Tuinen ontwerpen met SketchUp

tuinen tekenen  met sketchup
SketchUp is een professioneel 3D tekenprogramma met uitgebreide mogelijkheden. Het is ook geschikt voor het tekenen van tuinen, voor hoveniers en voor doe-het-zelvers. Je kunt een compleet 3D tuinontwerp maken inclusief terras, borders, bomen en planten.Tuinen ontwerpen met SketchUp Free

SketchUp Free is een online programma voor het ontwerpen van objecten en ruimtes in 3D. Het is ook geschikt om tuinen en landschappen te ontwerpen, inclusief hoogteverschillen en beplanting, die je van alle kanten kunt bekijken. De software is gratis te gebruiken, maar het is wel nodig om een account aan te maken. Je kunt vervolgens een onbeperkt aantal ontwerpen online opslaan, en downloaden als PNG of SketchUp bestand. De bestanden kunnen ook worden uitgewisseld met andere SketchUp versies.

SketchUp Free heeft een bibliotheek met kant-en-klare modellen waarin zowel complete tuinontwerpen als elementen te vinden zijn, zoals bomen, heggen, vijvers, pergola's en omheiningen. Deze kun je zonodig zelf aanpassen. Open hiervoor het sketchup voorbeelden3D Warehouse en typ een zoekwoord in. Bomen- en plantennamen kun je opzoeken via de botanische naam of de Engelse naam.
In het 3D Warehouse zijn ook Engelstalige handleidingen voor SketchUp te vinden: SketchUp tutorials.
Ook op YouTube zijn ook veel instructievideo's te vinden. Als deze zijn gemaakt voor de desktop versies van SketchUp (zoals SketchUp Pro en Make) dan zien de menu's er anders uit. Verder werken de programma's hetzelfde.

Professionele tuinontwerpen maken met SketchUp Make

Hoveniers en tuinarchitecten die SketchUp gebruiken werken vaak met Sketchup Make. Dit desktop programma dateert uit 2017 en is gratis te downloaden via SketchUp Make. Voor het ontwerpen van tuinen werkt het hetzelfde als SketchUp Free. Het verschil met Sketchup Free is dat je in Sketchup Make extensies kunt installeren die handig zijn voor professionals.

In SketchUp Make kun je niet meer rechtstreeks modellen invoegen uit het 3D Warehouse. Om dit toch te doen ga je in een browser naar het 3D warehouse. Download een model als Collada bestand naar de computer en unzip het bestand. Nu kun je het invoegen in Sketchup Make via File > Import. Kies bij de bestandstypen Collada files.

3D landschapsontwerp

Bij het ontwerpen van tuinen in SketchUp kun je te maken hebben met het modelleren van een terrein met hoogteverschillen of waterpartijen. Hiervoor zijn er speciale tools en technieken beschikbaar. Deze kun je gebruiken om een glooiend terrein accuraat weer te geven op basis van ingevoerde data. Of voor het ontwerpen van - bijvoorbeeld - een onregelmatig gevormde vijver of een slingerend pad.
Kijk voor voorbeelden naar de video's van de tuinarchitect Paul Hensey: SketchUp Terrain modeling - Session 1 en SketchUp Terrain modeling - Session 2.

sketchup landschapsontwerp

3D tuin architectuur

De vaste elementen in een tuinontwerp, zoals een terras, patio, gazon, vijver, tuinhuis, zwembad, hek of pergola kun je geheel zelf ontwerpen in SketchUp. Kijk voor een mooi voorbeeld van de ontwerpmogelijkheden in SketchUp bijvoorbeeld naar: Live modelling a bridge. Uiteraard zijn er in het 3D Warehouse veel kant-en-klare 3D modellen te vinden die geschikt zijn om als voorbeeld te gebruiken.

sketchup tuin architectuur

3D modellen van bomen en planten

In het 3D Warehouse in SketchUp zijn ook gratis 3D modellen te vinden van bomen en planten. Bij het zoeken naar modellen kun je zowel de botanische naam als de Engelse naam intypen als zoekwoord. De kwaliteit van deze gratis 3D modellen is wisselend, en de complexiteit van de modellen kan veel computerkracht vergen. Kwalitatief goede 3D modellen zijn uiteraard ook te koop. Kijk voor tips bij het zoeken van de modellen, en het gebruik ervan in tuinontwerpen naar de tutorials van de Britse tuinarchitect Paul Hensey:SketchUp and Plants - Session 1 en SketchUp and Plants - Session 2

sketchup tuin ontwerpen

Renderen in SketchUp

SketchUp is in de eerste plaats bedoeld voor het tekenen van 3D modellen, en niet voor het maken van fotorealistische afbeeldingen. Om professionele foto's te maken voor presentaties, met hyperrealistische texturen en subtiele lichteffecten, is het aan te raden om een renderextensie of aparte rendersoftware aan te schaffen.

Binnen SketchUp zijn er wel eenvoudige manieren om visualisaties te maken van je ontwerpen. Allereerst wordt elk model gerenderd op het scherm. Als je ontwerp zorgvuldig is aangekleed met textures, de lijnen uitgeschakeld staan, en de schaduwen ingeschakeld, kun je een mooie camerahoek zoeken en zelf schermafdrukken maken. Deze kunnen uiteraard in een fotobewerkingsprogramma verder worden bewerkt. Een andere mogelijkheid is het invoegen van een achtergrond via het watermerk menu. Kijk voor een handleiding naar: Watermark Rendering

sketchup renderen