Keuken ontwerpen

keuken ontwerpen
Met het online ontwerpprogramma Floorplanner kun je een keuken plattegrond maken, en op schaal inrichten in 2D en 3D. Je kan keukenapparatuur en meubels intekenen, en bijvoorbeeld verschillende soorten vloerbedekking uitproberen.In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online tekenprogramma Floorplanner. Deze software is niet verbonden aan keukenwinkels. Met de gratis versie kunnen verschillende keukenontwerpen worden gemaakt, in 2D en 3D. In 3D kan een ontwerp van verschillende kanten worden bekeken.

Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands en Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde opties. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie.
 1. Belangrijk: bepaal eerst de maten van je keuken. Als de ingevoerde maten juist zijn dan klopt de gehele plattegrond. Later aanpassen is altijd meer werk. Kijk voor tips voor het opmeten van de keuken op: Plattegrond maken

 2. Ga naar Floorplanner en maak zo nodig een account aan.

 3. Kies: keuken tekening maken Project aanmaken. Geef het project een naam. Creëeer project.

 4. De snelste manier om een ontwerp te maken is via de Ruimtewizard. Kies een basisvorm, en gebruik de knoppen Roteren en Spiegelen om deze aan te passen aan jouw situatie.
 5. In het volgende scherm kun je de maten van de keuken invoeren.

 6. keuken maten invoeren

 7. Geef in de volgende stap aan dat de kamer een keuken is, en kies daarna een stijl. Dit is voorlopig, je kan alles later nog aanpassen.

 8. Hierna zie je verschillende indelingen door op de button Magic Layout te klikken. Het handige is dat je nu in één keer de standaard inrichting van een keuken in je ontwerp opneemt, zoals aanrecht, gootsteen, kookplaat, keukenkast, koelkast en vuilnisbak. Uiteraard is alles nog te wijzigen. Klik op Start als de indeling naar wens is.


 9. keuken maten

 10. Rechtsboven de plattegrond staan 3 vlakjes waarmee je kunt schakelen tussen weergaves: zwart-wit - kleur - materiaal.
 11. keuken weergave

 12. Ramen en deuren
  Als je op raam of een deur klikt verschijnt er knoppen: je kunt nu de maten van je plattegrond verder uitwerken: pas de draairichting van de deur aan, en trek aan de blauwe bollen om de maten kloppend te maken. Zo nodig klik je op de prullenbak om een deur of raam te verwijderen.
  Om een ander model raam of deur toe te voegen sluit je het linkermenu door op het kruisje te klikken. Kies Plaats Deuren of Plaats Ramen. Er verschijnt een reeks voorbeelden. Zet de schakelaar onderaan op 3D om beter te zien wat je kiest. Je kan een item gewoon in het ontwerp slepen.

 13. De vloer van de keuken
  Klik in het menu op de keuken tegels plattegrond bakstenen. Klik op het pijltje achter hout om andere materialen te kiezen. Of typ bijvoorbeeld in het zoekveld floor tile om een lijst te zien met vloertegels. Sleep een materiaal item in je plattegrond.

 14. badkamer tegels plattegrond

 15. 3D ontwerp
  Klik rechtsboven op de knop 3D om het keukenontwerp van alle kanten te bekijken. Daarbij kun je een camera kiezen die van 3d keuken plattegrond bovenaf op je ontwerp kijkt, of een camera op 3d keuken plattegrond ooghoogte.

 16. Keuken meubels plaatsen
  Je kunt nu de keuken zelf verder inrichten. Als je een meubel op je plattegrond aanklikt zie je in het menu de afbeelding en de naam. Met de buttons die op de plattegrond verschijnen kun je het item draaien of verwijderen. Alle soorten keukenaccessoires, zoals aanrechtkastjes, fornuis, vaatwasser koelkast, kookeiland of fornuis zijn te vinden via keuken plattegrond inrichten Inrichten > keuken. Lampen staan bij Verlichting. Je kunt ook items zoeken via het zoekveld.


 17. keuken inrichten plattegrond

 18. Klik voor het opslaan van je ontwerp op de floorplanner plattegrond bewarensave-knop. Later is je ontwerp terug te vinden op het Dashboard, dat te bereiken is via de floorplanner plattegrond bewarenhome-knop.

 19. Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te downloaden. Met een gratis account kun je het ontwerp exporteren in lage resolutie (960 x 540 pixels). Er kunnen credits worden aangeschaft voor het exporteren van 2D en 3D plattegronden in hoge resolutie.