf verschillende locaties bij kan.
Via de app KeePassDroid (Android) heb je vervolgens ook toegang tot je wachtwoorden vanaf een telefoon of tablet. KeePass is een simpel programma, zonder de geavanceerde mogelijkheden van een echte online wachtwoordmanager. Maar het heeft ook voordelen. Het is een Open Source programma: de broncode van de software is vrij, en dus controleerbaar. Verder dringt dit programma zich nooit aan je op: je moet meer zelf bijhouden, waardoor je meer controle houdt over je wachtwoordbeheer.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands (apart taalpakket). De website is Engelstalig.
Gratis: Ja. Open Source software.