Plattegrond maken met Floorplanner

plattegrond maken met floorplanner
Met Floorplanner kun je online een plattegrond van een woning op schaal maken, en zelf inrichten met meubels en vloerbedekking. De plattegrond kan in 2D worden geëxporteerd, en in 3D van alle kanten worden bekeken.Zelf een woning plattegrond maken

Er komt nogal wat kijken bij het maken van een plattegrond, zoals het inmeten van de kamers en het verwerken van de gegevens in een online tekenprogramma. Om het handig aan te pakken kun je het beste vooraf bedenken aan welke eisen het resultaat moet voldoen:

 • Nauwkeurigheid: moet de plattegrond op de millimeter kloppen, of kun je afronden op centimeters?
 • Is er een bouwtekening? Is het noodzakelijk om alles zelf in te meten, of kun je gebruik maken van een bestaande tekening? In dat geval kun je het opmeten geheel overslaan, en de tekening overtrekken in Floorplanner.

Opmeten van een woning

Kamers opmeten met de hand
huis opmeten met meetlintMet een lang meetlint (8 of 10m) kun je kamers snel opmeten, en de maten afronden op hele of halve centimeters. Je moet hiervoor met z'n tweeën zijn. Meet ook de hoogte van de plafonds, en de dikte van de muren. Teken de maten van het huis op een vel ruitjespapier. Zet de eerste muur op papier door - bijvoorbeeld - voor elke meter 2 blokjes af te tekenen. Hierna kun je de andere maten intekenen door blokjes af te tellen. Je maakt dan meteen een tekening met de juiste verhoudingen.

Kamers opmeten met een telefoon
iPhones met iOS 12 of hoger zijn voorzien van de app Meten, die de afstand tussen twee punten kan bepalen. Dit is niet op de millimeter nauwkeurig, maar gaat wel vlot. Er zijn ook iOS toestellen die zijn uitgerust met een LiDAR-scanner waarmee je heel precies kunt meten: iPad Pro (4e generatie), 11-inch iPad Pro (2e generatie), iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.
 1. Zorg dat de kamer goed verlicht is.
 2. Open de app meten met iphone Meten
 3. Beweeg de iPhone heen in weer in een hoek, tot je een puntje ziet met een rondje eromheen. Plaats het puntje in de hoek en tik op de grote Plus-knop.
 4. huis opmeten met iphone
 5. Loop langs de muur, waarbij je de iPhone op dezelfde hoogte blijft houden. Er wordt een stippellijntje getrokken. Zet het puntje in de volgende hoek en druk op de Plus-knop
 6. De gemeten afstand staat in het midden van de lijn.
 7. kamer meten met iphone
 8. Door op de maat te drukken kun je deze kopiëren en inplakken in een notitie-app om later te gebruiken in Floorplanner. Of maak foto's door op de witte sluiterknop te tikken.
 9. Werk je liever met de hand dan kun je de maten op een vel ruitjespapier zetten. Zet de eerste muur op papier door - bijvoorbeeld - voor elke meter 2 blokjes af te tekenen. Hierna kun je de andere maten intekenen door blokjes af te tellen. Je maakt dan meteen een tekening met de juiste verhoudingen.

huis opmeten met lasermeterLaser afstandsmeter
Een lasermeter meet afstanden tot op de millimeter nauwkeurig. Er wordt gemeten met een weerkaatsende laserstraal, waarna op het display de lengte, breedte en hoogte van een ruimte kan worden afgelezen. Dit is de snelste manier om een ruimte in te meten. De maten kunnen op sommige afstandsmeters worden opgeslagen in een geheugen, om later op te zoeken.

MagicPlan
De app MagicPlan kan kamers opmeten en automatisch plattegronden maken van ruimtes. Dit werkt door foto's te maken van de overgangen tussen wand, vloer en plafond. Dit is niet ingewikkeld, en de app laat duidelijk zien wat je moet doen. De betrouwbaarheid van de metingen is voldoende, en vergelijkbaar met een lasermeter als je beschikt over een iPhone 12 met Lidar scanning. Je werkt kamer voor kamer, en voegt steeds een ruimte aan je ontwerp toe. Zo nodig kun je ook extra objecten of onzichtbare ruimtes aan je ontwerp toevoegen. Het resultaat kan worden geimporteerd in Floorplanner.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands (de app, de website is Engelstalig).
Gratis: Nee. 2,99 euro per plattegrond, of abonnementen.

Ruimte opgemeten? Nu kun je in Floorplanner of Roomstyler een kamer op schaal tekenen.
Kijk voor handleidingen op: badkamer ontwerpen, kamer inrichten, keuken ontwerpen en tuin ontwerpen

Overtrekken van een bouwtekening in Floorplanner

Het maken van een plattegrond met Floorplanner gaat sneller als je een bestaande tekening - bijvoorbeeld een bouwtekening - kunt overtrekken.
 • Zorg dat je een tekening hebt in JPG, PNG of SVG formaat.
 • Ga op een computer naar Floorplanner en maak zo nodig een account aan.
 • Kies: Project aanmaken. Geef het project een naam. Creëer project.
 • Klik op Afbeelding uploaden.
 • floorplanner bestaande tekening
 • Zoom in op een gedeelte van de tekening waar je de maat van weet, bijvoorbeeld de afstand tussen twee muren.
 • Klik linksboven op het blokje bij 'Teken een lijn naast iets waarvan je de afmeting weet'. Het blokje wordt blauw.
 • floorplanner schaal bepalen
 • Klik op het beginpunt van de afstand die je weet. Zoom flink in, om - bijvoorbeeld - het kruisje precies aan binnenkant van een muur te plaatsen. Ga naar het eindpunt van je afstand, zoom weer flink in, en zet het tweede kruisje. Typ de afstand tussen deze twee punten in het venster, in centimeters, en klik op het vinkje.
 • floorplanner bestaande tekening
 • Er is nu niets te zien, maar de schaal van de tekening is opgeslagen.
 • Sluit het achtergrond menu af via het kruisje achter 'Onderlegger'. Je kan dit menu later terugvinden bij 'Achtergrond instellingen'.
 • Ga naar Teken kamer.
 • Zoom in op de tekening, en ga met cursor over een buitenmuur. Er is een rondje te zien. Als het rondje breder is dan de muur maak je de muur dunner bij dikte, of dikker als het rondje smaller is dan de muur. Het is goed als het rondje net zo dik is als de muur.
 • floorplanner muur dikte
 • Vul de hoogte van de plafonds in bij hoogte.
 • Zoom uit en sleep het beeld zodat je de hele woning of verdieping goed ziet.
 • Zet de cursor in het midden van een hoek, en klik en sleep naar de andere kant van de woning. Als je de muis loslaat zijn de buitenmuren getekend, en worden de maten aangegeven.
 • Ga met de cursor naar de aangegeven maat, en klik erop. Er verschijnt een venster, waarin je de maat zo nodig kan aanpassen. Boven het venster met de maat zijn pijltjestoetsen te zien. Deze gebruik je om aan te geven in welke richting een muur moet worden verplaatst, wanneer je de maat ervan wijzigt. Op deze manier kun je de tekening exact kloppend maken.
 • floorplanner maten aanpassen
 • Klik weer op Teken kamer. Als je met de cursor over een getekende muur gaat zie je een blauwe stippellijn verschijnen. Dit is het punt om een nieuwe kamer toe te voegen aan het ontwerp. Pas de muurdikte aan voor de binnenmuren, en trek de ruimtes over.
 • Om een ruimte te tekenen die niet vierkant is, maar bijvoorbeeld L-vormig, teken je eerst één deel van de ruimte. Klik op de muur waar de kamer 'om de hoek' moet gaat. Er verschijnen buttons: klik op de linkerbutton (streep met punt in het midden) om de muur te splitsen. Je kunt nu het stuk van de muur gewoon 'oppakken' en verderop neerzetten om een L aan de ruimte te maken.
 • floorplanner kamers tekenen
 • Ga naar Plaats Deuren en Plaats Ramen om deze onderdelen erin te zetten. Ze zijn eenvoudig op de juiste maat te slepen. Om een deur naar de andere kant te laten opengaan klik je erop, en daarna op de button die die juiste draairichting heeft. Trappen, meterkasten en verwarmingselementen zijn te vinden bij Structuren.
 • Alle ruimtes toegevoegd? Klik op Achtergrond instellingen en zet Transparantie op 100%. Nu zie je de nieuwe plattegrond zonder de oorspronkelijke tekening. Als muren niet helemaal goed aansluiten kun je ze met klikken/slepen alsnog passend maken.
 • Klik rechtsboven op 3D om je plattegrond in 3 dimensies te bekijken. Als het goed is zitten alle basiselementen er in.
 • Klik rechtsboven op 2D om terug te gaan naar de plattegrond.
 • Klik in het menu aan de linkerkant op het info-icoon, en kies Stel kamertype in. Sleep de namen van ruimtes naar de plattegrond. De ruimtes krijgen nu een eigen kleur op de plattegrond, en in de lijst wordt de grootte in vierkante meters vermeld. Je hebt nu een plattegrond op schaal, die met Floorplanner verder aangekleed en ingericht kan worden.
 • floorplanner plattegrond tekenen

 • Om in Floorplanner een 2e verdieping aan je ontwerp toe te voegen heb je 2 credits nodig. Met de gratis basisversie is het ook mogelijk om de verdiepingen als aparte bestanden te tekenen.
 • Klik voor het opslaan van de plattegrond op de floorplanner plattegrond bewarensave-knop. Later is je ontwerp terug te vinden op het Dashboard, dat te bereiken is via de floorplanner plattegrond bewarenhome-knop.
 • Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te downloaden als JPG of PNG bestand. NB: Voor gebruik op Funda moet de plattegrond worden geëxporteerd als een FML-bestand. Dat kan alleen met een Floorplanner PRO abonnement.