Grafiek maken

grafiek maken
Online grafiek maken? Handleiding voor het zelf maken van een cirkelgrafiek (taartgrafiek), lijngrafiek, staafgrafiek, spreidingsgrafiek of een ander diagram - in Google Docs.Wat heb ik nodig?
In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van Google Docs. Dit is een online programma van Google om documenten te bewerken. De documenten worden opgeslagen in Google Drive, de gratis clouddienst van Google. Om Google Drive te gebruiken heb je een Google account nodig. Je hebt al een account als je Gmail, YouTube of een Android mobiel gebruikt.

Wat kan ik met het resultaat?
De aangemaakte grafiek wordt online opgeslagen, en kan worden gedownload als afbeelding, PDF of Excel-document. Uiteraard is het ook mogelijk om de grafiek te printen of online te publiceren. grafiek maken

Handleiding: Grafiek maken met Google Docs

 1. Ga naar Google Docs/Drive.
 2. Klik op Nieuw - Spreadsheet. Er wordt een nieuwe spreadsheet aangemaakt.
 3. Via Bestand - Importeren kun je data importeren uit een bestand, zoals een Excel-, CSV- of tekstbestand.
 4. bestand importeren
 5. De gegevens kunnen ook met de hand worden ingevoerd: typ de gegevens in kolommen, zonder witregels.
 6. taartdiagram
 7. Klik op een cel met gegevens, en kies Invoegen - Diagram. Er opent direct een voorbeeld grafiek.
 8. grafiek maken staafdiagram
 9. In het venster Diagrameditor kun je bij Diagramtype verschillende diagramvormen kiezen, zoals cirkeldiagram (taartdiagram), staafdiagram, lijngrafiek, spreidingsdiagram, bellendiagram, etcetera.
 10. grafiek maken diagramtype grafiek maken diagrammen
 11. Afhankelijk van het soort grafiek kun je hier ook labels toevoegen of bewerken.
 12. Via het tabblad Aanpassen zijn o.a. de kleuren en lettertype aan te passen. Klik op Diagram en astitels om een titel toe te voegen.
 13. grafiek maken titel
 14. In plaats van labels is het ook mogelijk om een losstaande legenda aan te maken. Ga daarvoor naar Legenda en kies bij Positie de gewenste plek.
 15. grafiek maken titel
 16. De grafiek is al in de spreadsheet geplaatst, en kan verplaatst worden door erop te drukken en te slepen.
 17. Bijwerken kan via de Diagrameditor. Diagrameditor opnieuw openen? Dubbelklik op de grafiek.

 18. Grafiek downloaden? Klik erop, en klik op de puntjes menu in de rechterbovenhoek. Kies voor Afbeelding opslaan om de grafiek te downloaden als PNG-bestand, bijvoorbeeld om in te voegen in een document op de computer. grafiek downloaden
 19. Je kunt de grafiek in een eigen document plaatsen door op de puntjes menu in de rechterhoek te klikken en te kiezen voor Verplaatsen naar eigen blad. Dit document kan - bijvoorbeeld - gedownload worden als PDF of Excel-document. Kies hiervoor Bestand > Downloaden als > PDF.