Harde schijf wissen

harde schijf wissen
Voor het verkopen of recyclen van een computer is het verstandig om de harde schijf volledig te wissen. Dat kan met speciale software die de schijf meerdere keren overschrijft zodat alle data definitief onleesbaar worden gemaakt.

Harde schijf definitief wissen

Bij het weggooien van een computer of laptop zul je alle bestanden en programma's - ook Windows - willen verwijderen. Gewoon verwijderen volstaat niet: met speciale software kunnen gewiste bestanden vaak weer leesbaar worden gemaakt. Om bestanden écht te verwijderen is het nodig om ze meerdere keren over te schrijven. Daarvoor zijn goede programma's beschikbaar.

Harde schijf leegmaken zonder Windows te verwijderen? Kijk op: Computer leegmaken

Deze handleiding is voor harde schijven (niet voor SSD's)
Let op: deze handleiding is geschikt voor harde schijven met draaiende magnetische schijven (HDD's). Solid State Drives (SDD's) zijn opslagmedia zonder schijven, met flash geheugenchips: dit soort schijven kun je niet op deze manier wissen.
Kijk zonodig op Welke harde schijf heb ik? om te checken wat voor harde schijf er in je computer of laptop zit.

Wat heb je nodig om een harde schijf definitief te wissen?
- Een CD/DVD-brander.
- Een lege, beschrijfbare CD of DVD.

Kijk zonodig op Heb ik een CD/DVD brander? om te checken of er een brander in het apparaat zit.

DBAN (Darik's Boot and Nuke).
Voor het permanant verwijderen van data wordt in deze handleiding gebruik gemaakt van het programma DBAN, een betrouwbaar programma dat gratis gedownload kan worden.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Handleiding harde schijf wissen met DBAN

  1. Controleer of alle documenten, e-mails, bladwijzers en programma's van de oude computer of laptop zijn overgezet naar een (online) backup, of naar een nieuwe computer. Het wissen kan niet ongedaan worden gemaakt.
  2. Download DBAN.
  3. Brand het bestand op een CD. Het ISO bestand moet als "image" gebrand worden. Bij de meeste CD/DVD software kies je hiervoor de optie Burn image of Write image.
  4. Start de computer die je wil wissen, met de gemaakte CD of DVD in de gleuf van de CD-speler.
  5. Als het goed is zal de computer opstarten, en een DBAN scherm laten zien.
  6. Klik op Enter.
  7. Klik op de spatiebalk om een harde schijf te kiezen. Er wordt Wipe voor de gekozen schijf gezet. Standaard worden de gegevens 3x overgeschreven. Je kunt dit veranderen door op de M-toets te klikken (aantal keer M = aantal keer overschrijven).
  8. Klik op F-10 om het wissen te starten. Dit kan lang duren, afhankelijk van het aantal keren dat de data worden overgeschreven.
  9. Verwijder de CD uit de CD-speler.

Schijven en bestanden wissen

CCleaner
CCleaner is een opruim-programma voor Windows computers, dat ook een hele schijf kan wissen. Ga daarvoor naar Gereedschap - Gegevenswisser. Vervolgens geef je op welk station je wilt wissen, en hoe vaak de schijf wordt overgeschreven. Hoe vaker er wordt geschreven, hoe veiliger (maar dit kan erg lang duren).
Platform: Windows, Mac OS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

DeleteOnClick
Klein programma voor het permanent wissen van losse bestanden. DeleteOnClick werkt eenvoudig: klik op het bestand met de rechterknop en kies Secure delete. Het bestand wordt direct verwijderd en is niet meer te herstellen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Eraser
Eenvoudig programma voor het verwijderen van mappen, bestanden of alle lege ruimte van een schijf. Je geeft zelf aan hoe vaak de gegevens overgeschreven worden: hoe vaker, hoe veiliger.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Glary Utilities
Glary is een handig programma voor het opruimen en onderhouden van Windows computers. Het bevat ook een shredder om bestanden, mappen of vrije schijfruimte definitief te wissen. Ga daarvoor naar Privacy & beveiliging - Bestanden uitwisser. Vervolgens wijs je het bestand, de map of de ruimte aan die je wilt wissen, en hoe vaak het wissen wordt herhaald.
Platform: Windows, Android.
Taal: Het programma is in te stellen in het Nederlands via Instellingen - Taal. Website en handleidingen zijn Engelstalig.
Gratis: Gratis voor privé-gebruikers.

Onleesbaar maken van een kapotte harde schijf

Als een harde schijf kapot is, zijn vaak alleen de leeskoppen stuk. De data staan er nog op, en zijn er door een specialist nog steeds af te halen. Je kunt zo'n schijf natuurlijk niet meer wissen met een programma. Om de gegevens ontoegankelijk te maken kun je de disk openmaken, en de schijven bewerken met een hamer of bankschroef, of er een spijker doorheen slaan. De schijven zijn dan niet meer afleesbaar.