Batterij bespaartips voor Android telefoons

batterij besparen android
Iedere telefoongebruiker kent wel de frustratie van een batterij die snel leegloopt. Met deze bespaartips kun je de batterijduur van je Android telefoon aanzienlijk verlengen.

Batterij opladen

Vrijwel alle telefoons zijn voorzien van een lithium-ion accu. Bij dit type accu is het niet meer nodig om de batterij helemaal leeg te laten lopen voordat je deze weer oplaadt. Ook tussentijds kort opladen is niet schadelijk voor de accu. Sterker nog: dit is beter voor je accu dan deze de hele nacht aan de lader laten liggen, terwijl de 100% allang bereikt is. Het beste is om je telefoon gedurende de dag steeds even kort op te laden, wanneer er zo'n 10% batterijvermogen gebruikt is.

Spaarstand inschakelen

spaarstand android
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je telefoon. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen. Anders is het te vinden via Instellingen > Energiebesparing.

Uitschakelen van WiFi, GPS, mobiele data en bluetooth

wifi uitschakelen android
Deze services gebruiken stroom, dus het kan verstandig zijn om ze uit te schakelen wanneer je er geen gebruik van maakt. Dit kun je eenvoudig doen in het menu met instellingen boven in beeld. GPS wordt op de meeste toestellen vermeld als Locatie. Mobiele data (internet) wordt vaak aangeduid met Mobiele gegevens.

Apps uitschakelen

Wanneer je een app sluit, werkt deze vaak nog door op de achtergrond. Om een app werkelijk uit te schakelen, moet je het menu met actieve applicaties openen en de apps handmatig uitzetten door ze uit beeld te swipen. De meeste toestellen hebben een speciale knop waarmee je dit menu kunt openen, te vinden naast de home- en back-knop. Bij sommige toestellen moet je de home-knop lang ingedrukt houden om dit menu te openen.

Energievreters opsporen

Sommige apps en functies kosten veel meer batterijcapaciteit dan anderen. Wil je weten waardoor het snel leeglopen van je accu veroorzaakt wordt, ga dan naar Instellingen > Batterij en vervolgens naar Batterijverbruik. Je ziet dan welke apps en functies de meeste stroom kosten.

Trilfunctie uitschakelen

Trilt jouw telefoon bij iedere notificatie? Als je je batterijduur wilt verlengen, kan het handig zijn om dit uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen en dan naar Geluiden en trillen. Ook kun je het aantal apps waarvan je notificaties ontvangt beperken. Ga hiervoor naar Instellingen en dan naar Meldingen.

Helderheid beeldscherm aanpassen

android scherm dimmen
Schakel het automatisch aanpassen van de helderheid uit en stel dit handmatig in om energie te besparen. Hoe helderder je beeldscherm, hoe meer stroom dit kost. Je kunt dit instellen door middel van een slider die je vindt bij de instellingen boven in beeld.

Time-out scherm instellen

Hoe eerder je scherm donker wordt bij inactiviteit, hoe zuiniger dit is voor je batterij. Je kunt dit aanpassen door naar Instellingen te gaan en vervolgens naar Weergave > Slaapstand .

Donkere achtergrond instellen

Veel telefoons van nu hebben een AMOLED-scherm. Bij dit type scherm verbruikt een donkere achtergrond minder van de accucapaciteit dan een lichte achtergrond. Kies dus een zo donker mogelijke achtergrond als je stroom wilt besparen. Je kunt een andere achtergrond instellen via Instellingen > Weergave > Achtergrond.

Automatisch updaten uitschakelen

android playstore updates uitschakelen
Het automatisch updaten van apps is een karwei dat behoorlijk wat stroom kan kosten. Je kunt dit uitschakelen bij Instellingen in de Google Play Store.

Extra accu aansluiten

Bij een chronisch tekort aan stroom kun je er over denken om een reserve accu aan te schaffen. Zo'n powerbank verlengt de batterijduur zonder stopcontact, en is niet groter dan een telefoon: handig voor onderweg. Sommige powerbanks zijn voorzien van een zonnepaneel om de accu op te laden met zonne-energie: google daarvoor op "solar powerbank". Bij de aanschaf van zo'n reserve accu kun je letten op capaciteit (in mAh), oplaadsnelheid en het aantal aansluitingen.