Geluiden en samples

geluiden downloaden
De beste links naar gratis geluiden, geluidseffecten en geluidsfragmenten voor video's, games, Powerpoint, apps of jouw eigen muziekproducties. In veel gevallen is het gebruik geheel vrij, of geldt er een Creative Commons licentie.Geluiden downloaden

Kijk voor gratis rechtenvrije muziek op: Rechtenvrije muziek downloaden
Voor het snel bijsnijden van een MP3: Online muziek knippen

Archive.org
Het Internet Archive heeft veel geluidsopnames (4,5 miljoen in 2020), van geluidseffecten tot audioboeken en complete albums. Typ een Engels zoekwoord in het venster om geluiden te zoeken. Dat kan heel veel hits opleveren. Alle geluiden zijn gratis te downloaden in o.a. MP3 en OGG. Veel audio mag ook gratis gebruikt worden in projecten.
Deze geluidendatabase bevat ook collecties enge geluiden, spannende muziek en grappige geluiden.

Famous Sounds
Lijst van klassieke samples die (te) veel gebruikt worden. Met uitleg over de apparatuur waarmee deze sound tot stand kwam.

Freesound
Een grote geluidenbank voor samples, opnamen en geluidjes met een Creative Commons licentie. Sommige geluiden zijn geheel rechtenvrij, maar meestal is het nodig om de naam van de maker te vermelden. De website biedt losse bestanden - WAV, MP3, FLAC en OGG - en pakketten met samples. Je kunt geluiden zoeken via tags. Voor spannende muziek zoek je bijvoorbeeld op: suspense, scary, horror, creepy, spooky. Om te downloaden is het is nodig om je te registreren.

FreeSFX
Deze website biedt meer dan 6000 gratis geluidseffecten in verschillende categorieën, zoals dieren, cartoon, mensen, horror, huishouden, explosies, sport en muziek. Ook honden geluiden, meldingsgeluiden en grappige geluiden - zoals whoopee cushion - zijn hier te vinden. Alle geluidseffecten kunnen worden gedownload in mp3- of wav-formaat en zijn inzetbaar voor commerciële en niet-commerciële projecten zolang je een credit geeft.

Looperman
Looperman is een goede website om loops, samples, geluidseffecten en vocalen te vinden. Alles is gesorteerd op genre, instrument en beats per minute. De muziek wordt geupload door muzikanten, en het wordt gewaardeerd als je de maker laat weten waar de muziek voor wordt gebruikt. Prettige interface. Je kunt ook eigen creaties uploaden. Registratie vereist.

Media College
Kleine database met gratis geluidseffecten, zoals telefoon, mensen, dierengeluiden, natuurgeluiden, verkeer, water en explosies. Deze geluiden zijn direct te downloaden als WAV of MP3 en mogen gebruikt worden in commerciële en niet-commerciële projecten.

Sample Swap
Grote website voor het uitwisselen van geluidseffecten en samples, waaronder techno, hiphop, trance, breakbeats en drum hits. Er zitten zowel WAV als AIF-bestanden in deze bibliotheek. Om bestanden te downloaden is het nodig om je te registreren. Wat je precies met een track mag doen wordt aangegeven in de bijbehorende licentie. Je kunt hier ook je eigen samples uploaden.

Sound Jay
Handig archief met achtergrondgeluiden en geluidseffecten, zoals vliegtuig en treingeluiden, deurbel, wekkers, alarm, claxons, meldingsgeluiden en zeegeluiden. Alle audio is gratis te downloaden in MP3 of WAV, en mag gebruikt worden in alle soorten projecten.

Space Audio
Geluiden uit de kosmos, opgenomen door de University of Iowa. Je vindt hier mysterieuze en vreemde geluiden, die vrij gedownload kunnen worden als MP3-bestand.

YouTube Audiobibliotheek
Als je een Google-account hebt kun je gebruik maken van de audiobibliotheek van YouTube: een grote collectie geluidseffecten en muziek. Klik op Geluidseffecten en zoek op trefwoord om effecten te vinden. Bijvoorbeeld: Dieren, Kantoor, Huishouden en Wapens. Je kan de geluiden direct laten afspelen, en downloaden in MP3. De geluiden mogen gebruikt worden in video's of andere producties.

Geluidsbanken

Audio Network
Webwinkel voor professionele geluidseffecten en rechtenvrije muziek.

Soundrangers
Zeer grote geluidenbank voor geluidseffecten en rechtenvrije muziek, in hoge kwaliteit. Ook geschikt om te gebruiken voor - bijvoorbeeld - apps en games.