Spamfilters

Bij aanhoudende problemen met ongewenste mail kun je er voor kiezen om gebruik te maken van Gmail, of anti-spam software op de computer installeren.
Het beste spamfilter: Gmail
De webmaildienst Gmail beschikt over de meest geavanceerde spamfilters. Bijna 100% van alle spam - waaronder malware en phishing mails - wordt door de filters in Gmail goed herkend en belandt direct in de spam map. De werking van de filters is eenvoudig te controleren door de spamfolder te openen en de weggefilterde berichten te bekijken.Als je veel last hebt van spam kan overschakelen op Gmail zinvol zijn. Gmail haalt e-mails op van verschillende e-mailaccounts, en kan de mails ook versturen met de juiste afzender. Het kan dus handig zijn om Gmail te gebruiken als een spamvrije 'centrale maildienst' voor het ontvangen en verzenden van berichten van diverse e-mailadressen. Gmail is beschikbaar voor computers (Windows en Mac), iPhone, iPad en Android toestellen.
Kijk voor het blokkeren van bepaalde e-mailadressen op: Mail blokkeren
De spamfilters van je e-mail provider
De e-mails die je ontvangt via je internetprovider gaan automatisch langs een spamfilter. Bij de meeste internetproviders - bijvoorbeeld KPN, Ziggo, Telenet en Scarlet - is dit standaard ingeschakeld. De spam die wordt tegengehouden komt niet terecht in je mailbox, maar in een aparte spam map. Bij een IMAP mailaccount is de spam map zichtbaar op de computer (of mobiel). Bij een POP3 mailaccount staat de spam map op de server van de provider: je kunt deze zien door in te loggen op de webmail. Als er via je internetprovider toch veel spam binnenkomt, kun je dit melden via de klantenservice.Spamfilters in Outlook 2016
Het kantoorprogramma Outlook beschikt over een spamfilter dat standaard uit staat. Het filter kan worden ingeschakeld via Start > Ongewenste e-mail > Opties voor ongewenste e-mail. Je kunt het niveau van bescherming instellen op Laag, Hoog of Veilige lijsten. Zet de instelling op Hoog als je last hebt van spam, en kijk dan af en toe in de spam map om na te gaan of er geen berichten ten onrechte in de spam belanden. Als je dan nog last houdt van spam kun je gebruik maken van Veilige lijsten, waarbij er alleen mails worden toegelaten waarvan de afzenders of domeinnamen op een lijst met veilige afzenders staan. Kijk voor meer info hierover op: Outlook veilige afzendersSpamfilter software
MailWasher FreeOverzichtelijk programma dat met alle e-mailprogramma's werkt. MailWasher filtert je mailberichten voordat ze naar de computer (of mobiel) worden gedownload. Je ziet een preview van de mail, en kan berichten markeren en laten verwijderen voordat ze opgehaald worden.
Platform: Windows (alle versies), Android, iPhone.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis versie voor één e-mailaccount, betaalde versie voor meerdere accounts.
SPAMfighter
Prima spamfilter voor Outlook, Thunderbird, Windows Mail en andere mailprogramma's. Alle binnenkomende mail wordt automatisch gescand, en zonodig in een spammap gezet. SPAMfighter heeft een actieve community: mails die door anderen als spam worden gemarkeerd worden bij iedereen verwijderd. Je kunt ook specifieke afzenders blokkeren, of alle mails weren die geschreven zijn in een bepaalde taal. Let op: SPAMfighter werkt niet met Outlook 365.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands (het programma, de website is Engelstalig).
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.
SpamSieve
Dit spamfilter voor de Mac werkt o.a met Apple Mail, Airmail, Entourage, MailMate, Outlook en Postbox. Alle binnenkomende mail wordt automatische gescand, en 'verdachte' berichten worden met kleuren gemarkeerd. SpamSieve heeft slimme tools om te voorkomen dat berichten ten onrechte aangemerkt worden als spam, en is een zelflerend programma. Als je gebruikt maakt van IMAP-accounts houdt SpamSieve - als het geinstalleerd is op de Mac - ook de spam weg van iPad en iPhone.
Platform: Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel gratis probeerversie.
Spam voorkomen
Houd je e-mailadres privéLaat het niet achter op forums, chatboxen en online marktplaatsen. Maak hiervoor een apart e-mailadres aan, of gebruik een tijdelijk e-mailadres. Vaak kun je ook bij een internet abonnement meerdere e-mailadressen (aliassen) aanmaken.
Reageer niet op spam
Soms bevat spam een link om je - zogenaamd - af te melden voor toekomstige aanbiedingen. Klik hier niet op, het bevestigt alleen maar dat het e-mailadres bestaat. Je kunt hierdoor meer spam ontvangen.
Doe niet mee aan prijsvragen en kettingbrieven
Ga niet in op e-mails met 'waarschuwingen', waarin je gevraagd wordt om een bericht aan zoveel mogelijk mensen door te sturen. Mijd ook online prijsvragen: hiermee wordt je e-mailadres verzameld voor marketingdoeleinden.
Klacht indienen over spam
Klacht indienenHet is verboden om spam te versturen. Klachten over Nederlandse spam kun je indienen bij spamklacht.nl. Het Belgische meldpunt voor spam E-cops is niet meer operationeel.