Batterij bespaartips voor iPhone en iPad

batterij-besparen-iphone
Het is de grootste ergernis van mobiele apparaten: een accu die snel leeg is. Met deze tips kun je stroomvretende apps opsporen en het onnodig gebruik van locatievoorzieningen en netwerkverbindingen uitschakelen. Alles om de batterijduur van je iPhone of iPad aanzienlijk te verlengen.

Opladen van de batterij

De batterijen in Apple toestellen - lithium-ionbatterijen - zullen na verloop van tijd minder gaan presteren. Ze zijn dan eerder leeg dan je gewend bent. Hier is niets aan te doen, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden:
 • Tussentijds opladen - voordat de batterij helemaal leeg is - is niet slecht voor de levensduur van de batterij.
 • Warmte is wel slecht voor de batterij. Haal de iPhone of iPad bij het opladen uit een hoes, en laat hem niet bakken op het strand of in een warme auto. Bij kou presteert de batterij minder, maar dit effect is tijdelijk.
 • Toestel een tijd buiten gebruik? Zorg dat de batterij halfleeg is. Dus niet helemaal vol of helemaal leeg.

Inschakelen van de spaarstand

batterij-iphone-spaarstand
Als de batterij laag staat kun je de energiebesparingsstand inschakelen. Het scherm wordt gedimd, visuele effecten worden uitgeschakeld, de mail wordt niet meer automatisch opgehaald (alleen bij het openen of verversen van de mailapp), en apps die op de achtergrond draaien worden niet meer geupdate of ververst.
 1. Zeg tegen Siri: "Ga naar batterij instellingen".
 2. Of tik op Instellingen > Batterij.
 3. Schakel de Energiebesparingsstand in. De batterij-indicator wordt geel.

Dimmen van het beeldscherm

helderheid
Het scherm is veruit de grootste stroomslurper. Om de batterij te sparen kun je de helderheid met de hand dimmen, of automatisch laten aanpassen aan de lichtomstandigheden.
Zeg tegen Siri: "Dim helderheid".
Tik op Instellingen > Beeldscherm en helderheid voor meer opties.

Stroomvreters opsporen

 1. Zeg tegen Siri: "Ga naar batterij instellingen". Of tik op Instellingen > Batterij.
 2. Bij Batterijgebruik zie je waar de meeste stroom naartoe is gegaan. Onder de apps wordt soms aangegeven om wat voor soort gebruik het ging, zoals achtergrondgebruik, locatievoorzieningen en slecht bereik.
batterij-iphone

 • Achtergrondactiviteit. Dit is de stroom die apps gebruiken om zichzelf te verversen, terwijl je een andere app open hebt staan. Je kunt dit soort stroomgebruik uitzetten via Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond.

 • Locatie en achtergrondlocatie. Dit betekent dat een app gebruik maakt van locatievoorzieningen. Hiermee peilt de app voortdurend waar je bent. Om de batterij te sparen - en je privacy te beschermen - kun je locatievoorzieningen beter alleen laten inschakelen wanneer je een app gebruikt, bijvoorbeeld om een route te tonen. Dit is per app te regelen via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Tik bij een app op Bij gebruik van app om in te stellen dat je locatie alleen gepeild mag worden als je de app op je scherm hebt. Je kunt locatiegebruik zonodig ook compleet uitschakelen.

 • Begin-/toegangsscherm. Dit is het startscherm, dat geactiveerd wordt als er meldingen binnenkomen. Als je het aantal meldingen wilt beperken kun je naar Instellingen > Berichtgeving gaan. In de lijst met app zie je wat een app mag sturen, zoals badges en meldingen. Bij elke app kun je precies aangeven wat je wilt ontvangen, en of je toegangsscherm geactiveerd mag worden.

 • Geen mobiel netwerk / zwak signaal. Dit betekent dat je slecht bereik had, en je toestel steeds bleef zoeken naar een verbinding. Om dit te voorkomen kun je het toestel in vliegtuigmodus zetten als je weet dat je op zo'n plek bent via Instellingen > Vliegtuigmodus. Let op: je kunt dan niet bellen of gebeld worden.

Uitschakelen van WiFi, Locatievoorzieningen, Bluetooth of Mobiele data

Als je geen gebruik maakt van WiFi, Locatievoorzieningen, Bluetooth of Mobiele data (internet) kun je deze connecties uitschakelen. Ze verbruiken dan ook geen stroom.

 • WiFi uitschakelen
  Zeg tegen Siri: "Zet WiFi uit" of ga naar Instellingen > WiFi.

 • Locatievoorzieningen uitschakelen
  Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen.

 • Bluetooth uitschakelen
  Zeg tegen Siri: "Zet Bluetooth uit" of ga naar Instellingen > Bluetooth.

 • Mobiele data uitschakelen (indien aanwezig)
  Zeg tegen Siri: "Zet Mobiele data uit" of ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele data.

Extra accu aansluiten

Bij een chronisch tekort aan stroom kun je er over denken om een reserve accu aan te schaffen. Zo'n powerbank verlengt de batterijduur zonder stopcontact, en is niet groter dan een telefoon: handig voor onderweg. Bij de aanschaf van zo'n reserve accu kun je letten op capaciteit (in mAh), oplaadsnelheid en het aantal aansluitingen. Sommige powerbanks zijn zelfs voorzien van een zonnepaneeltje om de accu op te laden met gratis zonne-energie.