Online gitaar leren spelen

gitaarles online
Gitaar leren spelen vergt oefening, en goed lesmateriaal. Deze online gitaarlessen zijn van goed niveau, en kun je thuis volgen met video-instructies van een docent, en oefeningen om na te spelen.Wil je gitaar leren spelen, maar heb je geen tijd of geen geld voor reguliere muziekles? Niet getreurd, op internet vind je een groot aanbod van gitaarlessen. Veel van deze lessen zijn gratis, anderen vragen een bijdrage. Het enige wat je nodig hebt zijn een gitaar, verbinding met het internet en de motivatie om door te zetten.

Kijk voor songteksten met akkoordenschema's voor gitaar op: Online akkoordenschema's

Die motivatie zul je wel nodig hebben, want er is niemand die je een seintje geeft als je je lessen laat versloffen. Ook kijkt er geen leraar met je mee die je erop kan wijzen als je iets niet helemaal goed doet. Het kan dus wel een goed idee zijn om naast je online lessen ook een keer een meer ervaren gitarist te laten meekijken en –luisteren.

Toch is het lesaanbod op internet zo uitgebreid, dat je met online gitaarlessen een heel eind moet kunnen komen als je serieus oefent. In dit artikel vind je links naar websites en apps die je op weg helpen als beginnend gitarist.

Coursera Introduction to Guitar
Coursera is een platform dat cursussen aanbiedt van verschillende onderwijsinstellingen, die je vanuit huis kunt volgen. De cursussen hebben een centrale startdatum en duren een aantal weken. Elke week bekijk je het opgegeven materiaal (filmpjes en/of teksten) en maak je opdrachten, die ook echt door een docent worden beoordeeld. De cursus Introduction to Guitar is afkomstig van Berklee College of Music, duurt zeven weken en kost je zes tot acht uur per week. Als je de cursus hebt afgerond, kun je een aantal liedjes spelen en heb je was basiskennis van muziektheorie.
Platform: Online, of via de Coursera-app voor iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, maar als je je het lesgeld niet kunt veroorloven kun je in aanmerking komen voor financial aid.

Garageband (Mac) | Garageband (iOS)
Garageband is een programma speciaal voor de Apple toestellen. Het biedt ontzettend veel functionaliteiten op het gebied van muziek, waaronder een aantal gitaarlessen. De eerste les zit standaard meegeleverd met het programma, de andere acht kun je afzonderlijk downloaden. Samen bieden de lessen een basiscursus voor de gitaar. Voor het stemmen van je gitaar kun je de tuner in het programma gebruiken. In de cursus leer je vervolgens verschillende akkoorden en ritmes spelen. Ook ga je aan de slag met het spelen van melodieën, powerchords en barréakkoorden, en leer je akkoordenschema's lezen. De lessen zijn duidelijk, professioneel en overzichtelijk.
Platform: Mac OS, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Aanvullende lessen moet je wel aanschaffen.

Gitaartabs.nl
Op Gitaartabs.nl vind je meer dan 150 Nederlandstalige gitaarlessen en tabs van bekende nummers. Er zijn lessen voor zowel beginners als gevorderden. Bij de beginnerslessen leer je onder andere een aantal basisakkoorden, het stemmen van je gitaar en verschillende technieken voor je rechterhand. Met een abonnement heb je toegang tot al het materiaal, inclusief nieuwe filmpjes die worden toegevoegd. Je kunt de lessen in je eigen tempo volgen en het abonnement pauzeren als je op vakantie gaat. Kun je al goed gitaarspelen, dan kun je ook kiezen voor een abonnement waarbij je alleen toegang hebt tot de tabs van populaire nummers. Hieraan worden wekelijks nieuwe nummers toegevoegd.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee, op een aantal gratis voorbeeldlessen na. Voor de rest heb je een abonnement nodig.

Howcast.com: How to play guitar
Op Howcast.com vind je gratis instructiefilmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, waaronder ook een uitgebreide verzameling filmpjes over gitaarspelen. Om de kwaliteit van de instructies te waarborgen, werkt Howcast alleen samen met door hen geselecteerde experts. Alle gitaarlessen worden gegeven door docent Ivan Max. Van hem leer je allerlei verschillende akkoorden, ritmes en toonladders. Ook geeft Ivan Max tips over de aanschaf van een gitaar en over het stemmen van je gitaar. Howcast verdient geld door inkomsten uit advertenties, dus zo nu en dan moet je even een reclame uitzitten voor je weer verder kunt.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Justinguitar.com
Op Justinguitar.com vind je een indrukwekkend aantal gratis gitaarlessen – Justin beweert zelf dat het er meer dan duizend zijn. Vanuit ideëel oogpunt zijn alle lessen gratis: Justin vindt dat iedereen toegang moet hebben tot gitaarles, ongeacht of je je het lesgeld kunt veroorloven. De website draait daarom volledig op vrijwillige donaties. Er is een zeer uitgebreide beginnerscursus, een uitgebreide gevorderdencursus en een aantal cursussen gericht op het spelen in een bepaalde stijl, zoals blues en funk. Ook zijn er een aantal lessen voor wie wil leren om zelf liedjes te schrijven. Kortom: met deze website kun je een hele tijd zoet zijn! Justin heeft ook twee YouTube-kanalen waarop je je kunt abonneren.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Een vrijwillige donatie wordt echter zeer gewaardeerd.

MockingBird Lessons
MockingBird Lessons is een app die je leert om te vertrouwen op je gehoor bij het maken van muziek. De app laat je een muziekfragment horen en geeft hier een referentienoot of -akkoord bij. Op basis hiervan speel je het fragment na op gehoor. Hierdoor leer je goed luisteren en kun je steeds meer nummers eenvoudig naspelen. Je kunt de oefeningen in de vaste volgorde doorlopen, maar je kunt er ook doorheen browsen en steeds een andere oefening kiezen. De app is ontworpen voor zowel gitaristen als pianisten.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Online Gitaaracademie
Op deze website biedt gitaardocent Elco Wennink een complete online gitaarcursus aan, bestaande uit een basiscursus en een tokkelcursus. Met een abonnement krijg je toegang tot een compleet leertraject, waarmee je aan de hand van videolessen, ebook, akkoorden en tablatuur in eigen tempo aan de slag kunt gaan. Je begint met de juiste speelhouding, speeltechniek en het spelen van akkoorden. Elke les eindigt met het spelen van een bekend liedje, bijvoorbeeld van Coldplay of Adele. Verderop in het lesmateriaal komt het lezen van noten en tabs aan bod en is er veel aandacht voor fingerstyle techniek. Gevorderde gitaarspelers kunnen hier instappen in de cursus om hun techniek te verfijnen.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee, betaald abonnement.

StringKick
Op StringKick kun je artikelen vinden over gitaar leren spelen en het ontwikkelen van je muzikaliteit. Bijvoorbeeld uitleg over barré-akkoorden en gitaarslagjes, het leren spelen van liedjes op gehoor, improviseren en het schrijven van songs. Met een betaald abonnement kun je cursussen volgen over o.a gehoortraining, slaggitaar en muziektheorie. StringKick wordt samengesteld door de Nederlandse gitarist Just Rijna en is vooral een aanrader als je al wat kunt spelen en ondersteuning zoekt om zelf verder te komen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis artikelen. Betaald abonnement voor cursussen.