Online kamer inrichten met Roomstyler

kamer inrichten online
Met het online interieur pprogramma Roomstyler kun je een kamer tekenen op schaal, stofferen en inrichten met meubels, lampen, gordijnen en andere accessoires. Deze handleiding helpt je snel op weg!kamer inrichten roomstyler

3D Kamer inrichten met Roomstyler

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online interieur programma Roomstyler, waarmee je een huis of kamer op schaal kunt tekenen en inrichten. Roomstyler is niet verbonden aan een bepaalde meubelwinkel, en beschikt over een bibliotheek met meer dan 100.000 meubels die echt verkrijgbaar zijn: Artifort, Droog Design, Ikea, Gispen, Made, Roche Bobois, enzovoorts. Met de gratis versie kunnen meerdere ontwerpen worden gemaakt die je kunt downloaden in 2D en 3D. Roomstyler kan ook gekoppeld worden aan Floorplanner, een ontwerpprogramma voor plattegronden. Als je via Roomstyler bent ingelogd bij Floorplanner kun je Floorplanner plattegronden ophalen en verder stylen in Roomstyler.
Taal: Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount, hiermee kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie. Via credits kunnen HD, 4K en panoramabeelden worden aangeschaft.

1. De kamer opmeten
Belangrijk: meet je kamer op voordat je begint. Als de ingevoerde maten juist zijn dan klopt het hele ontwerp.
Later aanpassen is altijd meer werk. Kijk voor tips voor het opmeten op: Plattegrond maken

2. De kamer tekenen
Ga naar Roomstyler en maak een account aan.
Kies in het menu: Tools > 3D Roomplanner. Klik daarna op Start from Scratch. kamer inrichten roomstyler

Kies bij Drag & drop room shape een kamer die op jouw kamer lijkt, en sleep deze naar rechts, over het blauwe object (de camera).
kamer inrichten vorm kamer
De muren kunnen direct worden verplaatst, door erop te klikken en te slepen. Je kunt een muur schuin maken door in een hoek te klikken, en daarna te slepen. Door de Ctrl-toets ingedrukt te houden kunnen ook meerdere hoeken in één keer worden geselecteerd en verplaatst.
kamer inrichten roomstyler
Bij het verplaatsen van muren zie je de lengte vermeld bij Wall Width. Als je de basisvorm van je kamer in orde is, dan kun je hier de juiste lengte van de muren gaan invullen. Geef ook de dikte van de muur op: Thick, Middle or Thin.
kamer inrichten muur maat
Klik op een muur om de juiste plafondhoogte op te geven bij Wall heigth. Deze hoogte wordt doorgevoerd in alle muren.

3. De camera leren gebruiken
Het blauwe camera-icoon is te draaien door erop te klikken en het rondje met twee pijlen te verplaatsen. Het 3D beeld zie je rechtsboven in het kleine venster. Het is handig om het 3D camerabeeld te gebruiken bij het plaatsen van ramen en deuren, omdat je dan beter ziet wat je doet.
kamer inrichten camera

4. Ramen en deuren plaatsen
Als de kamer de goede vorm en maat heeft kun je de ramen en deuren intekenen. Ga hiervoor naar de tabbladen Doors en Windows in het kamer inrichten layout layout menu. Je kunt een raam of deur in een muur slepen, en de maten aanpassen. Klik op het groene plus-teken boven een deur of raam om een duplicaat te maken. Door de camera erop te richten kun je in het 3D beeld rechtsboven het resultaat bekijken.
kamer inrichten ramen deuren

5. Verven en behangen
Om te verven klik je op het kamer inrichten vervenverf-icoon en kies je Paint. Er opent een kleurpalet met een blauw vierkant. Sleep het blauwe vierkant over de kleuren die je zoekt en klik op een kleur. Sleep het blokje met de gekozen kleur naar een muur, vloer, raam of deur om het in de gekozen kleur te verven. Je kunt ook het plafond, of alle muren in één keer verven door de kleur naar die button te slepen.
kamer inrichten muren verven

Om muren te behangen klik je op het kamer inrichten behangenverf-icoon en kies je Wallpaper. Er wordt een lijst met voorbeelden getoond. Sleep een sample naar een muur om deze te behangen.
kamer inrichten muren behangen

6. Vloerbedekking kiezen
Klik op het kamer inrichten vloerbedekkingverf-icoon en kies Carpet, Tile of Wood. De voorbeelden kun je direct in je ontwerp slepen.

7. Meubels kiezen
Je kunt de kamer nu verder gaan inrichten met meubels, lampen en woonaccessoires.
Klik daarvoor op het kamer inrichten meubels meubel-icoon. Er zijn veel categorieën, waarin je kunt bladeren door duizenden producten. In het zoekveld bovenaan kun je trefwoorden of merken invoeren. Om sneller een meubelstuk te vinden dat op een bepaalde plek in je interieur past kun je gebruik maken van het dimensie-filter. Daarmee krijg je alleen meubels te zien die de juiste maat hebben. Klik hiervoor op Dimension in de grijze balk.
kamer inrichten filteren kamer inrichten filteren
Er verschijnt nu een vierkant in je ontwerp: Dimension cleared. Zet dit blok op de plek waar je het meubelstuk - bijvoorbeeld een kast of een bank - wilt hebben en bepaal de grootte door aan het witte vierkantje te trekken. In de lijst zullen nu uitsluitend meubels worden getoond die op deze plek passen. Door in de grijze balk op color te klikken kun je ook nog filteren op producten in een bepaalde kleur.
kamer inrichten roomstyler

8. Het resultaat bekijken
Klik boven het ontwerp op het kamer inrichten behangendocument-icoon en kies Save om je ontwerp op te slaan. Je kunt hierbij kiezen voor privé of openbaar.
kamer inrichten plattegrond
Zet de camera in je ontwerp op een goede plek, door rechtsboven naar het 3D fotovoorbeeld te kijken. Klik vervolgens op Take a 3D photo. Als de foto er korrelig of niet compleet uitziet druk je op F5 (refresh), er verschijnt dan een betere versie. De foto's kunnen worden gedownload of gedeeld op sociale media.

9. Een uitzicht toevoegen
De ramen in een 3D foto zijn leeg, en dat ziet er niet aantrekkelijk uit. Je kunt een uitzicht toevoegen door een eigen foto te gebruiken. Klik op het kamer inrichten uitzichtlijst-icoon en ga naar het tabblad Photos om een foto te uploaden. Na het uploaden van de foto sleep je hem in je ontwerp, op de button Apply scenery. Het uitzicht wordt zichtbaar bij het maken van een 3D foto.
kamer inrichten uitzicht