Video verkleinen

video verkleinen
De meeste smartphone camera's kunnen prima video's opnemen. Maar videobestanden zijn groot: voor het bewaren of verzenden kan het handig zijn om een bestand kleiner te maken (comprimeren). Dit kun je het beste doen op een computer of laptop.Handleiding: Video verkleinen met HandBrake

Kijk voor een handleiding voor het corrigeren van filmpjes op: Video bewerken met YouTube

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het programma HandBrake, waarmee je video's kunt verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. HandBrake is een gratis Open Source programma voor video conversie voor Windows, Mac en Linux. Op Windows computers maakt HandBrake gebruikt van .NET framework. Als het niet aanwezig is zal HandBrake een melding geven, en het zonodig installeren.
 1. Ga naar HandBrake en klik op Download HandBrake
 2. Installeer het programma op de computer.
 3. Zorg dat de video die je wilt verkleinen op de computer staat
 4. Open HandBrake en klik op File. Open a single video file.
 5. video bestand openen
 6. Zoek het videobestand op.
 7. Geef in het venster onder Destination een nieuwe naam op voor het verkleinde bestand. Als je niets invult wordt het origineel overgeschreven.

Kies een preset

In de rechterkolom biedt HandBrake keus uit een aantal presets: een set instellingen voor een bepaald apparaat waarmee je de video wilt afspelen. Als je de video geschikt wil maken voor zoveel mogelijk apparaten - of geen idee hebt waar dit over gaat - dan laat je de standaard preset staan.

Audio verkleinen

Bij de meeste video's is de geluidskwaliteit niet het belangrijkste (als je concertvideo's maakt kun je dit onderdeel overslaan). Vooral als een video meerdere geluidssporen bevat zijn hier veel MB's te besparen.
 1. Ga naar het Audio tabblad.
 2. Check de codec. Hiermee wordt de muziek gecomprimeerd: zorg dat er AAC of MP3 is geselecteerd.
 3. Check de bitrate. Zet op 160 voor standaard geluidskwaliteit.
 4. Kijk of er meerdere geluidsporen zijn. Bewaar bij verschillende taalversies alleen de taal die je nodig hebt en verwijder de andere sporen. In alle andere gevallen bewaar je alleen het bovenste geluidsspoor.

Kies de beste video codec

 1. Ga naar het Video tabblad.
 2. Is de video bedoeld om af te spelen op een nieuwe computer of iOS mobiel? Kies dan bij Video Codec voor H.265 (ook bekend als HEVC). Dit is de nieuwste videocodec met de beste compressie. H.265 is afspeelbaar op Mac OS High Sierra, en iOS 11 (of hoger). Op Windows 10 kan deze codec geïnstalleerd worden via de Microsoft Store: HEVC video extensie. Een nadeel van omzetten naar H.265 is dat het encoderen traag gaat, maar de bestandsgrootte is - bij gelijkblijvende kwaliteit - veel kleiner.
 3. Is de video bedoeld om te uploaden naar een videosite, door te sturen, of af te spelen op een oudere computer of Android apparaat? Kies dan bij Video Codec voor H.264. Deze codec wordt breed ondersteund op alle mobiele toestellen, TV's en oudere computer besturingssystemen.

Beperk de resolutie

Veel smartphones nemen video's op in 4K, maar vrijwel niemand speelt ze vervolgens af op een 4K TV of monitor. In de meeste gevallen kun je probleemloos een lagere resolutie kiezen.
 1. Ga naar het Picture tabblad.
 2. Bij Source staat de resolutie van je origineel vermeld.

  De meestvoorkomende video resoluties zijn:
  3840×2160 (2160p)
  2560×1440 (1440p)
  1920×1080 (1080p)
  1280×720 (720p)
  854×480 (480p)
  640×360 (360p)
  426×240 (240p)

 3. Bij Width en Heigth kun je een nieuwe resolutie instellen. Kijk in het lijstje hierboven en kies de resolutie die één maat kleiner is. Vul de maten in. Voor standaard Facebook en YouTube uploads kun je uitgaan van 1280×720 (720p)
 4. Klik zonodig op Preview om het effect van je keuze te checken.
video verkleinen resolutie

Beperk de video bitrate

De bitrate is de beeldinformatie van één seconde beeld. Hoe groter de bitrate, hoe meer details het beeld bevat. In dit lijstje staan de bitrates die YouTube adviseert voor uploads. Deze bitrates kun je aanhouden voor standaard kwaliteit video's.
video bestand bitrates
 1. Ga naar het Picture tabblad.
 2. Vink aan: Avg bitrate. Typ hier de waarde uit de bovenstaande tabel x 1000.
  Voorbeeld: bij een filmpje met een resolutie van 1280×720 (720p) typ je in: 5 x 1000 = 5000.
 3. video verkleinen bitrate
 4. Klik op Start Encode om de verkleinde video aan te maken. Onderin het scherm is de voortgang van het encoderen te zien. Dit kan lang duren.
 5. Klaar? Open de videomap om het nieuwe bestand af te spelen, en na te gaan hoe groot het bestand is geworden.