Online gitaarlessen

gitaarles online
Gitaar leren spelen vergt oefening, en goed lesmateriaal. In dit overzicht vind je de beste websites en apps die je op weg helpen als beginnend gitarist. De gitaarlessen zijn van goed niveau, met video-instructies van echte docenten en oefeningen om na te spelen.Kijk voor de akkoordenschema's van bestaande liedjes voor gitaar op: Akkoorden van liedjes zoeken

Online gitaarlessen zijn geschikt voor iedereen die graag gitaar wil leren spelen, maar niet de tijd, het geld of de mogelijkheid heeft om naar een fysieke les te gaan. Zelfstandig leren met een app heeft ook veel voordelen ten opzichte van gitaarlessen bij echte docent.

Flexibiliteit
Je kunt gitaarlessen volgen wanneer het jou uitkomt, zonder je aan te passen aan het schema van een docent. Je kunt ook zelf je leertempo bepalen en essen herhalen of overslaan als je dat wilt.

Betaalbaarheid
De lessen en gitaar apps die in dit overzicht worden vermeld zijn grotendeels gratis. Je hoeft geen maandelijkse vergoedingen te betalen en - mocht je er voor kiezen om een betaalde cursus te volgen voor gevorderden - dan zijn de kosten alsnog lager dan lessen bij een docent.

Variatie
Er is een breed aanbod van lesmateriaal en stijlen. Je kunt kiezen uit verschillende cursussen en instructeurs, zodat je een lesmethode en een docent kunt vinden die goed bij je past. Bovendien kun je gemakkelijk schakelen tussen verschillende onderwerpen en lessen, zodat je jezelf kunt blijven uitdagen.

Motivatie
Motivatie zul je zelf mee moeten brengen, want er is niemand die je een seintje geeft als je je lessen laat versloffen. Ook kijkt er geen leraar met je mee die je erop kan wijzen als je iets niet helemaal goed doet. Het kan dus wel een goed idee zijn om naast je online lessen ook een keer een meer ervaren gitarist te laten meekijken en –luisteren.

10 Days Guitar Course
Online cursus voor beginners met 10 videolessen. Kijk onder de video's voor meer uitleg en duidelijke afbeeldingen van de gebruikte akkoorden. Je begint met het leren van het E en A akkoord, en gaat meteen aan de slag met het spelen van liedjes. Verderop in de cursus is er ook aandacht voor fingerstyle techniek en blues riffs. De docent is Brits en heeft ook een gratis beginnerscursus voor elektrische gitaar.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Garageband (Mac) | Garageband (iOS)
Garageband is een app die gratis beschikbaar is voor Macbook, iPhone en iPad. Het biedt veel functionaliteiten op het gebied van muziek, waaronder een aantal gitaarlessen. De eerste les wordt standaard meegeleverd met de app, de andere acht kun je afzonderlijk downloaden. Samen bieden de lessen een uitstekende basiscursus voor de gitaar. Voor het stemmen van je gitaar kun je de tuner in het programma gebruiken. In de cursus leer je vervolgens basis akkoorden en ritmes spelen. Ook ga je aan de slag met het spelen van melodieën, powerchords en barréakkoorden, en leer je akkoordenschema's lezen. De lessen zijn duidelijk, professioneel en overzichtelijk.
Platform: Mac OS, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Aanvullende lessen moet je wel aanschaffen.

Howcast.com: How to play guitar
Op Howcast.com vind je gratis instructiefilmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, waaronder ook een uitgebreide verzameling filmpjes over gitaarspelen. Om de kwaliteit van de instructies te waarborgen, werkt Howcast alleen samen met door hen geselecteerde experts. Alle gitaarlessen worden gegeven door docent Ivan Max. Van hem leer je allerlei verschillende akkoorden, ritmes en toonladders. Ook geeft Ivan Max tips over de aanschaf van een gitaar en over het stemmen van je gitaar.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Justinguitar.com
Op Justinguitar.com vind je een indrukwekkend aantal gratis gitaarlessen – Justin beweert zelf dat het er meer dan duizend zijn. Vanuit ideëel oogpunt zijn alle lessen gratis: Justin vindt dat iedereen toegang moet hebben tot gitaarles, ongeacht of je je het lesgeld kunt veroorloven. De website draait daarom volledig op vrijwillige donaties. Er is een zeer uitgebreide beginnerscursus, een uitgebreide gevorderdencursus en een aantal cursussen gericht op het spelen in een bepaalde stijl, zoals blues en funk. Ook zijn er een aantal lessen voor wie wil leren om zelf liedjes te schrijven. Kortom: met deze website kun je een hele tijd zoet zijn! Justin heeft ook twee YouTube-kanalen waarop je je kunt abonneren.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Een vrijwillige donatie wordt echter zeer gewaardeerd.

Learn how to play guitar by Steve Stine
Online cursus van 32 gitaarlessen voor absolute beginners. Dit is een echte stap-voor-stap introductie: van de eerste keer dat je de gitaar oppakt tot het spelen van je eerste liedje. Steve neemt uitgebreid de tijd om de basistechnieken uit te leggen; het vasthouden van de gitaar, het stemmen, de belangrijkste akkoorden, en het lezen van tabs.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

MockingBird Lessons
MockingBird Lessons is een app die je leert om te vertrouwen op je gehoor bij het maken van muziek. De app laat je een muziekfragment horen en geeft hier een referentienoot of -akkoord bij. Op basis hiervan speel je het fragment na op gehoor. Hierdoor leer je goed luisteren en kun je steeds meer nummers eenvoudig naspelen. Je kunt de oefeningen in de vaste volgorde doorlopen, maar je kunt er ook doorheen browsen en steeds een andere oefening kiezen. De app is ontworpen voor zowel gitaristen als pianisten.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

StringKick
Op StringKick kun je artikelen vinden over gitaar leren spelen en het ontwikkelen van je muzikaliteit. Bijvoorbeeld uitleg over barré-akkoorden en gitaarslagjes, het leren spelen van liedjes op gehoor, improviseren en het schrijven van songs. StringKick wordt samengesteld door de Nederlandse gitarist Just Rijna en is vooral een aanrader als je al wat kunt spelen en ondersteuning zoekt om zelf verder te komen. Met een betaald abonnement kun je cursussen volgen over o.a gehoortraining, slaggitaar en muziektheorie.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis artikelen. Betaald abonnement voor cursussen.