Rechtenvrije muziek downloaden

muziek downloaden
Het downloaden van achtergrondmuziek - bijvoorbeeld voor een YouTube video - hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn uitstekende muziekarchieven met een groot, gratis aanbod van rechtenvrije muziek in alle genres.Wat is rechtenvrije muziek?
Een maker van een stuk muziek heeft automatisch auteursrecht op zijn of haar werk. Wat wordt er dan bedoeld met rechtenvrije muziek? Muziek die verspreid wordt met een Creative Common licentie, of een andere licentie waarin staat dat de maker toestemming geeft dat de muziek door anderen gebruikt wordt. Soms gelden daarbij voorwaarden - zoals naamvermelding of alleen niet-commercieel gebruik - maar er kan ook afstand worden gedaan van alle rechten: de muziek komt dan in het publieke domein. Muziek waarvan de maker meer dan 70 jaar geleden is overleden, en waarvan de rechten niet aan anderen zijn overgedragen, komt ook in het publieke domein. Let op: bij uitvoeringen van klassieke muziek is er niet alleen sprake van vervallen auteursrecht van de componist, maar zijn er ook rechten van uitvoerende musici van toepassing.

Kijk voor geluiden en geluidseffecten op: Geluiden en samples downloaden
De beste webshops voor muziek : Muziek downloaden

Is rechtenvrije muziek gratis?
Dat kan, maar hoeft niet. Er zijn commerciële muziekbanken met rechtenvrije opnamen, waar je een eenmalige licentie kunt kopen om muziek te gebruiken voor een bepaald doel (bijvoorbeeld online gebruik). Er zijn allerlei vormen van licenties mogelijk. In dit overzicht zijn alleen websites met gratis rechtenvrije muziek opgenomen. Meestal zijn er Creative Common licenties van toepassing, of is er sprake van muziek die in het publiek domein gekomen is.

YouTube en auteursrechten
Als je een filmpje op Youtube plaatst wordt er gecontroleerd of er auteursrechten van toepassing zijn op de muziek. Zo ja, dan kan YouTube je vragen om voor de achtergrondmuziek te betalen. Als je dit niet wil dan moet de muziek verwijderd worden. Om te voorkomen dat je opeens andere muziek moet zoeken is het handiger om direct aan de slag te gaan met rechtenvrije muziek. Dan weet je zeker dat je geen onaangename verrassing krijgt op YouTube.

Rechtenvrije muziek downloaden

Dig.ccMixter
Op deze website voor remixers kun je gratis filmmuziek vinden, en geluiden voor games en andere projecten. De muziek wordt verspreid met Creative Commons licenties. Gebruik is meestal vrij, soms gelden er bepaalde voorwaarden.

Electrobel.be | Electrobel.nl
Belgische community voor underground electronica, waaronder ambient, breakbeat, drum'n'bass, goa en house. Je kunt hier je zelfgemaakte muziek delen met anderen. De muziek wordt verspreid met een rechtenvrije Creative Commons licentie: gratis downloaden of beluisteren.

FMA: Free Music Archive
Audio archief met rechtenvrije muziek in verschillende genres, bedoeld voor - bijvoorbeeld - videomakers, remixers en podcasters. In de meeste gevallen wordt de muziek verspreid met een Creative Commons Attribution licentie. Daarbij mag de muziek vrij gebruikt worden als de maker wordt vermeld.

Internet Archive
Groot archief met rechtenvrije muziek, concerten, audioboeken en podcasts. Bekende namen zijn hier niet te vinden, maar het is een goede vindplaats voor - bijvoorbeeld - achtergrondmuziek voor een video. Binnen het audio archief kun je ook bladeren op muzieklabels.

Jamendo
Website voor muziek met een Creative Commons licentie: deze muziek is gratis te downloaden, en mag ook verder verspreid worden. Veel electronica, rock en experimentele muziek van onbekende muzikanten. Je kunt ook je zelfgemaakte muziek uploaden.

Newgrounds.com
Complete rechtenvrije tracks om te gebruiken als achtergrond voor - bijvoorbeeld - games en video's. De nadruk ligt daarbij op electronische dance-muziek. Newgrounds is vooral een platform voor muzikanten die hun muziek promoten. De muziek mag gebruikt worden in niet-commerciële projecten (met credit voor de maker).

Royalty Free Creepy music
Kleine collectie rechtenvrije horrormuziek van de Nederlandse componist Marc vd Meulen. De tracks mogen met naamvermelding gebruikt worden in projecten, zoals films en games. Downloaden in hoge kwaliteit via Bandcamp.

YouTube Audiobibliotheek
Als je een Google-account hebt kun je gebruik maken van de audiobibliotheek van YouTube: een grote collectie geluidseffecten en muziek. Hier is rechtenvrije achtergrondmuziek te vinden in vele genres, van ambient tot soul. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op genre, stemming, instrument en lengte. Alle muziek mag gratis gebruikt worden in (video)producties, waarbij het soms nodig is om de maker te vermelden.

Online muziekmachine

Generative FM
Generatieve muziek wordt door een algoritme geproduceerd: het verandert steeds. Op deze website van geluidskunstenaar Alex Bainter kun je verschillende stukken muziek beluisteren en ook opnemen. De lengte is onbeperkt, en de muziek is beschikbaar voor gebruik - en adaptatie - met een Creative Commons Attribution 4.0 licentie: wel de naam van de maker vermelden.

Boeken aanraders

Slimme algoritmes geven boekentips op basis van je smaak.

Gratis muziek luisteren

De beste websites en apps voor online muziek en internet radio.

Muziek bestanden omzetten

De beste freeware en websites om muziekbestanden te converteren.

Muziek maken en remixen

Met deze software kun je virtuele instrumenten bespelen, samples opnemen en remixen.

Muziek opnemen van internet

Deze geluidsprogramma's slaan alles op wat de computer afspeelt.

Audio streamen via internet

Overal je eigen muziek bij de hand. Zo werkt het.

Songteksten

Op internet zijn vrijwel alle songteksten te vinden, van hiphop tot Nederlandstalig.

Podcast voor beginners

Handig voor onderweg: luisteren naar audio programma's op je mobiel.

Virusscanners

Overzicht van de beste gratis antivirus en anti-malware programma's.

Gebruikersaccount aanmaken in Windows

Wat je moet weten als je familie of gasten toegang geeft tot je computer.

Leren programmeren voor kinderen

Met deze gratis apps en spelletjes kan ieder kind leren programmeren.

Foto omzetten in lijntekening

Zo trek je een foto over met Inkscape.

Foto's comprimeren

Zo maak je JPG en PNG-bestanden zo klein mogelijk.

Gratis muziekspelers

Onmisbaar voor het afspelen van muziek en het organiseren van je muziekbibliotheek.

Online gitaarlessen

De beste apps om gitaar te leren spelen

Gratis piano leren spelen

Met deze apps en websites komt de virtuele pianoleraar bij je thuis.

Harde schijf opruimen

Schijfruimte vrijmaken op de PC? Zo ruim je programma's en bestanden op.

Spotify playlists

Altijd je favoriete muziek bij de hand én delen met anderen.

Selfies maken

Met deze tips kom je gegarandeerd het mooiste op de foto.

Ringtone maken

Zo maak je een eigen ringtone op een Android telefoon.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy