Tekenprogramma's voor bouw en techniek

gratis technisch tekenprogramma
Deze tekenprogramma's voor het maken van bouwtekeningen zijn geheel gratis. Voor bouwers, ontwerpers en andere creatieven die objecten en ruimtes ontwerpen in 2D of 3D. Deze software is vrij van licenties en prijzige abonnementen.

2D en 3D software

Kijk voor het ontwerpen van meubels in 3D op: 3D Meubels tekenen met SketchUp

FreeCAD
technische tekening maken FreeCAD is een uitstekend parametrisch tekenprogramma om 3D modellen te maken van alle soorten objecten: van onderdelen tot complete machines en huizen. Het is met name geschikt voor productontwerp en werktuigbouwkunde, maar biedt ook modules voor architectuur, 3D printen en 2D bouwtekeningen. Door het parametrisch modelleren - waarbij de relaties tussen elementen worden vastgelegd - kunnen ontwerpen gemakkelijk worden aangepast. FreeCAD is gratis Open Source software, met uitgebreide mogelijkheden voor de import en export van bestanden. De interface is wat stroef, maar er is goede documentatie en een actief gebruikersforum.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands en Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

LibreCAD
bouwtekening maken 2D CAD tekenprogramma dat op dezelfde manier werkt als AutoCAD, maar met minder mogelijkheden. Je kunt hiermee 2D technische tekeningen maken voor - bijvoorbeeld - elektrotechniek en bouw. LibreCAD ondersteunt het AutoCAD bestandstype DXF - naast andere bestandstypen - zodat AutoCAD bestanden uitwisselbaar zijn. Autodesk DWG bestanden kunnen alleen worden geïmporteerd. Er is een bibliotheek van Blocks: tekeningen van veelgebruikte objecten zoals bouten, schroeven, ramen en elektronische componenten om direct in te voegen. LibreCAD heeft een online forum en een wiki.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands en Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

SketchUp Free
technisch tekenprogramma SketchUp Free is een toegankelijk programma voor het maken van technische 3D tekeningen. Je kunt een bouwtekening maken van een huis, een meubel ontwerpen, of modellen maken van objecten, machines, ruimtes, enzovoorts. Elk ontwerp is draaibaar: je kunt het van alle kanten bekijken, en door ruimtes bewegen. Er zijn goede instructievideo's beschikbaar, en er is een actieve gebruikersgroep. SketchUp is zeer geschikt om snel een technisch ontwerp te produceren. Het aanpassen van ontwerpen is minder eenvoudig, omdat dit tekenprogramma niet parametrisch is.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: SketchUp Free is de gratis online basisversie van SketchUp Pro.

BlenderBIM
bouw tekenprogramma BlenderBIM is een OpenBIM module voor het 3D programma Blender. Met deze bouwkundige software kun je parametrisch gebouwen modelleren en IFC4 data creëren. IFC is een open standaard die bedoeld is om de samenwerking tussen partners bij bouwprojecten te verbeteren. Door gebruik van een open standaard kunnen projectmodellen worden uitgewisseld, waarbij het niet uitmaakt welke software er wordt gebruikt. N.B. BlenderBIM is nog volop in ontwikkeling.
Platform: Windows, Mac OS, Linux..
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.