Verwijderde bestanden terughalen

bestanden terughalen
Wie per ongeluk de prullenbak heeft geleegd kan een bestand vaak terugvinden met recovery software. Pas gedelete documenten zijn goed te herstellen, net als bestanden die verloren zijn geraakt bij een computercrash.


Hoe werkt het?
Als je een bestand weggooit wordt het in de prullenbak geplaatst. Op traditionele harddisks - met een draaiende schijf - worden de gegevens niet vernietigd bij het legen van de prullenbak: ze blijven op de harde schijf staan totdat er iets anders overheen wordt geschreven. Daardoor is het vaak goed mogelijk om verloren bestanden te herstellen.

Kijk voor het terugzetten van de prullenbak op het bureaublad op: Prullenbak herstellen
Voor het terughalen van een bestand uit de backup van Windows: Backup terugzetten

Traditionele harde schijven versus SSD-drives
Bestanden op gewone harddisks - met een schijf - zijn gemakkelijker te herstellen dan bestanden op Solid State Drives (harde schijven zonder bewegende onderdelen). Of bestanden nog succesvol te herstellen zijn van een SSD-drive is moeilijk te voorspellen.


Wat doe ik als ik per ongeluk een bestand heb gewist?
Stop met werken op de computer. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van programma's loop je het risico dat het bestand wordt overgeschreven. Probeer het bestand direct terug te halen met een recovery programma. Als je recovery software op de computer installeert plaats het dan op een andere partitie (C: D: etc.) van je harde schijf dan de partitie waar je data worden opgeslagen. Dan weet je zeker dat de bestanden die je wil terughalen niet worden overgeschreven door het nieuwe programma.

Verwijderde bestanden terughalen met Recuva (voor Windows)

Recuva is een eenvoudig programma, dat een lijst maakt van alle verwijderde bestanden. Daarbij wordt aangegeven of het bestand nog te herstellen is. Recuva kan niet alleen bestanden terugvinden op harde schijven, maar ook op geheugenkaarten, verwisselbare schijven en iPods.
  1. Download en installeer Recuva.
  2. Bij het openen van het programma wordt automatisch de Wizard geopend. Volg de Wizard om te beginnen met zoeken.
  3. Geef aan welk soort bestand je zoekt.
  4. Geef de locatie aan waar het bestand stond (als je dit weet).
  5. Klik op Start om te beginnen met zoeken.
  6. Recuva laat een lijst zien met gewiste bestanden.
  7. Bestand gevonden? Vink aan en klik op Terughalen.
  8. Bestand niet gevonden? Sluit Recuva af, start het opnieuw en zoek nogmaals. Zet in het laatste venster een vink bij Uitvoerig Scannen inschakelen. Dit kan lang duren, maar er zullen meer bestanden worden gevonden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis voor privé-gebruikers.

Bestanden terugvinden op PC en Mac

Data Rescue
Dit recovery programma heeft een zeer goede reputatie voor het terugvinden van bestanden op de Mac, zoals foto's, video's en documenten. Data Rescue is eenvoudig in gebruik.
Platform: Mac OS, Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Gratis zoeken, maar betalen voor het herstellen van bestanden.

Power Data Recovery
Zeer compleet recovery programma om verschillende reparaties uit te voeren: herstellen van documenten, muziek, foto's, video, beschadigde of verdwenen partities en beschrijfbare cd's en dvd's. Power Data Recovery laat een lijst zien met alle bestanden die gewist zijn en hersteld kunnen worden. Het programma is eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis versie voor bestanden tot 1GB.

Bestanden terughalen van een iOS of Android toestel

EasUS Mobisaver Free
Dit recovery programma kan data - zoals foto's, video's, contacten en berichten - terugvinden op een iPad, iPhone of Android apparaat. Je sluit het mobiele apparaat aan op de PC of Mac, en EasUS checkt vervolgens of er verloren bestanden teruggehaald kunnen worden. EasUS biedt verschillende mogelijkheden om gegevens terug te krijgen, o.a. via Apple Music en iCloud. Het werkt niet met alle telefoons, en het terughalen van bestanden kan een langdurig proces zijn.
Platform: Mac OS, Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Betaalde versies met meer opties.

Bestanden terugvinden op SD-kaarten

Ook Recuva kan bestanden terughalen van geheugenkaarten, zie de handleiding eerder op deze pagina.

ArtPlus Digital Photo Recovery
Klein programma om foto's te herstellen van een gewiste, kapotte of beschadigde SD-kaart (of andere geheugenkaart). Ook van kaarten die niet herkend worden door Windows zijn soms foto's te redden. Geschikt voor het terughalen van JPEG, TIFF en RAW bestanden.
Platform: Windows (alle versies) met alle geheugenkaarten.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Er is een gratis versie met beperkingen.

Glary Undelete
Glary Undelete herstelt bestanden op Windows computers, en op alle soorten gegevensdragers zoals USB-sticks, geheugenkaarten en externe harddisks. Dit programma werkt goed, zonder toeters en bellen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Bestanden herstellen van corrupte CD/DVD's

Recovery Toolbox
Dit programma kan bestanden terugvinden op beschadigde CD's en DVD's. Ook als de schijf niet meer afleesbaar is zal Recovery Toolbox proberen om zoveel mogelijk bestanden te lezen en te kopiëren naar de harde schijf. Na het installeren van het programma wijs je het schijfstation aan met de corrupte CD/DVD, en de plaats waar je gevonden bestanden wilt opslaan. Het programma maakt vervolgens een lijst van de bestanden die gered kunnen worden. Je geeft zelf aan welke bestanden je wil overzetten op de computer.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.