Online foto's comprimeren

foto comprimeren
Bij het uploaden van foto's kan het belangrijk zijn om JPG en PNG-bestanden te comprimeren. Met een online tool kun je de bestanden automatisch verkleinen, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.Wanneer gebruik ik compressie?

Bij het uploaden van foto's - bijvoorbeeld op een blog - is het belangrijk om de bestanden zo klein mogelijk te maken, om webpagina's snel te laten laden. Zowel bij JPG als bij het PNG beeldformaat kan het aantal KB's aanzienlijk worden verkleind door het gebruik van slimme algoritmes die onzichtbare details weglaten, of de kleurdiepte verminderen.

Kijk voor het verkleinen van de afmeting van foto's (de grootte in pixels) op:
Meerdere foto's verkleinen in Windows en Meerdere foto's verkleinen op de iPhone

Compressie en kwaliteitsverlies

Als je afbeeldingen comprimeert krijg je te maken met kwaliteitsverlies: onzichtbare details worden weggelaten. Hoe ga je hiermee om? De vuistregel is: bewaar je originele bestanden in het oorspronkelijke bestandsformaat, zoals ze uit de camera komen. Zonder compressie dus. Je houdt dan de beschikking over alle beeldinformatie, bijvoorbeeld om later een andere uitsnede uit de foto te maken, of de foto op papier te printen.

Voor het online gebruik van een foto - bijvoorbeeld op een blog - maak je een kopie van de originele foto. Deze kopie bewerk je en maak je op maat. Als laatste stap sla je de foto op met lossy compressie. Daarbij hoef je er alleen op te letten dat de foto er op het scherm goed uitziet. De online compressietool die hieronder wordt vermeld bepaalt automatisch de optimale compressie, zodat je niet elke foto afzonderlijk hoeft te optimaliseren.

Online foto's comprimeren

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van TinyPNG. Deze online dienst maakt gebruik van slimme algoritmes om de bestanden zo klein mogelijk te maken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Met de gratis webversie kunnen maximaal 20 JPG of PNG bestanden worden geupload tot 5 MB. Het werkt zowel op computers als op mobiele apparaten.
 1. Als je eerst wil checken hoe 'zwaar' je fotobestand is ga je naar de windows verkenner Verkenner (Windows) of windows verkennerFinder (Mac).
 2. Windows: klik met de rechtermuisknop op het foto-bestand.
  Mac: Ctrl-klik op het foto-bestand.
 3. Kies Eigenschappen
 4. Bij Grootte zie je het aantal KB of MB.

 5. Om te starten met comprimeren ga je naar TinyPNG
 6. Sleep de fotobestanden in het venster, of klik en selecteer je bestanden. Houd op Windows computers de Shift-toets ingedrukt om meerdere bestanden te kiezen.
meerdere fotos comprimeren
 • TinyPNG bepaalt automatisch de optimale compressie. Bij elk bestand wordt de oude en de nieuwe bestandsgrootte vermeld, en het percentage waarmee de foto is verkleind.
 • foto comprimeren
 • Klik op Download All om de gecomprimeerde foto's in een ZIP-bestand te downloaden naar de computer.
 • foto comprimeren

  Foto's automatisch comprimeren in WordPress

  TinyPNG
  De WordPress plugin van TinyPNG biedt zeer goede compressie, en werkt geheel automatisch: bij het uploaden worden de foto's zo klein mogelijk gemaakt.
  Taal: Nederlands.
  Gratis: Gratis tot circa 100 afbeeldingen per maand, daarboven worden kosten gerekend.

  Imagify Image Optimizer
  Deze plugin biedt instellingen voor de mate van compressie (normal, aggressive en ultra). Alle geuploade foto's worden vervolgens automatisch geoptimaliseerd.
  Taal: Engels.
  Gratis: Gratis tot 25 MB per maand, daarboven worden kosten gerekend.