Games maken

app maken

Altijd al zelf een computerspel willen maken? Overzicht van de beste gratis websites en programma's om zelf games te maken. Zowel voor kinderen als voor volwassenen.Games maken voor beginners

Kijk voor apps waarmee kinderen zelf spelletjes maken ook op: Leren programmeren voor kinderen.

Construct3
Construct3 is een software-pakket om 2D games te maken in HTML5. Daarbij hoef je nauwelijks te programmeren: alles werkt via het slepen van objecten en daaraan kopppelen van acties. Een Construct3 spel kan worden gemaakt voor verschillende platforms, waaronder Windows, Mac, iOS en Android.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Moeilijk: Nee.
Gratis: Gratis versie met zeer beperkte mogelijkheden, en betaalde abonnementen.

GameMaker Studio
Met GameMaker Studio kun je 2D spellen maken - zoals shooters, platformgames en doolhofspellen - met een unieke vormgeving en gameplay. Het werkt met een eigen, vereenvoudigde programmeertaal. Achtergronden en objecten kunnen worden geïmporteerd. De professionele versie kan de spellen exporteren voor verschillende platforms en mobiele apparaten (apps). Er is ook een Nederlandse GameMaker community met uitleg in het Nederlands.
Platform: Windows 8, Mac OS X.
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Gratis versie en betaalde versies met meer opties.

Klokhuis Game Studio
In de Game Studio van Het Klokhuis kunnen kinderen zelfstandig een platformgame maken met meerdere levels. Je gaat direct aan de slag door een poppetje te maken, een speldoel te kiezen en levels van blokken te bouwen. Er komt geen code aan te pas: alles werkt door blokjes te slepen. Je kan ook eigen spelobjecten maken, maar de gameplay blijft eenvoudig. De Game Studio is een leuke, toegankelijke website waarop kinderen kennis kunnen maken met gamedesign. Het resultaat kan worden gepubliceerd op de Game Studio website.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Moeilijk: Nee.
Gratis: Ja.

Platinum Arts Sandbox
Met Sandbox kun je zelf een 3D spel maken: de omgeving vormgeven, graphics importeren en acties programmeren. Dit programma is bedoeld voor het onderwijs. Het is een volwaardige game engine waarmee je echte games kunt maken. Om de scripting van een game aan te passen heb je programmeerkennis nodig. Kijk voor een eerste introductie van Sandbox op 3D game maken.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Ja.

Unity
Het ontwikkelingsplatform Unity is geschikt om professionele 2D en 3D games te maken voor PC, mobiel, web en consoles. De gebruikte programmeertaal in Unity is C# (C-Sharp), en via plugins kun je ook met andere code werken. Als je niet kunt programmeren zijn er ook mogelijkheden via visual scripting. Unity is de krachtigste en meest veelzijdige game engine die gratis beschikbaar is voor kleine game ontwerpers. Er zijn veel online tutorials en er is een groot gebruiksforum van Unity gebruikers.
Platform: Windows, Mac OS, Linux
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Ja. Betaalde versies voor professionals.

Unreal Engine
Unreal Engine is een game engine: een werkende basis waarop je een geheel eigen game kunt programmeren. Deze software is vooral geschikt voor first-person shooters, zowel 2D als 3D, ook voor mobiele platforms. Je werkt in UnrealScript; dit is een versie van Javascript. Voor Unreal zijn veel handleidingen, voorbeeldprojecten en pakketten met gamecontent beschikbaar.
Platform: Windows 8 of hoger, Mac OS X met 8 GB RAM, quad-core processor en DX11 compatible video kaart.
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Ja. Wel licentiekosten afdragen als je een zelfgemaakt game uitbrengt.