Badkamer ontwerpen

badkamer ontwerpen
Het is niet moeilijk om zelf een badkamer te tekenen op schaal met een online programma. Hierin kunnen - bijvoorbeeld - verschillende vloertegels, douches en de plaats van het sanitair worden uitgeprobeerd en bekeken in 3D.In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online tekenprogramma Floorplanner. Deze software is niet verbonden aan sanitairwinkels. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gemaakt in 2D en 3D. Een ontwerp kan in 3D van verschillende kanten worden bekeken.

Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands en Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde opties. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie.
 1. Belangrijk: bepaal eerst de maten van je badkamer. Als de ingevoerde maten juist zijn klopt het gehele plan. Later aanpassen is altijd meer werk. Kijk voor tips voor het opmeten van de badkamer op: Plattegrond maken

 2. Ga naar Floorplanner en maak zo nodig een account aan.

 3. Kies: badkamer tekening maken Project aanmaken. Geef het project een naam. Creëeer project.

 4. De snelste manier om een ontwerp te maken is via de Ruimtewizard. Kies een basisvorm, en gebruik de knoppen Roteren en Spiegelen om deze aan te passen aan jouw situatie.

 5. In het volgende scherm kun je de maten van de badkamer invoeren.
 6. badkamer maten invoeren
 7. Geef in de volgende stap aan dat de kamer een badkamer is, en kies daarna een stijl. Dit is voorlopig, je kan alles later nog aanpassen.

 8. Hierna zal Floorplanner je laten kiezen voor douche of bad, en zie je verschillende indelingen door op de button Magic Layout te klikken. Het handige is dat je nu in één keer al het standaard meubilair van een badkamer in je ontwerp opneemt, zoals wasbak, bergmeubel, wasmand, radiator en prullenbak. Uiteraard is alles nog te wijzigen. Klik op Start als de indeling naar wens is.


 9. badkamer maten

 10. Rechtsboven de plattegrond staan 3 vlakjes waarmee je kunt schakelen tussen weergaves: zwart-wit - kleur - materiaal.
 11. keuken weergave

 12. Ramen en deuren
  Als je op raam of een deur klikt verschijnt er knoppen: je kunt nu de maten van je plattegrond verder uitwerken: pas de draairichting van de deur aan, en trek aan de blauwe bollen om de maten kloppend te maken. Zo nodig klik je op de prullenbak om een deur of raam te verwijderen.
  Om een ander model raam of deur toe te voegen sluit je het linkermenu door op het kruisje te klikken. Kies Plaats Deuren of Plaats Ramen. Er verschijnt een reeks voorbeelden. Zet de schakelaar onderaan op 3D om beter te zien wat je kiest. Je kan een item gewoon in het ontwerp slepen.

 13. De vloer van de badkamer
  Klik in het menu op de badkamer tegels plattegrond bakstenen. Klik op het pijltje achter hout om andere materialen te kiezen. Of typ bijvoorbeeld in het zoekveld floor tile om een lijst te zien met vloertegels. Sleep een gekozen materiaal in je plattegrond.

 14. badkamer tegels plattegrond

 15. 3D ontwerp
  Klik rechtsboven op de knop 3D om het badkamerontwerp van alle kanten te bekijken. Daarbij kun je een camera kiezen die van 3d badkamer plattegrond bovenaf op je ontwerp kijkt, of een camera op 3d badkamer plattegrond ooghoogte.

 16. Sanitair plaatsen
  Je kunt nu de badkamer verder aankleden. Als je een meubel op je plattegrond aanklikt zie je in het menu de afbeelding en de naam. Met de buttons die op de plattegrond verschijnen kun je het item draaien of verwijderen. Alle soorten sanitair en accessoires, zoals spiegels, wastafels en badmeubels zijn te vinden via keuken plattegrond inrichten Inrichten > badkamers. Bij Verlichting kun je een keuze maken uit lampen. Andere onderdelen - bijvoorbeeld radiatoren - kun je vinden door ze in te typen in het zoekveld.


 17. badkamer inrichten

 18. Klik voor het opslaan van je ontwerp op de floorplanner plattegrond bewarensave-knop. Later is je ontwerp terug te vinden op het Dashboard, dat te bereiken is via de floorplanner plattegrond bewarenhome-knop.

 19. Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te downloaden, en zo nodig zelf te printen. Met een gratis account kun je het ontwerp exporteren in lage resolutie (960 x 540 pixels). Er kunnen credits worden aangeschaft voor het exporteren van 2D en 3D plattegronden in hoge resolutie.